Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анжела Родел: Преводачът изгражда мостове между различни култури

Анжела Родел е американка по рождение и българка по душа. Родена е в щата Уисконсин. Следва в университета в Йейл, където за първи път чува българска народна музика и тя завинаги остава в нейното сърце. От десетилетия живее в България, говори, пее и превежда от български на английски език. През 2014 година получи българско гражданство за преводаческата си дейност и принос към българската култура.  През 2023 година, заедно с писателя Георги Господинов, чийто роман "Времеубежище" Анжела преведе на английски език, станаха носители на престижната награда "Букър". „Това е награда не само за Георги, но и за цялата българска литература“, подчерта в интервю за Радио Благоевград Анжела Родел и не пропусна да сподели, че наградата е признание за това, че в България се създава невероятна, интересна, самобитна литература на световно ниво. „При Георги трудното е, че той е поет преди всичко. За него езикът не е само средство за  информация, самият език е игра, звук, звучност“, разказа Анжела Родел какво е предизвикателството да превеждаш Георги Господинов. Въпреки, че не става дума за поезия, а за роман, „аз следя ритъма, мелодията, пеенето на самия език. И това е много важно. Всичко при него е много изящно, няма случайни думи, няма случайни ритми“.

Преди броени дни Георги Господинов и Анжела Родел бяха отново в Благоевград за среща със студентите от Американския университет, на която среща дойдоха и много жители на областния център. „Много е важно младите хора да имат среща с хора като Георги, който по художествен, по много човешки, хуманен начин засяга болезнени теми“, посочи ощеАнжела и пожела повече млади хора да се насочат към професията на преводача. Защото, „уменията на преводача да бъдеш между две различни култури, да намериш мост или баланс между тях, са абсолютно приложими и в други сфери на живота“.

Цялото интервю с Анжела  Родел чуйте в звуковия файл.
БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Темата за донорството е важна и трябва да присъства в дневния ред на обществото

Темата за донорството е изключително важна и тя трябва да присъства в дневния ред на обществото. Това е и една от нашите цели – да даваме гласност чрез спортни събития, информационни кампании и срещи очи в очи. По този начин ще привлечем вниманието на хората към темата. Това заяви в ефира на Радио Благоевград Иванка Динева, изпълнителен директор на..

публикувано на 22.05.24 в 11:24

Работата със специалните деца е благословия

Петър Астинов, учител на деца със специални образователни потребности в Център за специална и образователна подкрепа „Св. Паисий Хилендарски“ – Благоевград, стана носител на приза „Учител на годината“. Наградата е от Синдиката на българските учители и е в направление „Възпитателна работа, извънкласни и извънучилищни дейности, училищни психолози и..

публикувано на 20.05.24 в 15:07

Все повече дами искат да усвоят тънкостите на пчеларската професия

27 са курсистите, които тази година усвояват тънкостите на пчеларската професия, в първия и единствен засега у нас, Пчеларски университет. Тазгодишният цикъл на обучение започна в началото на годината и приключи миналата събота. За да се стимулират начинаещите пчелари се предлагат и стипендии, те са общо 10 за този сезон, има и 5 награди за..

публикувано на 20.05.24 в 13:21

Теодор Недев: Благодарен съм за четирите години в АУБ и в Благоевград

Теодор Недев е абсолвент от 30-тия випуск 2024-та на Американския университет. Преди броени дни, заедно със 196 бакалаври и 23 магистри, получи своята диплома. Бил е президент на Клуба по инвестиционен мениджмънт към АУБ за учебната 2022/2023 година, част е от младежката организация „България на младите“. От две години работи в Института за..

публикувано на 20.05.24 в 09:20

Европейска нощ на музеите в Благоевград

С удължено работно време, безплатен достъп до експозициите и богата програма, Регионалният исторически музей – Благоевград отбелязва Европейската нощ на музеите и галериите в съботния ден, на 18 май.  По традиция инициативата започна с така наречената "Малка нощ", чиято програма бе посветена на детската публика. Официалното й откриване стартира в 14:30 с..

публикувано на 18.05.24 в 17:44

Геймингът и поведенческото пристрастяване

Дигиталните зависимости са част от поведенческото пристрастяване, към което се отнасят още хазарта, пазаруване, гледане на порно и всички производни идващи от дигитални устройства. На това мнение е психолгът Георги Млеканов. Проблемът с пристрастяването към електронните игри е със задълбочаващи последствия  за развитието на младите хора,..

публикувано на 17.05.24 в 14:40

Край на рекламите на хазарт

От днес, 17 май,  влиза в сила забраната на реклами за хазарт във всички медии, както и наличието на билбордове в близост до учебни заведения. Новият закон за хазарта въвежда почти пълна забрана на рекламите на хазартни игри в телевизии, радиа и сайтове. Той бе обнародван на 14 май в „Държавен вестник“. Според новия закон  хазарта се..

публикувано на 17.05.24 в 14:10