Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първан Дангов: Политиката е грижа за хората

Оптимист съм, ако ние в България най-после разберем какво искаме от самите себе си. И най-вече в политиката, коментира за Радио Благоевград актуалната политическа ситуация кметът на община Дупница Първан Дангов. „В политиката разумно се стои с грижа за хората. Нещо, което не виждаме в момента“.  Кметът изказа безпокойството си за общинските дела, заради  продължаващата политическа криза, довела до нови предсрочни парламентарни избори. „В Дупница очакваме държавата да разписва проекти, които да бъдат реализирани на територията на общината. Чакаме държавата да изпълни своя ангажимент, а там нищо не се случа. Свидетели сме на нескончаеми  преговори, сглобки, разглобки, и в крайна сметка отиваме на предсрочни избори, което ни въвежда в следващите три месеца, може би четири, да изгубим отново. Това е най-оптимистично казано, аз бих казал до края на годината и да пропилеем още една финансова година“.

Според Първан Дангов ТЕЦ „Бобов дол“ трябва да остане ключово предприятие от енергийната система на България, мощностите на ТЕЦ „Бобов дол“ с всички довеждащи далекопроводи не бива да бъдат зачертавани. Позицията си той е защитил на международния форум в Брюксел „Енергийна сигурност – основа за развитие на европейската индустрия. Ролята на България”. Сред аргументите са не само защита на работните места, но и свързаността на енергийните системи на  европейските страни. Ясно е, че с въглищата, които са най-големият замърсител  и генератор на парникови газове няма как да се продължи и  ТЕЦ „Бобов дол“ трябва да намери друга горивна база. „Няма на какво друго да разчитаме, освен на ядрени мощности по най-модерни технологии“, убеден е кметът. Той сподели, че на форума категорично е изведено посланието за ядрената енергия като базова мощност, на която като зелена енергия може да се разчита да захранва индустрията, да поддържа темп на икономически растеж, който да гарантира добро бъдеще. „Ако Европа не се отрезви и не внесе корекции по отношение на зелената сделка във вида, в който е и не разчита на нови ядрени мощности, може би след 20-30 години, а може и по-скоро ще трябва да купува електроенергия от страни извън ЕС“, каза още кметът Първан Дангов. Според него на площадката на Белене ще има нова ядрена мощност.  Ако не бе загубено време в лутане за нейното изграждане,  „днес България може да бъде един от енергийните лидери на Балканите“, подчерта той.

Цялото интервю с Първан Дангов чуйте в звуковия файл.
БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Село Овчарци привлича туристите с красивия си център

Светещи букви на кметството, кътове за игра за децата и за отдих за възрастните, красиви дървени статуи на животни, тематична украса за всеки празник, много зеленина и цветя, са част от атрактивните нововъведения, които придават европейски вид на центъра на село Овчарци в община Сапарева баня. Според кмета Радостина Сусанина всичко това е постигнато..

публикувано на 16.04.24 в 13:45

Димитър Урдев: На жителите в община Благоевград се гледа като на брашнен чувал

На жителите в община Благоевград се гледа като на брашнен чувал – когато имаме нужда ще ги изтупаме и те ще си платят. По този начин не можем да създадем онези условия за живот, заради които бихме накарали тук да дойдат инвеститори, младите да останат и да развиват бизнес. Това е най-трудната задача - да създадем предвидима среда, в която..

публикувано на 16.04.24 в 12:29

Здравка Евтимова: Човек има най-много, когато дава

Писателката Здравка Евтимова, заедно с още известни личности от различни индустрии, бе сред основните говорители на годишната конференция TEDxAUBG в Благоевград. Тя избра да говори пред студентите от Американския университет за общественото явление „калинки“ и образованието. „Внимателно и аргументирано се стремя да стигна до извода, че явлението..

публикувано на 15.04.24 в 15:51

RIA с нов англоезичен сингъл - „INTACT"

Третият самостоятелен сингъл на RIA е англоезичен и носи името „INTACT". Музиката, текстът и аранжиментът са на RIA.  Видеоклипът е заснет от Васил Стефанов в София. В него участват Тодор Петров и Борис Божилов от „Спални места“ и китаристът Виктор Колев. Още първият сингъл на младата певица – „Нашата мечта" ѝ даде успешен старт и покори всички..

обновено на 14.04.24 в 15:37
Вяра Панталеева

Вяра Панталеева посреща пролетта с нова песен

Новата песен на Вяра Панталеева "През 100 земи" е приказен разказ приличащ на сън за личностното пътешествие, в което търсейки някого или нещо, откриваме себе си. Мистичното и приказното в музикалната форма, кореспондира с приказния изказ: „две луни“ – два лунни месеца, „сто земи“, „вдън гори‘. „огледален свят“... Пътешествието е вътре в нас..

обновено на 14.04.24 в 15:22

Как капачките обединиха хиляди доброволци?

Пролетната кампания на „Капачки за бъдеще“ наближава.  14-ото ѝ издание ще се проведе в рекордните досега 33 града. Всеки може да донесе  събраните пластмасови капачки и алуминиеви кенчета, които ще бъдат рециклирани. Със събраните средства ще се помогне на 20 детски и родилни отделения в страната. Благодарение на инициативата до..

публикувано на 12.04.24 в 12:37

Никол Илиева: Интересът към първия медиен фестивал в Благоевград е голям

Годишният  медиен фестивал в Благоевград  ще се проведе на 30 април 2024 година по инициативата на студентския клуб „Ellipsis“ в АУБ.  Той е отворен за студентите от АУБ и техни колеги от цял свят,  за начинаещи и професионалисти. За участие във фестивала вече са постъпили 27 заявки от нашата страна, от редица други европейски страни, от Африка,..

публикувано на 12.04.24 в 11:39