Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любомир Никлин: Работа има за години напред, стига да има желание

Нови правила, нов ред и ново отношение на хората към общите им проблеми са сред основните приоритети в работата на новоизбрания кмет на село Сапарево, община Сапарева баня, Любомир Никлин. След дълги години пребиваване в германския град Мюнхен, където живее и работи, той решава да се върне в родното село и да участва в местните избори. Новоизбраният кмет споделя, че участва в политическия живот на общината от 1989 г., от самите промени.

„Аз съм един от създателите, един от най-младите тогава, които учредихме СДС в общината. Бил съм общински съветник, никога не съм странял от политиката и затова, още преди две години, си бях определил до коя дата да работя в Мюнхен, кога да се прибирам и да участвам в изборите“, коментира за Радио Благоевград Любомир Никлин.

Гласуваното доверие от хората обаче, трябва да се заслужи, като се направи така, че в селото да се живее по-добре.

„Това, което правим най-напред, е да се почистят улиците, защото са доста занемарени от предишното ръководство на селото. Още от предишния мандат има 4 улици за асфалтиране, предвидили сме смяна на дограмата на кметството. Тук отдолу направихме проект за детска площадка, чакаме до 15 април одобрение от ПУДООС, стойността е 15 хиляди лева. Тази година ще се работи много по водопровода. Има проект от предишния кмет за направата на спортна площадка, надяваме се това да се осъществи. Има проект и за две улици, за подпорни стени, за асфалтиране, за направата на тротоари, за да се облагороди селото“, съобщи още кметът на Сапарево.

Според Любомир Никлин, работа има за години напред, стига да има желание. Но е нужно и финансиране. В момента в селото живеят около 1200 човека, сред тях и доста младежи. Идват и нови хора, които имат желания да купуват имоти, строят се и нови къщи.

„Селото ни беше много живо, демокрацията ни завари на 2400 човека, сега сме половината. Имахме училище, много неща имаше. Не искам да давам напразни обещания на хората, за да не кажат след това, че не съм ги изпълнил. Обещал съм, че работниците ще работя всеки ден, че ще бъде поддържано чисто, че инвестициите зависят от общинското ръководство и така нататък. Това, което съм го обещал, това го правим. От първия ден от встъпването ми в длъжност като кмет, се работи всеки ден, сега съм въвел ред в това отношение“, допълни кметът на село Сапарево.

Любомир Никлин е категоричен, че чистотата трябва да се поддържа всеки ден, не може да се разчита само на пролетното почистване. Фирмата по сметосъбирането си върши работата, но огромен проблем са нерегламентираните сметища във и около населеното място.

„Хората не са се научили, ако имат за нещо изхвърляне, трябва да си поръчат контейнер и всичко да си замине по каналния ред. Ето тук е къщата от баща ми, която я ремонтираме. Наложи се да изкараме всичко, поръчахме си два контейнера от фирмата и заминаха. Много е замърсено. Няма как да се справим, ако хората не искат да го правят. Много хора си изхвърлят, който където види. Това е огромен проблем. Хората трябва да имат самосъзнание и да искат да им е чисто. Няма как да опазим 1200 човека. Тези, които гледат животни, също създават проблеми, въпреки че с тях съм се разбрал, с говорене на 90% съм се справил. Там, където няма разбиране, съм казал да не се почиства. Основният проблем се решава от хората, един човек не може да реши проблема сам, това е абсурд“, категоричен е кметът на село Сапарево.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Любомир Никлин:
БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Село Овчарци привлича туристите с красивия си център

Светещи букви на кметството, кътове за игра за децата и за отдих за възрастните, красиви дървени статуи на животни, тематична украса за всеки празник, много зеленина и цветя, са част от атрактивните нововъведения, които придават европейски вид на центъра на село Овчарци в община Сапарева баня. Според кмета Радостина Сусанина всичко това е постигнато..

публикувано на 16.04.24 в 13:45

Димитър Урдев: На жителите в община Благоевград се гледа като на брашнен чувал

На жителите в община Благоевград се гледа като на брашнен чувал – когато имаме нужда ще ги изтупаме и те ще си платят. По този начин не можем да създадем онези условия за живот, заради които бихме накарали тук да дойдат инвеститори, младите да останат и да развиват бизнес. Това е най-трудната задача - да създадем предвидима среда, в която..

публикувано на 16.04.24 в 12:29

Здравка Евтимова: Човек има най-много, когато дава

Писателката Здравка Евтимова, заедно с още известни личности от различни индустрии, бе сред основните говорители на годишната конференция TEDxAUBG в Благоевград. Тя избра да говори пред студентите от Американския университет за общественото явление „калинки“ и образованието. „Внимателно и аргументирано се стремя да стигна до извода, че явлението..

публикувано на 15.04.24 в 15:51

RIA с нов англоезичен сингъл - „INTACT"

Третият самостоятелен сингъл на RIA е англоезичен и носи името „INTACT". Музиката, текстът и аранжиментът са на RIA.  Видеоклипът е заснет от Васил Стефанов в София. В него участват Тодор Петров и Борис Божилов от „Спални места“ и китаристът Виктор Колев. Още първият сингъл на младата певица – „Нашата мечта" ѝ даде успешен старт и покори всички..

обновено на 14.04.24 в 15:37
Вяра Панталеева

Вяра Панталеева посреща пролетта с нова песен

Новата песен на Вяра Панталеева "През 100 земи" е приказен разказ приличащ на сън за личностното пътешествие, в което търсейки някого или нещо, откриваме себе си. Мистичното и приказното в музикалната форма, кореспондира с приказния изказ: „две луни“ – два лунни месеца, „сто земи“, „вдън гори‘. „огледален свят“... Пътешествието е вътре в нас..

обновено на 14.04.24 в 15:22

Как капачките обединиха хиляди доброволци?

Пролетната кампания на „Капачки за бъдеще“ наближава.  14-ото ѝ издание ще се проведе в рекордните досега 33 града. Всеки може да донесе  събраните пластмасови капачки и алуминиеви кенчета, които ще бъдат рециклирани. Със събраните средства ще се помогне на 20 детски и родилни отделения в страната. Благодарение на инициативата до..

публикувано на 12.04.24 в 12:37

Никол Илиева: Интересът към първия медиен фестивал в Благоевград е голям

Годишният  медиен фестивал в Благоевград  ще се проведе на 30 април 2024 година по инициативата на студентския клуб „Ellipsis“ в АУБ.  Той е отворен за студентите от АУБ и техни колеги от цял свят,  за начинаещи и професионалисти. За участие във фестивала вече са постъпили 27 заявки от нашата страна, от редица други европейски страни, от Африка,..

публикувано на 12.04.24 в 11:39