Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Станислав Балев: Изключително важно е в каква възрастова група е сколиозата

Топ хирурзи от България, САЩ и Испания ще преглеждат безплатно деца с гръбначни изкривявания

2
Д-р Станислав Балев

На 22 април 2024 г. екипът на проф. Яблански – началник на Клиниката по ортопедия и травматология в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ "Токуда" и трима спинални хирурзи от САЩ и Испания  ще преглеждат безплатно деца до 18-годишна възраст с гръбначни деформации или съмнения за такива.

  Прегледите ще се осъществяват след предварително записан час на тел. 02/403 4000.

  Програмата включва и две съвместни операции на сколиоза с екипа на проф. Яблански на деца със сериозни гръбначни изкривявания, селектирани предварително и показани за хирургична интервенция.

   За предстоящите прегледи, сколиозата като заболяване, причини, възможности за лечение -  говори в предаването „Здравен компас“ на БНР-Радио Благоевград д-р Станислав Балев. Клиничните му интереси са в областта на гръбначната хирургия, в частност диагностика и лечение на  гръбначни изкривявания при деца – сколиоза. Част  е от екипа на проф. Яблански в Клиниката по ортопедия и травматология в Аджибадем Сити Клиник Болница „Токуда“.

  „Прегледите ще включват ранна диагностика, родители, които се съмняват, че детето им има гръбначно изкривяване, родители, които знаят, че детето има гръбначно изкривяване и искат консултация и нашето мнение по въпроса. Ако имат документи е добре да ги носят, защото ако е налице определена прогресия е добре да сравним по време на прегледа какво се случва. Ако нямат такива – всичко, което е необходимо ще бъде извършено при нас като диагностика“.

  Д-р Балев уточни, че сколиозата е свързана с гръбначно изкривяване над 10 градуса встрани. Но тя може да варира с големи отклонения от 10 до над 100 градуса в зависимост от това в каква възраст се диагностицира заболяването. При над 80 процента не са известни причините за сколиозата – неправилна стойка, генетична свързаност и т.н. При около 20 процента от децата са известни причините, но  много често те  са съпроводени с много тежки заболявания.

Видове сколиоза

  Най-често срещана  е идиопатичната сколиоза, причината за която е неизвестна. „Предимно   се наблюдава при деца след 10-годишна възраст. При втория пик на растеж отчитаме и растеж на градусите, когато е най-опасно да се повишат тези градуси. Всички консервативни методи за лечение да не дадат решение на заболяването и да се стигне до хирургична интервенция“.


  Лечение на сколиоза

 „Изключително важно е в каква възрастова група е заболяването. Когато то е уточнено – при тези 20%,  имаме много особени подходи, които са свързани и с основното заболяване, комплицирани случаи са. Докато по-голямата част при децата с идиопатична сколиоза – правим всичко възможно, за да не стигаме до оперативно лечение. Започваме с физиотерапия, след това корсетолечение, ако градусите прогресират, като целта е да достигнем до гръбначния стълб, който е стигнал своя растеж и е под 40 градуса. Има консервативно лечение, въпросът е нашите пациенти да отговорят на това лечение. Много зависи кога е направена диагностиката и при какви градуси ще дойдат при нас“.

  Д-р Балев посочи, че при сколиоза  между 10 и 20 градуса изкривяване се включва физиотерапия, Шрот терапия и други кинезитерапевтични процедури, които са специално разработени. Над 20 градуса се включва корсет, който се носи между 20-22 часа в денонощието. Над 40 градуса на пациентите се съобщава, че на определен етап ще се предприеме хирургия. „Причината е, че над 40 градуса очакваме между 1 и 2 градуса прогресия до остатъка на живота на пациента. При тези градуси, независимо, че гръбначният стълб е спрял своето развитие, сколиозите прогресират. Ако е 30 градуса и пациентът е на 20 години – до късни старини ще останат тези градуса и затова не предприемаме операция“.

  Оперативното лечение на деца с деформации на гръбначния стълб е крайната стъпка, която лекарите предприемат само ако няма друг подходящ подход към заболяването.

