Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Часът на Земята“ на WWF: Всички можем да бъдем природозащитници

Как ще посрещнем празника на природата в България?

Един ден ни дели от най-емблематичната природозащитна инициатива – „Часът на Земята“ на WWF. Точно в 20:30 ч. в събота милиони домакинства по света ще изключат символично осветлението си за един час, за да покажат своя ангажимент към планетата. В същото време, знакови здания като Айфеловата кула, Операта в Сидни, Емпайър Стейт Билдинг и стотици други, ще изгасят светлините, за да насърчат правителствата, бизнеса и всички нас да дадем своя принос към изграждането на устойчиво общо бъдеще.


„Очакваме милиони хора от 190 държави да надградят започнатото и да насочат общественото внимание към негативния ефект от климатичните промени и загубата на биоразнообразие. Данните от доклада на WWF „Жива планета“ сочат, че днес ние унищожаваме природата с безпрецедентни темпове. „Часът на Земята“ иска да вдъхнови глобални действия за нейното опазване и да покаже какво влияние могат да имат малките постъпки върху голямата планета“, разказва Калина Бояджиева от WWF, координатор на Часа на Земята за България.

„Часът на Земята“ в България

България също няма да остане безучастна към празника на Земята. Редица светофари в центъра на столицата ще светят със зелени сърца през съботния ден. А по стара традиция, емблематични софийски сгради, ще притъмнят фасадите си между 20:30 и 21:30 ч. Сред тях са: Храм-паметника „Св. Александър Невски“, Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“, Народният театър „Иван Вазов“, Археологическият музей, статуята „Св. София“, Националната и Градската художествени галерии, паметника на Цар Освободител на площад „Народно събрание“ и много други. В инициативата се включват и заведения, които също ще изгасят светлините, ще осигурят на своите посетители романтично преживяване на свещи, а част от  приходите си ще дарят за каузата на WWF.

Тази година за първи път у нас ще отбележим празника на природата с две благотворителни кинопрожекции. WWF ви кани да се насладите на хитовата анимация „Кунг-фу панда 4“, чиято премиера беше преди броени дни. Приходите от прожекциите ще бъдат дарени на WWF в подкрепа на работата им по спасяване на още мечета-сираци и завръщането на добре познатите Никола, Анета и Мишо у дома.

Всеки от нас също може да бъде природозащитник 

Голямата мисия на WWF е да изгради бъдеще, в което хората живеят в хармония с природата. Всеки може да допринесе като предприеме малки, но важни стъпки в ежедневието си. Преживяване, колкото полезно, толкова и забавно, включващо богато разнообразие от активности като експериментиране с нови храни, задълбочаване на досега със заобикалящата ни среда, както и вдъхновяващи спортни, културни или творчески занимания с акцент върху природата.

Глобалната хранителна индустрия е отговорна за около една трета от световните емисии на парникови газове. Можем да променим това по няколко начина: като пазаруваме сезонни продукти от местни производители или като отгледаме собствени зеленчуци. Всеки според възможностите си – от една саксия с босилек на перваза до голяма градина, пълна с органични марули, домати и чушки. Така, не само подкрепяме здравословното хранене, но и намаляваме отпадъците, избягвайки опаковките и емисиите, генерирани от транспортирането на продуктите. А и винаги можем да приготвим интересни ястия, като използваме остатъци или продукти, които обикновено изхвърляме.

Транспортът е един от най-големите източници на замърсяване на въздуха. Очаква се около два милиарда превозни средства да задръстят пътищата до 2035 г. В този смисъл, ходенето пеша и карането на колело, са екологични алтернативи, които могат да подобрят както настроението, така и здравето ни. Всички знаем колко важно е да опазваме природата, но приятното усещане да сме сред нея със сигурност ще ни напомни защо я обичаме толкова.

„Можем да оставим телефоните настрани и да използваме „Часът на Земята“, за да вдишаме мириса на почвата, да се насладим на красотата на дърветата, да се разходим с приятели, да се спуснем по реката с каяк, да се състезаваме с велосипеди или да се предизвикаме със скално катерене. Да не забравяме и че близката градина, градският парк или поляните около населеното ни място, също са сложна екосистема от разнообразни растителни и животински видове, които можем да изследваме. А като бонус ще намалим разхода на електричество, необходимо за фитнес оборудване, климатици или телевизори“, допълва Бояджиева.

