Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Урдев: На жителите в община Благоевград се гледа като на брашнен чувал

На жителите в община Благоевград се гледа като на брашнен чувал – когато имаме нужда ще ги изтупаме и те ще си платят. По този начин не можем да създадем онези условия за живот, заради които бихме накарали тук да дойдат инвеститори, младите да останат и да развиват бизнес. Това е най-трудната задача - да създадем предвидима среда, в която най-важното нещо е отношението на институциите към всеки един от нас. Така общинският съветник Димитър Урдев коментира за Радио Благоевград намерението на общинската администрация да търси външно финансиране в размер на 14,5 млн. лв., за да се обезпечи финансово реализацията на три важни проекта в областния център.

"Според доклада на Агенцията за държавен финансов контрол става въпрос за прехвърляне на средства от една дейност в друга в община Благоевград", посочи Урдев.

„Актът на АДФК сочи, че към 31 декември 2022 годна тези средства са  използвани неправомерно, а не са били отклонени. Те са ползвани като револвиращ заем от дейност в дейност и са използвани като средство за разплащане, когато има недостиг на дейност. Това е констатация към 31 декември 2022 година, одитът е правен към февруари тази година. Оставам с впечатление, че към 31 декември 2023 година всичко е наред и тези средства са налични по сметките на общината. Ако не е така, някой трябва да го каже официално. В единия вариант кметът Методи Байкушев към 31 декември 2023 година също е допуснал същите нарушения, ползвайки тези средства. Ако те са възстановени, значи няма нужда да теглим този кредит“, подчерта общинският съветник.

„Освен това въпросните проекти, които се цитират от Общинска администрация, са със 100% финансиране, там няма общинско съфинансиране, не разбирам откъде произлиза нуждата от това съфинансиране“, допълни той.

Урдев разкритикува липсата на ясна информация какво е финансовото състояние на Община Благоевград.

„Последният отчет, който е качен на страницата на Общината е от 30 ноември 2023 година, след това няма актуални данни. Никой не знае какво е финансовото състояние на хазната. Ако си спомняте през декември много упорито ни се втълпяваше, че имаме над 50 милиона лева задължения, в момента съгласно този доклад се твърди, че те са 23 милиона лева, а на страницата на Министерството на финансите е посочена сумата от 27 милиона лева. Аз вече не знам с кои цифри да боравим“, посочи общинският съветник.

Той изрази надежда, че на предстоящото обществено обсъждане за новия заем ще дойдат много граждани, които ясно да заявят позиция дали са за или против идеята.

Димитър Урдев не вижда промяна в политиката на местната власт, тъй като общинската администрация е нереформирана.

„Отново има незаети места в държавно делегираните дейности и спестените средства се разпределят като ДМС на служителите, което не е нещо лошо, но да се каже на какъв принцип се случва всичко това. Това води след себе си разход, просто повтаряме едни и същи действия, познати ни от предишни години.

„Непрекъснато се говори как ще създаваме условия за нови инвеститори, на които много бързо ще им съдействаме за бизнеса… Ами на старите инвеститори, на които в момента не се върши работа? Има хора, които непрекъснато ми дават сигнали от най-различно естество – за забавени преписки, за редица неизяснени въпроси“, посочи той.

Целият разговор може да чуете в прикачения линк:

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Работата със специалните деца е благословия

Петър Астинов, учител на деца със специални образователни потребности в Център за специална и образователна подкрепа „Св. Паисий Хилендарски“ – Благоевград, стана носител на приза „Учител на годината“. Наградата е от Синдиката на българските учители и е в направление „Възпитателна работа, извънкласни и извънучилищни дейности, училищни психолози и..

публикувано на 20.05.24 в 15:07

Все повече дами искат да усвоят тънкостите на пчеларската професия

27 са курсистите, които тази година усвояват тънкостите на пчеларската професия, в първия и единствен засега у нас, Пчеларски университет. Тазгодишният цикъл на обучение започна в началото на годината и приключи миналата събота. За да се стимулират начинаещите пчелари се предлагат и стипендии, те са общо 10 за този сезон, има и 5 награди за..

публикувано на 20.05.24 в 13:21

Теодор Недев: Благодарен съм за четирите години в АУБ и в Благоевград

Теодор Недев е абсолвент от 30-тия випуск 2024-та на Американския университет. Преди броени дни, заедно със 196 бакалаври и 23 магистри, получи своята диплома. Бил е президент на Клуба по инвестиционен мениджмънт към АУБ за учебната 2022/2023 година, част е от младежката организация „България на младите“. От две години работи в Института за..

публикувано на 20.05.24 в 09:20

Европейска нощ на музеите в Благоевград

С удължено работно време, безплатен достъп до експозициите и богата програма, Регионалният исторически музей – Благоевград отбелязва Европейската нощ на музеите и галериите в съботния ден, на 18 май.  По традиция инициативата започна с така наречената "Малка нощ", чиято програма бе посветена на детската публика. Официалното й откриване стартира в 14:30 с..

публикувано на 18.05.24 в 17:44

Геймингът и поведенческото пристрастяване

Дигиталните зависимости са част от поведенческото пристрастяване, към което се отнасят още хазарта, пазаруване, гледане на порно и всички производни идващи от дигитални устройства. На това мнение е психолгът Георги Млеканов. Проблемът с пристрастяването към електронните игри е със задълбочаващи последствия  за развитието на младите хора,..

публикувано на 17.05.24 в 14:40

Край на рекламите на хазарт

От днес, 17 май,  влиза в сила забраната на реклами за хазарт във всички медии, както и наличието на билбордове в близост до учебни заведения. Новият закон за хазарта въвежда почти пълна забрана на рекламите на хазартни игри в телевизии, радиа и сайтове. Той бе обнародван на 14 май в „Държавен вестник“. Според новия закон  хазарта се..

публикувано на 17.05.24 в 14:10

Дърворезбени кръстове – изкуство в миниатюра

Дървените кръстове с резбована миниатюрна в православните храмове в нашата страна са обект на изследването на д-р Вера Атанасова-Кавачева, уредник в Националния исторически музей. В ефира на Радио Благоевград тя обясни, че тези църковни предмети представляват интерес заради трудността на своята фина изработка и „защото свидетелстват за..

публикувано на 17.05.24 в 11:41