Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Създават център за обучение със социално-асистивни роботи

В България ще бъде създаден първият център за иновативни модели за обучение със социално-асистивни роботи. Това е един пример как изкуственият интелект и роботите могат да бъдат в полза на човека, без да го изместват. Социално-асистивни роботи ще подпомагат психологическата работа. Това сподели д-р Паулина Цветкова, главен асистент към Института по роботика към Българската академия на науките по време на предаването „Събуди деня” с водещ Биляна Славчева. 

Д-р Паулина Цветкова разказва за проект за създаване на психологически център за иновативни модели на обучение със социално-асистивни роботи – проект "Дигитални устойчиви екосистеми – технологични решения и социални модели за устойчивост на екосистеми" (ДУЕкос) в партньорство със специалисти от БАН. Ръководител на проекта е проф. д. пс. н. Майяна Митевска, ментор на Клуб по психология към ПУ “Паисий Хилендарски”. Роботите ще бъдат ползвани за провеждане на псиеходиагностични тестове, като по този начин ще бъдат в услуга на психолозите и ще подпомагат дейността им. 

От репортаж на Мариана Попова с д-р Паулина Цветкова научваме още как изкуственият интелект е в полза на успешния човек, кои са очакваните резултати и области на приложение на роботите и за предстоящ конкурс по проекта, който ще се проведе на 26 април. 

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Село Овчарци привлича туристите с красивия си център

Светещи букви на кметството, кътове за игра за децата и за отдих за възрастните, красиви дървени статуи на животни, тематична украса за всеки празник, много зеленина и цветя, са част от атрактивните нововъведения, които придават европейски вид на центъра на село Овчарци в община Сапарева баня. Според кмета Радостина Сусанина всичко това е постигнато..

публикувано на 16.04.24 в 13:45

Димитър Урдев: На жителите в община Благоевград се гледа като на брашнен чувал

На жителите в община Благоевград се гледа като на брашнен чувал – когато имаме нужда ще ги изтупаме и те ще си платят. По този начин не можем да създадем онези условия за живот, заради които бихме накарали тук да дойдат инвеститори, младите да останат и да развиват бизнес. Това е най-трудната задача - да създадем предвидима среда, в която..

публикувано на 16.04.24 в 12:29

Здравка Евтимова: Човек има най-много, когато дава

Писателката Здравка Евтимова, заедно с още известни личности от различни индустрии, бе сред основните говорители на годишната конференция TEDxAUBG в Благоевград. Тя избра да говори пред студентите от Американския университет за общественото явление „калинки“ и образованието. „Внимателно и аргументирано се стремя да стигна до извода, че явлението..

публикувано на 15.04.24 в 15:51

RIA с нов англоезичен сингъл - „INTACT"

Третият самостоятелен сингъл на RIA е англоезичен и носи името „INTACT". Музиката, текстът и аранжиментът са на RIA.  Видеоклипът е заснет от Васил Стефанов в София. В него участват Тодор Петров и Борис Божилов от „Спални места“ и китаристът Виктор Колев. Още първият сингъл на младата певица – „Нашата мечта" ѝ даде успешен старт и покори всички..

обновено на 14.04.24 в 15:37
Вяра Панталеева

Вяра Панталеева посреща пролетта с нова песен

Новата песен на Вяра Панталеева "През 100 земи" е приказен разказ приличащ на сън за личностното пътешествие, в което търсейки някого или нещо, откриваме себе си. Мистичното и приказното в музикалната форма, кореспондира с приказния изказ: „две луни“ – два лунни месеца, „сто земи“, „вдън гори‘. „огледален свят“... Пътешествието е вътре в нас..

обновено на 14.04.24 в 15:22

Как капачките обединиха хиляди доброволци?

Пролетната кампания на „Капачки за бъдеще“ наближава.  14-ото ѝ издание ще се проведе в рекордните досега 33 града. Всеки може да донесе  събраните пластмасови капачки и алуминиеви кенчета, които ще бъдат рециклирани. Със събраните средства ще се помогне на 20 детски и родилни отделения в страната. Благодарение на инициативата до..

публикувано на 12.04.24 в 12:37

Никол Илиева: Интересът към първия медиен фестивал в Благоевград е голям

Годишният  медиен фестивал в Благоевград  ще се проведе на 30 април 2024 година по инициативата на студентския клуб „Ellipsis“ в АУБ.  Той е отворен за студентите от АУБ и техни колеги от цял свят,  за начинаещи и професионалисти. За участие във фестивала вече са постъпили 27 заявки от нашата страна, от редица други европейски страни, от Африка,..

публикувано на 12.04.24 в 11:39