Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Модернизират детската градина в Брезник

Модернизация на образователната среда в детска градина “Брезица” в град Брезник предстои да бъде извършена. Целта е постигане на високо ниво на енергийната ефективност и близко до нулевото потребление на енергия. Финансирането е по инвестиционен проект, който вече е одобрен и предстои реализацията му.

„Това е един дълго чакан и желан проект от общинското ръководство, тъй като детската градина в Брезник, която е единствената в града, е построена през 1962 година и оттогава не е ремонтирана. Правени са само частични ремонти“, коментира за Радио Благоевград Мария Добревска, заместник-кмет в община Брезник.

Предвидено е да се извърши реконструкция на цялата сграда. Топлоизолиране на външни стени, подмяна на дограми, топлоизолация на покрив, топлоизолация на под, модернизация на системата за отопление, модернизация на системата за осветление, изграждане на инсталация на оползотворяване на енергия от възобновяеми енергийни източници за собствено потребление, мълниезащитна инсталация и други дейности. Ще бъде изградена фотоволтаична система на покрива, която ще захранва сградата със слънчева енергия, отоплението ще се извършва с термопомпа, което е  икономично и ефективно.

Прогнозната стойност е 957 977 лева и 89 стотинки без включен ДДС или 1 149 573 лева и 47 стотинки с ДДС.

„В момента тече обществената поръчка за избор на фирма изпълнител, има срок в който този избор може да се обжалва. След стартирането на проекта, в рамките на 6 месеца, трябва да бъде извършен цялостният ремонт, стига да няма забавяне от страна на фирмата изпълнител. До края на годината смятам, че детската градина ще бъде изцяло ремонтирана и с нов вид“, допълни заместник-кметът.

В детското заведение се обучават 163 деца, като 26 от тях учат в подготвителната група, която е създадена преди 4 години в средното училище. Яслената група се състои от 20 деца, което показва, че има нужда от такава група. В детската градина ежегодно се правят освежителни ремонти, но след цялостната модернизация на сградата, може би ще бъде обновено и част от оборудването, което е задължение на ръководството на детската градина.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Мария Добревска:

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Темата за донорството е важна и трябва да присъства в дневния ред на обществото

Темата за донорството е изключително важна и тя трябва да присъства в дневния ред на обществото. Това е и една от нашите цели – да даваме гласност чрез спортни събития, информационни кампании и срещи очи в очи. По този начин ще привлечем вниманието на хората към темата. Това заяви в ефира на Радио Благоевград Иванка Динева, изпълнителен директор на..

публикувано на 22.05.24 в 11:24

Работата със специалните деца е благословия

Петър Астинов, учител на деца със специални образователни потребности в Център за специална и образователна подкрепа „Св. Паисий Хилендарски“ – Благоевград, стана носител на приза „Учител на годината“. Наградата е от Синдиката на българските учители и е в направление „Възпитателна работа, извънкласни и извънучилищни дейности, училищни психолози и..

публикувано на 20.05.24 в 15:07

Все повече дами искат да усвоят тънкостите на пчеларската професия

27 са курсистите, които тази година усвояват тънкостите на пчеларската професия, в първия и единствен засега у нас, Пчеларски университет. Тазгодишният цикъл на обучение започна в началото на годината и приключи миналата събота. За да се стимулират начинаещите пчелари се предлагат и стипендии, те са общо 10 за този сезон, има и 5 награди за..

публикувано на 20.05.24 в 13:21

Теодор Недев: Благодарен съм за четирите години в АУБ и в Благоевград

Теодор Недев е абсолвент от 30-тия випуск 2024-та на Американския университет. Преди броени дни, заедно със 196 бакалаври и 23 магистри, получи своята диплома. Бил е президент на Клуба по инвестиционен мениджмънт към АУБ за учебната 2022/2023 година, част е от младежката организация „България на младите“. От две години работи в Института за..

публикувано на 20.05.24 в 09:20

Европейска нощ на музеите в Благоевград

С удължено работно време, безплатен достъп до експозициите и богата програма, Регионалният исторически музей – Благоевград отбелязва Европейската нощ на музеите и галериите в съботния ден, на 18 май.  По традиция инициативата започна с така наречената "Малка нощ", чиято програма бе посветена на детската публика. Официалното й откриване стартира в 14:30 с..

публикувано на 18.05.24 в 17:44

Геймингът и поведенческото пристрастяване

Дигиталните зависимости са част от поведенческото пристрастяване, към което се отнасят още хазарта, пазаруване, гледане на порно и всички производни идващи от дигитални устройства. На това мнение е психолгът Георги Млеканов. Проблемът с пристрастяването към електронните игри е със задълбочаващи последствия  за развитието на младите хора,..

публикувано на 17.05.24 в 14:40

Край на рекламите на хазарт

От днес, 17 май,  влиза в сила забраната на реклами за хазарт във всички медии, както и наличието на билбордове в близост до учебни заведения. Новият закон за хазарта въвежда почти пълна забрана на рекламите на хазартни игри в телевизии, радиа и сайтове. Той бе обнародван на 14 май в „Държавен вестник“. Според новия закон  хазарта се..

публикувано на 17.05.24 в 14:10