Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Национално състезание по информационни технологии в Благоевград

Заместник-кметът по образование, бизнес развитие, социална и здравна политика Боряна Шалявска приветства състезателите на шестнадесето Национално състезание по информационни технологии, което бе официално открито днес в зала "22 Септември" в Благоевград. Проектите на над 160 ученици от цялата страна са разработени в няколко направления, сред които компютърно моделиране, уеб сайт, мултимедийни клипове, интернет приложения и 3D моделиране. Най-добре представилите се деца в състезанието под надслов "Талантите" ще бъдат отличени от компетентно жури. На събитието, което бе официално открито от директора на 7СУ "Кузман Шапкарев" д-р Лилия Стефанова присъстваха още Ивайло Златанов, началник на РУО-Благоевград, професори от Югозападен университет и Технически университет, преподаватели и ученици. Състезанието се организира от 7СУ "Кузман Шапкарев", РУО-Благоевград, Община Благоевград и Югозападен университет "Неофит Рилски".

По публикацията работи: Спаска Зашева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Младежът, пребил жена в Перник, остава в ареста

17-годишният младеж, който преби 56-годишна жена в Перник, остава в ареста, реши Пернишкият районен съд. Мярката му за неотклонение бе гледана при закрити врати, тъй като обвиняемият е непълнолетен. 17-годишен е привлечен като обвиняем за побой над 56-годишна жена в Перник Вторият младеж, който е наблюдавал побоя, е само свидетел. Жената е била..

публикувано на 31.07.24 в 18:31

Гл. комисар Джартов: В гасенето на пожарите в Югозапада се включват хеликоптери на ВВС и самолети от Швеция

Пожарът в Малешевската планина над село Микрево не е овладян и няма повод за спокойствие. В гасенето на пожара в планината Славянка на българо-гръцката граница от днес се включи хеликоптер „Кугър“ на военновъздушните сили, а от петък и в  двата пожара се включват два шведски самолета, каза на брифинг директорът на ГД „ПБЗН“ главен комисар Александър..

публикувано на 31.07.24 в 18:23

ВиК Благоевград достави питейна вода в детските градини за периода на дезинфекция на водопроводната мрежа

"ВиК“ ЕООД - Благоевград осигури и достави на всички деца от детските градини и детските ясли питейна вода, за времето на профилактиката и дезинфекцията на водопроводната мрежа в областния център и още 10 населени места на общината.  Освен за 19-те детски заведения, Дружеството пое ангажимент и към участниците в Детската академия на Центъра за..

публикувано на 31.07.24 в 18:00

555 години от пренасянето на мощите на Св. Иван Рилски от Търновград до Рилската Света обител

Вече 6-та година НК "Свети Иван Рилски" успешно провежда поклонническия поход "Светият път", в чест на Св. Иван Рилски - Чудотворец. От юбилейната 2019 г. вече пешеходният маршрут е максимално близък до пътя на монашеската процесия със светите мощи на Преподобния от 1469 г., част от който е и Община Дупница.  Пътят на шествието през територията на..

публикувано на 31.07.24 в 17:26

На първо четене: Пълна забрана за продажба на райски газ на физически лица

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за здравето, с които се налага пълна забрана върху продажбата, включително онлайн, на райски газ (диазотeн оксид) и пълнители за него на физически лица без оглед на възрастта им, пише БНР. Остава разрешена само продажбата за юридически лица за медицински цели и за хранително-вкусовата промишленост по..

публикувано на 31.07.24 в 16:14

Продължава борбата с двата горски пожара в Югозапада

Продължава гасенето на двата горски пожара в Югозападна България, където на терен работят 30  екипа на противопожарните служби от Благоевград, областта и столицата, военнослужещи. В битката с огъня в Малешевска планина, където вчера бяха евакуирани над 120 жители на високопланинските села Цапарево и Кърпелево, отново се включиха френските самолети, а..

публикувано на 31.07.24 в 15:49

Улични ремонти в община Самоков, асфалтиране и в Боровец

През този строителен сезон се извърши подмяна на водопроводи и ремонт на улици в Мала Църква, Маджаре и Говедарци, съобщават от Община Самоков. Вече са подменени тръбите на водопровода на четири улици в Говедарци. Цялостно се асфалтираха ул. „Борис Хаджисотиров” и ул.„Кирил и Методий”, а на ул. „Александър Стамболийски” се направи текущ ремонт. В Мала..

публикувано на 31.07.24 в 15:01