Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Още един ден повече …

Февруари е най-късият месец от годината, има 28 дни през обикновена година и 29 дни през високосната година, каквато е 2024-та. Февруари е единственият месец с по-малко от 30 дни. Но, има държави, в които е използвана датата 30 февруари. 

Д-р Ирина Йовчева, председател на НЧ „Пробуждане-2022“ село Шипочано, общ. Кюстендил от името на читалището отправи предизвикателство към слушателите на Радио Благоевград с въпроса: Ако имахме още един ден повече в нашия живот, какво бихме направили? Слушателите го приеха и споделиха, че биха използвали един допълнителен ден от календара за срещи с приятели, за четене на интересна книга, за дълго отлагана работа, за гледане на филм, за пътуване или за почивка. Д-р Ирина Йовчева разказа интересни истории и малко познати факти, свързани с датата 30 февруари.

„Следващият път, когато саркастично отправите към някой репликата „ще се видим на 30 февруари“, имайте предвид, че историята наистина познава такава дата, а на многовековни надгробни плочи археолози са забелязвали даже и 31-ви. До момента са известни два случая, в които 30 февруари се е появявал в календара. През 1700 година Швеция планира преминаването си от Юлианския към Григорианския календар. За да се изравни с всички останали, империята решава да пропуска високосните години чак до 1740-а включително, вместо да пропусне наведнъж няколко последователни дни, както направили другите държави. Опитът се оказал неуспешен и през 1712 г. шведите отново се върнали на Юлианския календар, добавяйки еднократно 30 февруари в него, за да влязат в ритъма му. Окончателното преминаване на страната към Григорианския календар е през 1753-та, когато от 17 февруари е преминато директно на 1 март. Не всички приемат добре реформата. Според някои местни са откраднати 11 дни от живота им.“

30 февруари е съществувал и в Съветския съюз, в периода 1930-1931 г., в оформения революционен календар, включващ 5-дневни седмици и 30 дена във всеки месец. Целта му е била да елиминира неделята, за да няма почивни дни за работническата класа и да бъде постигната по-висока индустриална ефективност.

„Нека да погледнем и към древния български календар. Предполага се, че е създаден в периода между 10 000 и 2750 година преди н.е. (според Ал. Лудколев). Той също е съдържал 12 месеца. Как е била разпределена годината по дни в тези месеци не е известно, но се знае, че продължителността й е била равна на 365,2421875 дни (П.Петров). Изчислена с тази точност, годината в продължение на 88 496 години ще натрупа грешка от един ден и е много вероятно той да бъде прибавен към втория месец от годината. Така, ако той се нарича февруари, ще бъде с 30 дни“ допълва д-р Йовчева.Тя сподели за чиновническа грешка, според която на Земята живее човек, роден на 30 февруари!

Рождението му на тази дата се дължало на служителката от паспортния отдел в Сургут, която вместо да запише реалната дата 03 февруари, написва 30 февруари. Почти 20 години човекът живее спокойно с тази рождена дата, но проблемът се явява, когато трябва да си смени паспорта. След дълги проучвания и справки грешката е коригирана през 2003 г. и  човекът получава издадени действителни документи за самоличност.

Защо в календара липсва 30 февруари? Своята версия на това дава певецът Иван Радуловски в песента "Не си до мен", написана през 2011 година. Чрез своята лична история певецът обръща внимание на това, че 30 февруари е олицетворение на този кофти ден, който всички сме изпитвали след тежка раздяла. Той решава от тъга и болка да изтрие този ден.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Учител по народно пеене с банска песен на „Пирин фолк“

Преподавателката по народно пеене към НЧ "Никола Вапцаров" в Банско Нели Михайлова спечели най-високата оценка в селекцията на участниците за тазгодишното издание на фестивала „Пирин Фолк“. Това е първото участие на изпълнител от Банско в конкурса за песен на македонска фолклорна основа в Сандански. Нели Михайлова ще се представи с автентична..

публикувано на 09.07.24 в 13:37

Труден, но много успешен сезон с пълни зали за Кукления театър в Благоевград

Започна дългоочакваният ремонт на Куклен театър - Благоевград. В следващите два месеца изцяло ще бъде преобразен салонът на театъра, така че актьорите и малките зрители да посрещнат новия театрален сезон в по-приветлива и уютна обстановка.  Местата ще бъдат увеличени от 90 на 130. „Изминалият сезон за театъра беше труден, но много..

публикувано на 08.07.24 в 15:38

"Еко кът - обитателите на кестеновите гори" изграждат в петричкото село Коларово

"Еко кът - обитателите на кестеновите гори", предназначен предимно за игра на децата, ще бъде една от новите придобивки за жителите и гостите на петричкото селото Коларово. Съоръжението ще бъде изградено по проект, финансиран по Националната програма „Чиста околна среда-2024“. Съоръжението ще допринесе и за по-добра визия на входа и изхода на..

публикувано на 08.07.24 в 14:16

Щетите за България от липсата на депозитна система са огромни – и за хората, и за природата

Веки ден в нашата страна се изхвърлят два милиона пластмасови бутилки. „ И това не са просто купените и употребените, а това са изхвърлените не където трябва пластмасови бутилки “, уточни  в интервю за Радио Благоевград Евгения Ташева от екип „Нулеви отпадъци“ на сдружението „За Земята“. Неправителствената организация от години анализира..

публикувано на 08.07.24 в 10:18

Елия Тодорова e нимфа в новата си песен

Елия Тодорова e като нимфа в новата си песен „Направен за мен“.  „Направен за мен“  излиза в разгара на лятото. Елия пише песента в съавторство по текста и музиката с Павел Николов-Pavell. „Изцяло се доверих на Павел за това как трябва да звучи „Направен за мен“ ‒ разказва Елия. ‒ Имахме около десет работни варианта на песни, но..

публикувано на 07.07.24 в 15:36

С любов към професията - учителката Цветанка Кадиева

Насочиме вниманивто си към Петричкото село Кърналово и ОУ “Братя Миладинови”. Училището е създадено през 1893 г. и е утвърдено средище на духовната изява и огнище на националните традиции, които продължава да пази и до сега. Разбира се днешния облик на учебното заведение е съвременен. В училилището са оборудвани специализирани кабинети, класни стаи..

обновено на 07.07.24 в 13:53

Проф. д-р Людмил Вагалински: Находката от Хераклея Синтика е уникална

Екипът от археолози на проф. д-р Людмил Вагалински, които работят на подновените разкопки в античния град Хераклея Синтика край Рупите, Петричко, откриха цяла мраморна скулптура в човешки ръст. Статуята е открита още на третия ден от подновяването на разкопкитие на 3 юли 2024 година. Археолозите попаднали на нея в големия канал на античния град...

публикувано на 06.07.24 в 09:00