Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Празник на пчелата“ организират в Благоевград

Защо е важно да ги има пчелите? Как всички ние можем да им помогнем да не изчезнат? Защо трябва да го има пчеларството като поминък и как да се храним здравословно, използвайки повече мед и пчелни продукти? Това са част от въпросите, на които ще бъде намерен отговорът в редица интересни събития, които ще се случат в Благоевград, по повод предстоящия на 20 май, Световен ден на пчелата.

Основен инициатор е Ралица Петкова, потомствен пчелар от Благоевград, която се е посветила на пчелите, пчеларството и здравословното хранене, приемайки ги като своя житейска и професионална кауза.

„Първото събитие е на 12 май, в парк "Бачиново" край Благоевград, където създадохме „Градинка на медоносната пчела“. Инициативата ще бъде реализирана съвместно с Община Благоевград. Това е идея, която се роди на 10 февруари, в деня на свети Харалампий, покровителят на пчеларите. Тогава създадохме Женски клуб „Пчела“ на всички жени пчеларки в България. Там се роди идеята да популяризираме в цялата страна здравословния начин на живот, храненето, познаването на пчелните продукти и създаването на такива „Градинки на медоносната пчела в цялата страна“, съобщи в предаването „Събуди деня“ по Радио Благоевград Ралица Петкова.

Първата подобна градинка ще бъде открита официално на 12 май, от 10.30 ч., в парк Бачиново. Целта на инициативата е да се провокира интересът на малките и по-големите жители на община Благоевград към пчелите, опазването им, значението им за екосистемата и не на последно място  -  полезността на меда и пчелните продукти за здравословното хранене.

Кулминацията на празничните инициативи е на 20 май, Световният ден на пчелата. В площадното пространство между Регионалния исторически музей в Благоевград и Младежкия дом, ще се състои „Празник на пчелата“, организиран съвместно с Община Благоевград и Центъра за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград.

„Радвам се че получихме подкрепата на Община Благоевград. Вече има изготвена програма и се надяваме, повече хора да присъстват. Ще има кратка програма с участието на деца от Шесто училище в Благоевград. Второкласници, облечени  като пчелички, ще пеят, ще танцуват ще участват в сценки и ще се забавляват в специални тематични шатри. В тях малчуганите ще усвояват умения – ще се сглобяват кошери, които ще се боядисват, ще рисуват на тема „пчела“, ще ги запознаем с центрофугата, с която се добива меда. Ще има вкусни пчелни продукти за хапване и изненади за децата“, обясни още инициаторът на събитията.

На 20 и 21 май, от 11 ч., на Кооперативния пазар в Благоевград ще бъде открит базар „Панаир на производителите на мед“, където пчелари от целия Югозапад, ще могат да представят своите пчелни продукти.

„Целта е да създадем контакти между самите нас и да си бъдем взаимно полезни. Освен базар на пчелни продукти, през тези два дни ще се провеждат беседи и лекции на тема пчеларство, производство на мед и пчелни продукти. Всичко това има голям смисъл за мен, защото където вече съм присъствала на подобни събития, има все по-осезаем интерес“, допълни Ралица Петкова.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Ралица Петкова:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Държавите в ЕС харчат милиарди за дейности, вредящи на природата

Нов доклад на WWF разкрива, че държавите-членки насочват между 34 и 48 милиарда евро европейски субсидии годишно за дейности, които вредят на природата. Макар че тези вредни субсидии обхващат всички основни сектори на икономиката, основната част от тях произхожда от селското стопанство. Според ново изследване до 60% от..

публикувано на 16.05.24 в 10:45

Електроцентралите в Югозападна България продължават работата си

Електроцентралите в Югозападна България продължават работата си. Това каза в интервю за Радио Благоевград  Марио Нинов, председател на Националния стачен комитет на КТ „Подкрепа“. Информацията идва на фона на новините, че в ТЕЦ „Марица Изток 3“ са започнали съкращения на специалисти. 80 души в края на миналата седмица са получили своите..

публикувано на 15.05.24 в 12:47

Директорът на ПМГ „Яне Сандански“ с наградата „Св.Иван Рилски“

Наградата „Свети Иван Рилски“ се връчва ежегодно от Министерството на науката и образованието  на директори на училища  за високи постижения и принос в развитието на образователното дело.По традиция церемонията по награждаване е в Рилския манастир  в Деня на светите равноапостолни Кирил и Методий  – 11 май.  През тази година голямата награда..

публикувано на 15.05.24 в 09:36

Пътят към красотата започва от сърцето, където се раждат мечтите

Красотата, създадена от пловдивчанката Слава Балджиева  докосва душата и сърцето в мига, в който я видиш. Авторските ѝ пана  с фолклорни мотиви греят с пъстрите си цветове -  съчетали в себе си талант, естетика, традиция и дух, много труд. Тя е художник-приложник, превърнала е художественото тъкачество в смисъл на  живота си, член е на Задругата..

публикувано на 13.05.24 в 14:07

2024 година - повратна точка за съдебните дела, свързани с климата

На 9-ти април 2024 година Европейският съд по правата на човека в Страсбург постанови решение по група знакови дела, свързани с изменението на климата, като осъди Швейцария за "бездействие по отношение на климата" * . Решението, в обем близо 600 страници, изпраща важни послания, а последствията от него коментира за Радио Благоевград Ремина..

публикувано на 13.05.24 в 10:29

Специалисти от различни области изследват условията на труд и нивото на благополучие на работещите в затвори

Специалисти от различни области ще изследват благосъстоянието и благополучието на работещите в пенитенциарните заведения. Това коментира доц. д-р Наташа Ангелова, ръководител на катедра “Психология” към ЮЗУ “Неофит Рилски” - Благоевград и ръководител на проект към Фонд Научни изследвания от програма “Фундаментални научни изследвания”  на тема..

публикувано на 13.05.24 в 09:30

ДФГ "Джумайчета" посреща 15-ти рожден ден

Част от представителите на Детска фолклорна формация „Джумайчета“ към Читалище „Н. Вапцаров- 1866г.“- Благоевград с ръководител Иван Кацарски гостува на предаването „Неделя у дома“. Повод за срещата в ефира на Радио Благоевград е 15-ти рожден ден, който „Джумайчета“ ще отпразнуват само след броени дни. Фолкорната формация подготвя празничн..

публикувано на 12.05.24 в 15:44