   Специалистът поясни, че при сколиоза над 40 градуса се извършва много солидна предоперативна подготовка на пациента, отговаря се на всички въпросителни ако има такива, относно здравето и едва тогава се пристъпва към лечение.

  Хирургията при сколиоза се осъществява с пълен набор от импланти, осигурени от НЗОК. „Имплантите, които влагаме са висококачествени на световни фирми. На 2-3 ден след операцията детето  може да става, след първата седмица самостоятелно изминава 10-20 метра. До 2 месеца се чувстват много спокойни, след 6-тия месец могат да плуват, да карат колело.

  Прави впечатление, че семейните лекари, педиатрите, невролозите много по-често обръщат внимание на гръбначното изкривяване и изпращат деца дори, когато имат най-малко съмнение, че детето има сколиоза. Това много ни помага да ги лекуваме консервативно и да не се стига до операция. Добра е диагностиката и ранното откриване на заболяването“.




 

 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Най-опасни са ужилванията от стършели и пчели

Лятото е сезонът, в който повече време сме сред природата – разходки в парковете, походи в планината, пикници, риболов. Това повишава риска от ухапване или ужилване от насекоми като оси, пчели, комари, стършели, които са най-активни през този сезон. И ако за някои от пострадалите това може да създаде определен дискомфорт, то за други това може да..

публикувано на 21.06.24 в 12:31

Защитавайте кожата си през лятото с подходящи слънцезащитни продукти

Независимо дали сме на море, планина, или в басейна – слънчевите лъчи освен хубавите летни емоции и приятния загар, който ни дават, влияят върху състоянието на кожата ни.  Как слънцето влияе върху човешката кожа и кои са правилните навици и специфичните грижи, за да избегнем негативните ефекти? Коментира ги в предаването „Здравен компас“ на..

публикувано на 19.06.24 в 13:31

Безплатни прегледи за туберкулоза в цялата страна

От днес до 21 юни ще се извършват безплатни прегледи за туберкулоза в цялата страна, съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването. Те ще се провеждат в лечебни заведения за диагностика и лечение на туберкулозата в областните градове. Инициативата е част от кампанията "Седмица на отворените врати", която се организира в изпълнение на..

публикувано на 17.06.24 в 10:57

Доброволното кръводаряване трябва да се популяризира и насърчава

На 14 юни 2023 г. в целия свят отново ще бъде отбелязан Световният ден на кръводарителя. Официално обявен още през 2005 г. от Световната здравна организация за годишно събитие, денят предоставя специална възможност да се отдаде почит и да се благодари на доброволните кръводарители по света и да се привлече вниманието на обществеността към една от..

публикувано на 14.06.24 в 09:00

При мигрена – потърсете невролог, не се самолекувайте

Мигрената е едно от най-често срещаните заболявания в света, засягащо повече от 10% от общото население. Което означава, че един на всеки седем души страда от мигрена. Признаци, симптоми, причини, терапевтични подходи при лечение на мигрена – темата коментира в предаването „Здравен компас“ на БНР-Радио Благоевград неврологът д-р Иван..

публикувано на 07.06.24 в 11:43

Безплатни прегледи за множествена склероза в Благоевград

В Световния ден за борба с множествената склероза – 30 май, от 10:30 до 17:30 ч. – зала 5 в  сградата на Община Благоевград се провеждат безплатни профилактични прегледи от водещи специалисти в различни области. Инициативата е на Сдружение „МС СВЯТ“ със съдействието на общинската администрация. През целия ден експерти от няколко области в..

публикувано на 30.05.24 в 14:03

Безплатни прегледи за множествената склероза в Благоевград

В световния ден за борба с множествената склероза 30.05.2024 г. от 10.30 до 17.30 в Зала 5, в сградата на Община Благоевград, по инициатива на Сдружение „МС СВЯТ“ и съдействието на Община Благоевград, ще бъдат извършвани безплатни профилактични прегледи от водещи специалисти в различни области. Инициативата събира експерти от няколко области в..

публикувано на 29.05.24 в 10:57