Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Чанка Михайлова:

Пролетта обостря хроничните проблеми на храносмилателната система

През пролетта човешкият организъм преживява период на адаптация от зимните климатични условия към пролетните, променя се цялостния начин на живот. Това е и времето, в което се обострят хроничните заболявания. Стомашно-чревният тракт през пролетта се пренастройва към предстоящите промени в менюто и увеличаване приема на растителна храна. Възможните проблеми и стомашни неразположения коментира в предаването „Здравен компас“ на БНР-Радио Благоевград д-р Чанка Михайлова от Клиниката по гастроентерология в  Аджибадем Сити Клиник Болница „Токуда".

„Въпреки, че пролетта е чакан и обичан сезон, хроничните храносмилателни проблеми се обострят. Причините са няколко: преминаваме от по-мазни меса, консервирани продукти през зимата, към плодове и зеленчуци, които са богати на фибри. Важно е да се знае, че здравословният хранителен режим не е универсален. Принципно фибрите се приемат като много полезни за храносмилането, но при хронични заболявания на храносмилателния тракт, какъвто например е гастритът, те по-скоро водят до проблеми и обострят гастритните изяви при тези болни. Други причини за обостряне на храносмилателните проблеми са свързани с адаптацията на организма. Променя се времето, вегетативната нервна система отговаря на този стимул, съответно се повишава стомашната секреция и най-често се обострят гастритните изяви“.


  По време на Великденските пости хората включват в своето меню салатите, листните зеленчуци, копривата, лападът, както и оранжерийните зеленчуци, плодовете. Други се опитват да се хранят здравословно и освен пресните зеленчуци залагат на ядките, варивата.

  Д-р Михайлова посочи, че гладуването само по себе си не е особено подходящо за храносмилателния тракт. Постите влошават тези оплаквания, именно поради повишения прием на зеленолистни зеленчуци. Те съдържат много фибри и целулоза, които водят до повишена киселинност в стомаха.

  През пролетта се наблюдават и оплаквания, свързани с киселини, подуване на корема, парене, запек, газове, тежест при хранене. По думите на д-р Михайлова много хора страдат от подобни оплаквания, които е възможно да бъдат свързани, както със смяната на сезоните, така и с други причини. „Ако в продължение на 2-3 месеца са налице подобни оплаквания, които са свързани със силни болки в епигастриума, киселини, гадене, повръщане – трябва да се потърси лекарска помощ. Има различни видове заболявания на храносмилателния тракт. Възможно е да е нещо съвсем безобидно, но с една адаптирана терапия и хранителен режим, проблемът може да се овладее бързо и лесно. Но е възможно зад тези оплаквания да е налице нещо по-сериозно като заболяване, което трябва да се консултира с лекар и да се предприемат навременни мерки“.


  Други фактори, които допринасят за по-голяма чувствителност на стомаха през пролетта са и вирусните инфекции, характерни за сезона. Не е са особено препоръчителни разтоварващите диети за хора, които имат заболявания на храносмилателната система, по-скоро диетичен режим. Храненето да бъде често, но по малко, което е златен стандарт на поведение при тези заболявания. „Винаги през пролетта човек иска да отслабне, да влезе във форма след зимата, но рязкото гладуване и диетите обикновено водят до проблеми и обостряне на хроничните заболявания на гастроинтестиналния тракт. Храненето трябва да бъде разнообразно, да няма крайности, да се обръща внимание на всеки един симптом. Да се избягва употреба на алкохол, цигари, пържени храни“.
БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Д-р Станислав Балев

Д-р Станислав Балев: Изключително важно е в каква възрастова група е сколиозата

На 22 април 2024 г. екипът на проф. Яблански – началник на Клиниката по ортопедия и травматология в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ "Токуда" и трима спинални хирурзи от САЩ и Испания  ще преглеждат безплатно деца до 18-годишна възраст с гръбначни деформации или съмнения за такива.   Прегледите ще се осъществяват след предварително записан час на..

публикувано на 12.04.24 в 10:54

Над 30 000 медицински сестри не достигат в цялата страна

Независимо от постигнатото увеличение на заплащането на медицинските сестри, работещи в детските градини и яслите, проблемите в сектора остават почти същите. В много от детските градини медицинската сестра е само една, а децата са 3-4 групи, по няколко паралелки. Работата е отговорна, а изискванията от страна на родителите са много. Мотивацията на..

публикувано на 11.04.24 в 09:41

Изследват безплатно кръвната захар в Разлог

Безплатно изследване на нивото на кръвната захар ще се проведе тази събота от 11 часа на централния площад в Разлог. Събитието се организира от Община Разлог и сдружение „Диабет без страх“ под мотото “За всяка премерена кръвна захар от захарче, Община Разлог подарява цвете на здравен работник”. Πo дaнни нa Meждyнapoднaтa диaбeтнa фeдepaция 1 oт 11..

публикувано на 06.04.24 в 08:18

Финансовото състояние на болницата е стабилно, увеличаваме заплатите

От скоро МБАЛ-Благоевград има своя нов изпълнителен директор. На „горещия“ стол седна хирургът д-р Димитър Димитров, досегашен началник на хирургичното отделение в болницата.  С какви амбиции тръгва към управлението на най-голямата болница в Югозапада, какви са проблемите, които трябва да бъдат  решавани, как ще  се справи с кадровия дефицит,..

публикувано на 04.04.24 в 14:01

Фестивалът "Здравей, здраве" за първа година в Сандански

Фестивалът "Здравей, здраве" ще се проведе за първа година в Сандански. Той е насрочен за  27 и 28 април. Фестивалът популяризира здравословния начин на живот във всички негови аспекти: физическо, емоционално, ментално и духовно здраве. Освен това  е трибуна на холистични лекари, консултанти, лектори, терапевти, хора, занимаващи се с психологична..

публикувано на 03.04.24 в 11:50

Забраната за разкриване на нови болници ще действа до май

Забраната за разкриване на нови болници у нас ще действа само до края на месец май – това е срокът, в който правителството трябва да одобри актуализирана Националната здравна карта, и който е обвързан с обявения от премиера в оставка мораториум. Текстовете са част от законопроект, внесен в Народното събрание. Според действащия Закон за лечебните..

публикувано на 02.04.24 в 09:10

Антибиотици вече се изписват само с е-рецепта

От днес лекарите изписват антибиотици само с електронна рецепта. Издадените до момента хартиени рецепти имат валидност от 30 дни и могат да се изпълняват в аптеките. Отпадането на хартиената рецепта за антибиотици става факт на фона на притеснения от страна на спешни медици, че фелдшерите и лекарските асистенти не могат да изписват електронни рецепти,..

публикувано на 01.04.24 в 09:19