Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Състоянието на Фицо е тежко, има опасност за живота му

Автор:
Снимка: АП/БТА

Словашкият министър-председател Роберт Фицо е с опасност за живота в болница, потвърди правителствената пресслужба. 

"Следващите часове са решаващи", написаха от правителствената пресслужба на официалната страница на Роберт Фицо във фейсбук. 

Премиерът е с няколко прострелни рани в корема, ръката и крака и лекарите се борят за живота му. Транспортиран е с медицински хеликоптер до Банска Бистрица, тъй като предвид състоянието му полет до столицата Братислава на 150 километра би бил рискован. 

Правителствената пресслужба потвърди, че Фицо е бил в съзнание, когато е бил докаран в болницата в Хандлова. 

Покушението беше извършено в град Хандлова, в централна Словакия, след изнесено заседание на правителството. 

Президентът Зузана Чапутова, политически опонент на Роберт Фицо, определи атентата като "посегателство срещу демокрацията" и потвърди, че нападателят е задържан. Все още няма данни за това кой е стрелецът и какви са неговите мотиви. 

Изданието "Деникн" твърди, че задържаният стрелец е 71-годишен мъж от Левице и притежава законно оръжието, с което е стрелял. 

Парламентът прекъсна заседанието си, а опозицията отмени протеста, който беше насрочен за тази вечер срещу политиката на правителството на Роберт Фицо. 

Кой е Роберт Фицо?

Роден през 1964 г., Фицо, юрист по професия, започва политическата си кариера в Комунистическата партия малко преди "кадифената революция" от 1989 г., довела до разпадането на бившата Чехословакия. 

От 1994 г. до 2000 г. той е представител на Словакия в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ), а през 1999 г. създава лявоцентристката си партия Смер-СД, след като е отхвърлен за министерски пост от Демократичната левица (ДЛ), политическите наследници на комунистите. През 2006 г. "Смер" печели съкрушителна победа, която изстрелва Фицо на премиерското място две години след присъединяването на Словакия към ЕС. През 2009 г. той вкарва страната си в еврозоната, но не успява да сформира коалиция през следващата година, въпреки че печели изборите. 

През 2012 г., след падането на дясноцентристката коалиция заради обвинения в корупция, той постига нова победа, а през 2016 г. отново печели, но две години по-късно се налага да подаде оставка на фона на масови протести заради убийството на разследващ журналист и неговата годеница. През 2023 г. "Смер" отново спечели парламентарните избори и след това успя да сформира управляваща коалиция. Фицо застана начело на изпълнителната власт. (БГНЕС) 

снимка: ЕПА/БГНЕС
снимка: ЕПА/БГНЕС

снимка: ЕПА/БГНЕС
снимка: ЕПА/БГНЕС

снимка: ЕПА/БГНЕС
снимка: ЕПА/БГНЕС



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

МВР установи за ден 50 души, шофирали след употреба на алкохол, и 10 – под въздействие на наркотици

13 015 моторни превозни средства са проверени в рамките на разпоредената специализирана полицейска операция за спазване на Закона за движението по пътищата. Извършен е контрол на 14 873 водачи и пътници. Съставени са 3707 фиша и 675 акта за установени административни нарушения. Акцент в акцията е недопускане на управление от водачи, употребили алкохол,..

публикувано на 14.07.24 в 15:50

Пожарът в Осогово е локализиран

Пожарът в Осогово е локализиран. Булдозер прави просека на пожара в Осогово На място в гасенето се включи и тежка техника, която в момента прави просека, за да не се разрасне пожарът при евентуално възобновяване от поривите на вятъра. Служители на ТП ДЛС Осогово при Югозападното държавно предприятие (ЮЗДП) охраняват периметъра. Има и два екипа..

публикувано на 14.07.24 в 15:37

Доналд Тръмп се чувства добре след инцидента, се каза в изявление на екипа му

Доналд Тръмп се чувства добре след инцидента, се каза в изявление на екипа на бившия американски президент, който ще бъде кандидат на Републиканската партия на президентските избори през ноември и стана обект на покушение, извършено на митинг в Пенсилвания. Той бе ранен леко в дясното ухо и бе изведен бързо от сцената на митинга от агенти на Сикрет..

публикувано на 14.07.24 в 15:24

Гърция: Възстановено е движението по магистралата Промахон - Солун

Възстановено е движението по магистралата Промахон - Солун, което по-рано беше спряно заради намалена видимост вследствие на пожара между Серес и Солун. Огънят вече е овладян. До другите гранични пунктове с България няма активни пожарни огнища. Гасят се пожари в областите Агринио, Атика и на Крит без опасност огънят да засегне населени места и..

публикувано на 14.07.24 в 14:46
Димитър Главчев

Премиерът Димитър Главчев и директорът на пожарната са в постоянна комуникация за ситуацията в страната

Продължава борбата с пожарите, работи се при сериозна мобилизация, докладва директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Александър Джартов на министър-председателя Димитър Главчев. Премиерът и главен комисар Джартов са в постоянна комуникация във връзка със ситуацията в страната. Директорът на ГД „ПБЗН“ посочи,..

публикувано на 14.07.24 в 14:09

Ансамбъл „Пирин” триумфира с бронз на "Golden Karagoz"24

Сред 20 ансамбъла от цял свят, голяма част от които професионалисти, Ансамбъл "Пирин" грабна бронзовия медал . Тази победа е истински подвиг, предвид ожесточената конкуренция и високия професионален калибър на участниците. Журито на тазгодишното издание се сблъска с нелека задача - да определи челната тройка, когато разликата в точките е само 1!..

публикувано на 14.07.24 в 12:31

Булдозер прави просека на пожара в Осогово

Локализиран, с няколко тлеещи огнища, е пожарът в района на Осогово, съобщиха от Югозападното държавно предприятие (ЮЗДП). 10 горски служители, пожарникари, гранична полиция са на терен. С дрон на РДГ се оглеждат опожарените площи, които са около 500 декара. Пристигна тежка техника, булдозер, който ще направи просека от землището на село Цървен дол, за..

публикувано на 14.07.24 в 11:24