Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парад „За честта и славата“ в Благоевград

Българската армия е стожерът на българската държавност. С тези думи кметът на Благоевград, Методи Байкушев, поздрави по повод предстоящия Ден на храбростта и празник на Българската армия, всички военнослужещи.

Това стана по време на парада на военни униформи, оръжия и реплики на бойни знамена – „За честта и славата“. Родолюбивото събитие се състоя на площадното пространство пред Регионалния исторически музей в Благоевград.

В навечерието на 6-ти май няколко патриотични организации от Благоевград ни напомниха за славния път на българската армия.

„Тези събития са от изключително значение както за възпитанието в родолюбие, така и като благодарност към българските военнослужещи“. Това каза за Радио Благоевград, кметът на общината, Методи Байкушев, който бе официален гост на събитието. Той подчерта и съществената роля на армията в съвременните условия.

Съорганизатор на парада „За честта и славата“, бе Трето бригадно командване. Според неговия командир, полк. Кирил Спаневиков, българските сержанти и офицери имат отличаващо се място в обществения живот на страната ни.

Регионалният исторически музей, Регионално дружество „Традиция“ и Сдружение „14-ти пехотен полк“ са сред основните инициатори за проведения  парад „За честта и славата“.








Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Жена пострада при произшествие в Перник

80-годишна  жена е пострадала при пътнотранспортно произшествие в Перник. Инцидентът е станал вчера в пернишкия кв. „Църква“. На ул. "Димитър Благоев"  възрастната жена била блъсната от лек автомобил, управляван от 47-годишен жител на село Студена.  Шофьорът закарал пострадалата пешеходка в ЦСМП – Перник. В последствие тя била транспортирана в столично..

публикувано на 17.05.24 в 11:16

Нормално е започнала матурата по български език и литература в област Благоевград

Нормално е стартирал зрелостният изпит по български език и литература в област Благоевград, каза за Радио Благоевград Методи Попов от РУО. Няма сигнали за нередности относно коректното провеждане на матурата, увери Попов.  Държавният изпит по български език и литература в област Благоевград е започнал в 8.50 ч. Тъй като има техническо време от..

публикувано на 17.05.24 в 11:11

Показват медалите на волейболистката Цветана Божурина

Медалите на легендарната волейболистка Цветана Божурина ще бъдат показани в Нощта на музеите в Перник. Колекцията си от отличия европейската шампионка от 1981 година и бронзова медалистка от Олимпиадата в Москва дари на музея в родния си Перник през месец март тази година. Децата ще имат възможност да изработват ръчно глинени съдове, да правят накити,..

публикувано на 17.05.24 в 10:53

Хеликоптерната площадка при тунел "Железница" вече е регистрирана

ГД „Гражданска въздухоплавателна администрация“ регистрира осмото вертолетно летище за спешната медицинска помощ по въздух в страната. To се намира в непосредствена близост до тунел „Железница“ на АМ „Струма“. С изграждането на съоръжението се осигурява възможност за бърза евакуация на пострадали при пътни инциденти или други аварийни ситуации в..

публикувано на 17.05.24 в 10:49

Разследват смъртта на жена от село Полена

Разследват смъртта на възрастна жена от село Полена, община Симитли, съобщиха от пресцентъра на полицията в Благоевград. На 16 май е получен сигнал, че на 6 май с разкъсно-контузни рани по ръцете и краката, в Спешната медицинска помощ в Симитли е постъпила за преглед 86-годишната жена. Тя е била настанена за лечение в болницата в..

публикувано на 17.05.24 в 10:32

2 039 418 са пенсионерите през април

Броят на пенсионерите през месец април достига 2 039 418 души, което е ръст от над 12 200 спрямо април миналата година. От Националния осигурителен институт (НОИ) отчитат, че средният размер на пенсията достига 835 лева през миналия месец, а повишението е с 12.6 процента спрямо същия месец на предходната година. Средната пенсия за стаж и възраст е в..

публикувано на 17.05.24 в 10:21

Ново оборудване за Домашния патронаж в Сандански

Община Сандански спечели проект „Доставка на оборудване за нуждите на Домашен социален патронаж в гр. Сандански“.   Стойността на проекта е 49 500 лв. с ДДС, като 44 550 лв. се финансират от фонд Социална закрила“, а останалата част е съфинансиране от бюджета на общината.   С реализирането на проекта ще се подобри работната среда на..

публикувано на 17.05.24 в 09:50