Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здравка Евтимова: Човек има най-много, когато дава

Снимка: Ани Петрова

Писателката Здравка Евтимова, заедно с още известни личности от различни индустрии, бе сред основните говорители на годишната конференция TEDxAUBG в Благоевград. Тя избра да говори пред студентите от Американския университет за общественото явление „калинки“ и образованието. „Внимателно и аргументирано се стремя да стигна до извода, че явлението “калинки“ е знак за заболяване, от което страда обществото – не добре развита демокрация. А лечението е високото образование“, сподели разбирането си за Радио Благоевград Здравка Евтимова. Според  именитата ни писателка, младите хора на България осъзнават силата и стойността си и освен, че са красиви, не са малко и интелигентните хора сред тях.  „Аз мисля, че ние родителите, по-възрастните хора имаме известна вина за това, че предоставяме готови решения и не оставяме младежта да се поизмъчи малко. Всяка защита, всеки случай, когато използва някакви връзки и контакти да наредим някого на определена позиция, извършваме огромно престъпление към този човек, убиваме неговите воля и способност да създава решения“, коментира Здравка Евтимова.

Според нея мощното навлизане на изкуствения интелект за сега не е заплаха за човечеството, но е възможно  да  доведе до създаването на нова, високо развита цивилизация, която ще умее да изпитва дори чувства – болка, радост, щастие. „Тогава няма да става дума за изкуствен интелект, а за друг вид разумни същества, които съвсем спокойно биха могли да се наричат хора“.

Въпреки, че в духовния строй на хората е способността да правят човечеството по-хуманно, в дълголетната си история светът не върви постоянно в тази посока и тревогата за края на човешкия род е неизменна. Едно от качествата на човешкия интелект е да успее не само да оцелява, но и да запазва усещането си за стойност. В тази връзка Здравка Евтимова припомня древната аксиома за щастие: човек има най-много, когато дава, загърбена обаче от доста родни политици. А кризата и поредицата от избори в България са тежък урок за всички, „за да се научим какъв трябва да бъде човекът, когото  ще изберем“. 

Неразказните все още истории за България са за хората, които живеят извън властта и въпреки всичко, което се случва, искат децата им да станат свестни хора. „Тези хора не искат да отглеждат „калинки“. Тези хора искат да отглеждат достойни деца“. Такива истории иска да разказва Здравка Евтимова и ги открива при многобройните си срещи с българи в страната и чужбина. Тя е част от националната инициатива  на Министерството на образованието и науката „Неразказните истории на българите“, насочена към утвърждаване на българската национална идентичност и популяризиране на българския език, традиции и култура.

Цялото интервю със Здравка Евтимова можете да чуете в звуковия файл.*TEDxAUBG е студентски клуб към Американския университет в Благоевград. Вече 12 година клубът е организатор на годишната конференция под ръководството на официалната организация TED (Technology, Entertainment, Design), която има за цел да популяризира „идеи, ценни за разпространяване“.
Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Работата със специалните деца е благословия

Петър Астинов, учител на деца със специални образователни потребности в Център за специална и образователна подкрепа „Св. Паисий Хилендарски“ – Благоевград, стана носител на приза „Учител на годината“. Наградата е от Синдиката на българските учители и е в направление „Възпитателна работа, извънкласни и извънучилищни дейности, училищни психолози и..

публикувано на 20.05.24 в 15:07

Все повече дами искат да усвоят тънкостите на пчеларската професия

27 са курсистите, които тази година усвояват тънкостите на пчеларската професия, в първия и единствен засега у нас, Пчеларски университет. Тазгодишният цикъл на обучение започна в началото на годината и приключи миналата събота. За да се стимулират начинаещите пчелари се предлагат и стипендии, те са общо 10 за този сезон, има и 5 награди за..

публикувано на 20.05.24 в 13:21

Теодор Недев: Благодарен съм за четирите години в АУБ и в Благоевград

Теодор Недев е абсолвент от 30-тия випуск 2024-та на Американския университет. Преди броени дни, заедно със 196 бакалаври и 23 магистри, получи своята диплома. Бил е президент на Клуба по инвестиционен мениджмънт към АУБ за учебната 2022/2023 година, част е от младежката организация „България на младите“. От две години работи в Института за..

публикувано на 20.05.24 в 09:20

Европейска нощ на музеите в Благоевград

С удължено работно време, безплатен достъп до експозициите и богата програма, Регионалният исторически музей – Благоевград отбелязва Европейската нощ на музеите и галериите в съботния ден, на 18 май.  По традиция инициативата започна с така наречената "Малка нощ", чиято програма бе посветена на детската публика. Официалното й откриване стартира в 14:30 с..

публикувано на 18.05.24 в 17:44

Геймингът и поведенческото пристрастяване

Дигиталните зависимости са част от поведенческото пристрастяване, към което се отнасят още хазарта, пазаруване, гледане на порно и всички производни идващи от дигитални устройства. На това мнение е психолгът Георги Млеканов. Проблемът с пристрастяването към електронните игри е със задълбочаващи последствия  за развитието на младите хора,..

публикувано на 17.05.24 в 14:40

Край на рекламите на хазарт

От днес, 17 май,  влиза в сила забраната на реклами за хазарт във всички медии, както и наличието на билбордове в близост до учебни заведения. Новият закон за хазарта въвежда почти пълна забрана на рекламите на хазартни игри в телевизии, радиа и сайтове. Той бе обнародван на 14 май в „Държавен вестник“. Според новия закон  хазарта се..

публикувано на 17.05.24 в 14:10

Дърворезбени кръстове – изкуство в миниатюра

Дървените кръстове с резбована миниатюрна в православните храмове в нашата страна са обект на изследването на д-р Вера Атанасова-Кавачева, уредник в Националния исторически музей. В ефира на Радио Благоевград тя обясни, че тези църковни предмети представляват интерес заради трудността на своята фина изработка и „защото свидетелстват за..

публикувано на 17.05.24 в 11:41