Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Село Овчарци привлича туристите с красивия си център

Светещи букви на кметството, кътове за игра за децата и за отдих за възрастните, красиви дървени статуи на животни, тематична украса за всеки празник, много зеленина и цветя, са част от атрактивните нововъведения, които придават европейски вид на центъра на село Овчарци в община Сапарева баня. Според кмета Радостина Сусанина всичко това е постигнато с усилията на хората, на местната власт и на дарители.

„Всичко това се постига с дарителство и спонсорство. Има добри хора, които направиха дарения за населеното място и наистина превърнаха центъра в една много красива гледка. Към момента направеното се пази, надявам се хората и в бъдеще да го опазват. За всеки един празник се украсява индивидуално. За Великденските празници пак ще има празнична украса, която обогатяваме всяка година. Дървените фигури са ни дарени от майстора дърворезбар Крум Велев, който вече не е сред нас. Много сме му благодарни за дарителския жест“, коментира за Радио Благоевград Радостина Сусанина.

Според нея, където няма видеонаблюдение, все още се наблюдава недобросъвестно отношение към вече съграденото. В центъра на селото обаче, вече има поставени видеокамери, които спират хората да вандалстват. 

Над 900 са в момента жителите на село Овчарци. В него има и доста млади хора, а най-малките посещават местната детска градина, която е красива, приветлива и реновирана, благодарение на спечелен проект.

„Тази година сме кандидатствали по един от проектите на ПУДООС за облагородяване на центъра на село Овчарци, защото са доста стари съоръженията за децата. Надяваме се, да ни одобрят, да обновим нашия хубав център, да бъдат поставени нови съоръжения за децата, да има нов детски кът и нова площадка. Засега нямаме проблем със сметосъбирането, но има проблем с нерегламентираните сметища около селото. Почистваме ги и се появяват отново. Трябва да се работи повече за самосъзнанието на хората. Тази година за Великден отново ще направим акция по почистване на селото. Към природните забележителности в околността, особено към водопадите, има все по-голям туристически интерес, затова трябва да пазим, да ни е чисто и хубаво“, допълни кметът на село Овчарци Радостина Сусанина.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Радостина Сусанина:

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Работата със специалните деца е благословия

Петър Астинов, учител на деца със специални образователни потребности в Център за специална и образователна подкрепа „Св. Паисий Хилендарски“ – Благоевград, стана носител на приза „Учител на годината“. Наградата е от Синдиката на българските учители и е в направление „Възпитателна работа, извънкласни и извънучилищни дейности, училищни психолози и..

публикувано на 20.05.24 в 15:07

Все повече дами искат да усвоят тънкостите на пчеларската професия

27 са курсистите, които тази година усвояват тънкостите на пчеларската професия, в първия и единствен засега у нас, Пчеларски университет. Тазгодишният цикъл на обучение започна в началото на годината и приключи миналата събота. За да се стимулират начинаещите пчелари се предлагат и стипендии, те са общо 10 за този сезон, има и 5 награди за..

публикувано на 20.05.24 в 13:21

Теодор Недев: Благодарен съм за четирите години в АУБ и в Благоевград

Теодор Недев е абсолвент от 30-тия випуск 2024-та на Американския университет. Преди броени дни, заедно със 196 бакалаври и 23 магистри, получи своята диплома. Бил е президент на Клуба по инвестиционен мениджмънт към АУБ за учебната 2022/2023 година, част е от младежката организация „България на младите“. От две години работи в Института за..

публикувано на 20.05.24 в 09:20

Европейска нощ на музеите в Благоевград

С удължено работно време, безплатен достъп до експозициите и богата програма, Регионалният исторически музей – Благоевград отбелязва Европейската нощ на музеите и галериите в съботния ден, на 18 май.  По традиция инициативата започна с така наречената "Малка нощ", чиято програма бе посветена на детската публика. Официалното й откриване стартира в 14:30 с..

публикувано на 18.05.24 в 17:44

Геймингът и поведенческото пристрастяване

Дигиталните зависимости са част от поведенческото пристрастяване, към което се отнасят още хазарта, пазаруване, гледане на порно и всички производни идващи от дигитални устройства. На това мнение е психолгът Георги Млеканов. Проблемът с пристрастяването към електронните игри е със задълбочаващи последствия  за развитието на младите хора,..

публикувано на 17.05.24 в 14:40

Край на рекламите на хазарт

От днес, 17 май,  влиза в сила забраната на реклами за хазарт във всички медии, както и наличието на билбордове в близост до учебни заведения. Новият закон за хазарта въвежда почти пълна забрана на рекламите на хазартни игри в телевизии, радиа и сайтове. Той бе обнародван на 14 май в „Държавен вестник“. Според новия закон  хазарта се..

публикувано на 17.05.24 в 14:10

Дърворезбени кръстове – изкуство в миниатюра

Дървените кръстове с резбована миниатюрна в православните храмове в нашата страна са обект на изследването на д-р Вера Атанасова-Кавачева, уредник в Националния исторически музей. В ефира на Радио Благоевград тя обясни, че тези църковни предмети представляват интерес заради трудността на своята фина изработка и „защото свидетелстват за..

публикувано на 17.05.24 в 11:41