Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Алекси Рилец - първият български архитект

Общинският исторически музей в град Рила носи името на Алекси Рилец – архитект, майстор-строител и дърворезбар, посветил се на възстановяването и поддържането на Рилския манастир. Негово дело са и  редица други сгради, като тази на килийното училище в някогашното село Рила, едно от първите в България, пристройката на храма “Свети Архангел Михаил“, църквата „Свети Лука“, на метоха „Пчелино“ и още много други.  Въпреки това,  „за майстора се знае малко, дори може би някой не е чувал за него. Но това е първият български архитект“, каза за Радио Благоевград Мариана Костова, директор на общинския музей в град Рила и припомни, че  Алекси Рилец е възпитаник на прочутата строителна и художествена Дебърска  школа, невероятна личност, доживял до 90-та си годишнина. „Това е човек, който е оставил след себе си богато наследство. Наследство,  на което ние можем да се радваме  и сега“.

Едно от първите дарения в рамките на организираната от музея дарителската кампанията „От скрина на музейната витрина“ е портрет  на Алекси Рилец, подарен от негов правнук и рисуван от майка му Клара Обретенова. Предстои да бъде подредена постоянна експозиция, изцяло с получените дарения от жителите на община Рила.  „Благодаря на всички, които отвориха сърцата си, отвориха раклите на бабите, на дядовците, поразтършуваха се по тавани и мазета и дариха много неща“, сподели с удовлетворение Мариана Костова.

В момента в общинския исторически музей в град Рила може да се види  етнографска експозиция „Градът и селото“ на Кюстендилския  исторически музей.

Цялото интервю с Мариана Костова чуйте в звуковия файл.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Доц. Елена Ставрова

Доц. Елена Ставрова: Надявам се, че ще се постигне съгласие за правителство

Вяла,  белязана с умора, песимизъм и ниска избирателна активност – така определи предизборната кампания доц. Елена Ставрова, университетски преподавател и от гражданска квота в кандидат депутатската листа на ГЕРБ – СДС за Благоевградска област в изборите на 9 юни. „ Надявам се, че ще се постигне някакво съгласие за правителство , но при това..

публикувано на 20.06.24 в 15:19

Кънчо Стойчев: Изборът на председател на НС е тест за постигане на мнозинство в залата

За Радио Благоевград социологът Кънчо Стойчев коментира ситуацията след изборите на 9 юни: „ На пръв поглед обстановката в страната е спокойна, но това не означава, че отвътре в масовото съзнание няма процеси, които са тревожни. Има напрежение, то все още не избива на повърхността. Но ще се случи, ако експериментите продължат и..

публикувано на 20.06.24 в 14:29

Малка история за благороден жест!

Днес в редакцията Радио Благоевград пристигна писмо. Подател е Митко Спасов Илиев от град Дупница. В писмото си г-н Илиев изразява своята съпричастност и желанитето да помогне за лечението на 19-годишната Радостина Гергьовка, която от 7 години страда от множествена склероза. В края на месеца ѝ предстои вливане на стволови клетки в Турция. Това е..

публикувано на 20.06.24 в 13:30

„Kallo Malayo“ от Разлог до Лорка за три дни

Пънк рок групата „Kallo Malayo“ гостува на предаването „Ефир за приятели“. Преди броени дни Давид Райгал, Асен Кирянски и Тодор Крачанов посетиха испанския град Лорка, където се включиха в благотворителен рок фестивал в подкрепа на борбата с рак. В ефира на радио Благоевград Давид, който е родом от Лорка разказа за асоциацията Приятели на..

публикувано на 20.06.24 в 12:14

Лаборатория за изследване на почвата помага на земеделците в Гоце Делчев

Лаборатория за анализ на почвата съществува от няколко години в Гоце Делчев. Земеделци от Петрич, Сандански, Банско и целият регион ползват услугите й. „Целта е земеделците да правят информиран избор за това какво съдържа тяхната почва и от какво се нуждае. Исках хората да знаят, че трудът трябва да се полага интелигентно, за да знаят какво..

публикувано на 20.06.24 в 12:08
Първан Дангов

Първан Дангов: Политическата класа е длъжник на хората

Въртим се в омагьосан кръг,  ние българите се спъваме в един и същи камък много пъти, не сме си научили урока – така коментира в интервю за Радио Благоевград отминалите избори на 9 юни Първан Дангов, кмет на община Дупница. Според него  избирател, който няколко поредни пъти не е гласувал на избори, трябва да бъде изключен от избирателните..

публикувано на 19.06.24 в 14:59

Доц. Наталия Киселова: Нужна е сериозна парламентарна дипломация

Полагането на клетва от новоизбраните народни представители слага край на предишното Народно събрание , поясни в интервю за Радио Благоевград доц. Наталия Киселова, преподавател по конституционно право.  Юристът прогнозира, че представител на ГЕРБ ще бъде избран за председател на Народното събрание,  който обаче може и да не се казва Рая Назарян,..

публикувано на 19.06.24 в 14:21