Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фотоизложба в защита на човешките права

Снимка: Soul Sinematic

„Без расизъм в изборната кампанията за Европейски парламент” – това е призивът на най-новата инициатива на  сдружение „Мулти култи колектив“.

Основната цел е да се повиши осведомеността и да се посочат вредните последици от расизма в различни социални аспекти, включително като предизборен политически инструмент в българските политически кампании особено в предстоящите европейски избори.

Това каза за Радио Благоевград Бистра Иванова от екипа на „Мулти култи колектив“.

Основен акцент в инициативата е фотоизложба в защита на човешките права. Тя ще бъде открита на 30 април и ще да даде глас на българи и чужденци, които се противопоставят на расизма и отправят послание в подкрепа на демокрацията и многообразието.

И още от разговора на Агнес Манова с Бистра Иванова от сдружение „Мулти култи колектив“.Едно от лицата на фотоизложбата срещу расизма е актрисата  Наталия Цекова. 

Тя е първата ромка, завършила НАТФИЗ. Има две дипломи. Завършила е специалност  „актьорско майсторство“ за драматичен театър в класа на проф. Здравко Митков, а след това магистратура  „Публична реч“.

Има няколко моноспектакъла в тандем със Здрава Каменова, последният е “Вкусът на живота“, който  засяга темата за (не)приемането на ромския етнос. Наталия Цекова се снима активно в кино- и телевизионни продукции, като последната ѝ роля е в късометражният филм „Шоколад “, който беше отличен на 28-мия София филм фест.

За театъра с кауза, засягащ живота на ромския етнос, за предразсъдъците и стереотипите е разговорът с нея.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Темата за донорството е важна и трябва да присъства в дневния ред на обществото

Темата за донорството е изключително важна и тя трябва да присъства в дневния ред на обществото. Това е и една от нашите цели – да даваме гласност чрез спортни събития, информационни кампании и срещи очи в очи. По този начин ще привлечем вниманието на хората към темата. Това заяви в ефира на Радио Благоевград Иванка Динева, изпълнителен директор на..

публикувано на 22.05.24 в 11:24

Работата със специалните деца е благословия

Петър Астинов, учител на деца със специални образователни потребности в Център за специална и образователна подкрепа „Св. Паисий Хилендарски“ – Благоевград, стана носител на приза „Учител на годината“. Наградата е от Синдиката на българските учители и е в направление „Възпитателна работа, извънкласни и извънучилищни дейности, училищни психолози и..

публикувано на 20.05.24 в 15:07

Все повече дами искат да усвоят тънкостите на пчеларската професия

27 са курсистите, които тази година усвояват тънкостите на пчеларската професия, в първия и единствен засега у нас, Пчеларски университет. Тазгодишният цикъл на обучение започна в началото на годината и приключи миналата събота. За да се стимулират начинаещите пчелари се предлагат и стипендии, те са общо 10 за този сезон, има и 5 награди за..

публикувано на 20.05.24 в 13:21

Теодор Недев: Благодарен съм за четирите години в АУБ и в Благоевград

Теодор Недев е абсолвент от 30-тия випуск 2024-та на Американския университет. Преди броени дни, заедно със 196 бакалаври и 23 магистри, получи своята диплома. Бил е президент на Клуба по инвестиционен мениджмънт към АУБ за учебната 2022/2023 година, част е от младежката организация „България на младите“. От две години работи в Института за..

публикувано на 20.05.24 в 09:20

Европейска нощ на музеите в Благоевград

С удължено работно време, безплатен достъп до експозициите и богата програма, Регионалният исторически музей – Благоевград отбелязва Европейската нощ на музеите и галериите в съботния ден, на 18 май.  По традиция инициативата започна с така наречената "Малка нощ", чиято програма бе посветена на детската публика. Официалното й откриване стартира в 14:30 с..

публикувано на 18.05.24 в 17:44

Геймингът и поведенческото пристрастяване

Дигиталните зависимости са част от поведенческото пристрастяване, към което се отнасят още хазарта, пазаруване, гледане на порно и всички производни идващи от дигитални устройства. На това мнение е психолгът Георги Млеканов. Проблемът с пристрастяването към електронните игри е със задълбочаващи последствия  за развитието на младите хора,..

публикувано на 17.05.24 в 14:40

Край на рекламите на хазарт

От днес, 17 май,  влиза в сила забраната на реклами за хазарт във всички медии, както и наличието на билбордове в близост до учебни заведения. Новият закон за хазарта въвежда почти пълна забрана на рекламите на хазартни игри в телевизии, радиа и сайтове. Той бе обнародван на 14 май в „Държавен вестник“. Според новия закон  хазарта се..

публикувано на 17.05.24 в 14:10