Ако времето е неподходящо, можем да посетим изложба, посветена на природата, да се насладим на вълнуващ научно-популярен филм, като сериала „Нашата планета“, разказан от Дейвид Атънбъроу, или да се отдадем на творчески занимания: като нарисуваме природен пейзаж, сглобим украса от естествени материали или посветим стихотворение на дивата природа. Разбира се, никога не е късно и да погледнем гората и нейните обитатели от нов ъгъл през обектива на фотоапарата.

А пък, ако желаем да сме от полза за околната среда, винаги можем да сформираме екип за почистване на замърсена местност, да лъдем доброволци в природозащитна организация или да си „изцапаме ръцете“ с малко пръст като посадим дръвче. Но е важно преди това да се запознаем с правилата на залесяване и да проверим кои дървета са типични за нашия район.

Още съвети вижте на wwf.bg/earth-hour.

В момента, България е на първо място в Европа и на осмо в света, като българите сме подарили над 2000 часа на планетата. След „Часът на Земята“, WWF ще изтегли на случаен принцип десет от участниците, които ще получат специална награда. 

Кампанията се реализира с безвъзмездната медийна подкрепа на: БНР, БНР-Благоевград и други медии.


По публикацията работи: Биляна Славчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Висока оценка за мюзикъла "Класният се жени" на Камерна опера Благоевград

На 23 и 25 април 2024 г. от 19.00 ч. в обновената зала на Камерна опера Благоевград  се състоя Премиерата на мюзикъла за тийнейджъри "Класният се жени" от Филип Павлов  и либрето Любомир Пеевски. За спектакъла музикалният критик  Иванка Влаева сподели: "Искате ли да видите много млади хора, които творят заедно докато се забавляват и радват..

публикувано на 27.04.24 в 19:21

След последната сесия на ЕП: време за равносметка

През седмицата се проведе последната пленарна сесия на Европейския парламент в Страсбург. Какво успя да свърши и за какво не стигна време? Какви ще бъдат предизвикателствата, на които следващият състав на ЕП ще трябва да отговори. В предаването “Събития и личности” разговаряхме с трима български евродепутати. За енергетиката, индустрията и..

публикувано на 26.04.24 в 11:25

Елена Панайотова представя книгата „Приложен театър”

Елена Панайотова представи своята книга „Приложен театър” в Регионалната библиотека на Благоевград. Тя е доктор по театрално изкуство в Нов български университет. Специализирала е европейска култура в Университета в Амстердам и театрална антропология в театър „Один” в Дания. Дългогодишен преподавател е по театрално изкуство в Академията за изкуства..

публикувано на 24.04.24 в 18:37

„Великден във всеки дом” – благотворителна инициатива в Дупница

 „Великден във всеки дом” - т ова е новата кампания на сдружение  „Близо до теб“ за даряване на пакетирани козунаци на самотно живеещи пенсионери в селата от община Дупница. Екипът на сдружението благодари за подкрепата на хората с добри сърца в грижата за хора в нужда. В благотворителната инициатива апелът е да се дарят козунаци, които ще..

публикувано на 24.04.24 в 13:56
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Българинът потребява повече и успява да инвестира

По данни от Наблюдението на домакинските бюджети през 2023 г. на НСИ, годишният общ доход средно на лице от домакинство е 10 846 лв. и нараства с 20.4% спрямо 2022 година. За последните десет години (2014 - 2023 г.) - се увеличава 2.3 пъти.  Годишните разходи са 10 044 лв. средно на лице, което е с 19.7% повече в сравнение с 2022 година. За периода..

публикувано на 24.04.24 в 10:19

WWF ще пусне в Дунав 1,6 милиона есетри

Европейската комисия призова държавите-членки да увеличат усилията си за справяне с бракониерството и незаконния трафик, за да опазят малкото останали есетрови риби на континента. Въпреки че са надживели динозаврите, днес те са най-застрашената от изчезване група животни в света. От шестте вида есетри, които са се срещали в Дунав, вече са..

публикувано на 23.04.24 в 13:22

Доброволци от Гоце Делчев с отличие за каузата за чиста околна среда

На официална церемония на 18 април бяха обявени победителите в годишните награди на организацията  „ Time Heroes “. Призове получиха хората и организациите с изключителен принос за развитието на доброволческата култура в България през 2023 г. С награда „Героите“ беше отличена и организацията „Green and clean“ от Гоце Делчев с основател Георги..

публикувано на 23.04.24 в 10:55