Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Паркът за мечки край Белица не е отворен за посетителите

Предстоящият ремонт на пътя до Парка за мечки край Белица е причината, мечото селище да не бъде отворено за посетителите от 1 април, каквато е традицията. Това съобщи за Радио Благоевград Димитър Иванов, управител на парка.

„От целия месец март започнаха хората да проявяват интерес да ни посетят, но за съжаление, паркът няма до може да отвори врати от 1 април. Предстои през настоящата седмица да дадем повече информация за това, какво и как точно ще се случи, както и кога ще приключат ремонтните дейности“, коментира Димитър Иванов. Всяко година се извършва ремонт на отсечката водеща до мечото селище.

Предполага се, че пътят до парка ще бъде асфалтиран, но дали ще бъде точно така, все още не може да се каже. Затова пък е сигурно, че всички мечки вече са се събудили от зимния си сън.

„Всички мечки се събудиха, зимата беше доста топла, сняг почти няма, валежите бяха малко, но пък зимният сън беше много успешен. Средностатистически, мечките са спали по над 100 дни. Почти всички обитатели на парка заспаха зимен сън, като някой от тях спаха по около две седмици, става въпрос за по-младите ни мечки. Това обаче е добър знак, че следващата година може да имат и по-дълбок сън. Хубавото е, че се събудиха, сега вече започва пролетното им захранване“, уточни управителят на мечото селище.

През новия сезон в Парка за мечки край Белица ще се случват доста ремонтни дейности, сред които обновяването на Информационния център. Ще бъде сменен неговият покрив, вътрешността на центъра също ще бъде реновирана. Ще бъде изградена и „мечата бърлога“, която е за хората, не за мечките, за да могат посетителите да се запознаят със зимния сън на обитателите.

„Заради ремонтните дейности, паркът няма да бъде затворен за посетителите, които се надяваме, че ще проявят разбиране за създадените неудобства по време на посещението им в мечото селище“, допълни Димитър Иванов.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Димитър Иванов:

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Село Овчарци привлича туристите с красивия си център

Светещи букви на кметството, кътове за игра за децата и за отдих за възрастните, красиви дървени статуи на животни, тематична украса за всеки празник, много зеленина и цветя, са част от атрактивните нововъведения, които придават европейски вид на центъра на село Овчарци в община Сапарева баня. Според кмета Радостина Сусанина всичко това е постигнато..

публикувано на 16.04.24 в 13:45

Димитър Урдев: На жителите в община Благоевград се гледа като на брашнен чувал

На жителите в община Благоевград се гледа като на брашнен чувал – когато имаме нужда ще ги изтупаме и те ще си платят. По този начин не можем да създадем онези условия за живот, заради които бихме накарали тук да дойдат инвеститори, младите да останат и да развиват бизнес. Това е най-трудната задача - да създадем предвидима среда, в която..

публикувано на 16.04.24 в 12:29

Здравка Евтимова: Човек има най-много, когато дава

Писателката Здравка Евтимова, заедно с още известни личности от различни индустрии, бе сред основните говорители на годишната конференция TEDxAUBG в Благоевград. Тя избра да говори пред студентите от Американския университет за общественото явление „калинки“ и образованието. „Внимателно и аргументирано се стремя да стигна до извода, че явлението..

публикувано на 15.04.24 в 15:51

RIA с нов англоезичен сингъл - „INTACT"

Третият самостоятелен сингъл на RIA е англоезичен и носи името „INTACT". Музиката, текстът и аранжиментът са на RIA.  Видеоклипът е заснет от Васил Стефанов в София. В него участват Тодор Петров и Борис Божилов от „Спални места“ и китаристът Виктор Колев. Още първият сингъл на младата певица – „Нашата мечта" ѝ даде успешен старт и покори всички..

обновено на 14.04.24 в 15:37
Вяра Панталеева

Вяра Панталеева посреща пролетта с нова песен

Новата песен на Вяра Панталеева "През 100 земи" е приказен разказ приличащ на сън за личностното пътешествие, в което търсейки някого или нещо, откриваме себе си. Мистичното и приказното в музикалната форма, кореспондира с приказния изказ: „две луни“ – два лунни месеца, „сто земи“, „вдън гори‘. „огледален свят“... Пътешествието е вътре в нас..

обновено на 14.04.24 в 15:22

Как капачките обединиха хиляди доброволци?

Пролетната кампания на „Капачки за бъдеще“ наближава.  14-ото ѝ издание ще се проведе в рекордните досега 33 града. Всеки може да донесе  събраните пластмасови капачки и алуминиеви кенчета, които ще бъдат рециклирани. Със събраните средства ще се помогне на 20 детски и родилни отделения в страната. Благодарение на инициативата до..

публикувано на 12.04.24 в 12:37

Никол Илиева: Интересът към първия медиен фестивал в Благоевград е голям

Годишният  медиен фестивал в Благоевград  ще се проведе на 30 април 2024 година по инициативата на студентския клуб „Ellipsis“ в АУБ.  Той е отворен за студентите от АУБ и техни колеги от цял свят,  за начинаещи и професионалисти. За участие във фестивала вече са постъпили 27 заявки от нашата страна, от редица други европейски страни, от Африка,..

публикувано на 12.04.24 в 11:39