Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Духът на Хималаите“ и посланията, които остават!

Днес на 3 юни, когато се навършват 40 дни от кончината на проф. д-р Александър Илиев, на Камерната сцена в „Славянска беседа“ в София, от 19 часа, ще бъде официално представена последната му книга „Духът на Хималаите“.

 Проф. Илиев е с изключително богата творческа кариера и е познат на широката публика в ролите му на драматичната, музикалната и вариететна сцена, като режисьор-постановчик в документалното кино, автор на редица исторически и научни книги.

Влиза за първи път в книгата за рекордите на Гинес с 24-часово мим-шоу без прекъсване през 1992 г. През 1994 г. увеличава рекорда си с един час. Другите му два рекорда са свързани с Хималаите – единият поставен заедно с известни български изпълнители като Теодосий Спасов, Дони, Коцето Калки, които също ще присъстват на събитието, и подготвения от тях Еверест концерт, другият е за  300-километров маратон от базовия лагер на Еверест.

„Съпругът ми работи много усърдно върху „Духът на Хималаите“, с много голямо желание, с много голяма любов. Даде я за печат и два дни по-късно си отиде внезапно. Хубавото е, че успя да я завърши и да остави на много хора – на своите почитатели и всички, които се интересуват от Изтока, своите знания и лични наблюдения от Изтока, в района на Хималаите“, коментира за Радио Благоевград съпругата на проф. Илиев – Таня Илиева.

Книгата, издадена преди „Духът на Хималаите“, е под заглавието „Буда лечителят“, която също е свързана с Изтока, но по-конкретно с тибетската традиционна медицина. В двете книги професор Илиев споделя със своите читатели научните си търсения.

„Той беше ръководител на много както научни, така и поклоннически експедиции в този регион. Водеше много хора на място, както и свои колеги, учени. Той беше културен антрополог, освен театрален режисьор, беше учен, изследовател и специално в „Духът на Хималаите“ той публикува много голяма част от своите полеви дневници и смятам, че книгата ще е много интересна за хора, които проявяват интерес към региона на Хималаите“, сподели Таня Илиева.

Проф. Илиев остава учител, духовен наставник, вдъхновител, някои от студентите му дори го определят като родител. Той остава човекът, раздал своето сърце към всеки познат или непознат, с когото го е срещнала съдбата. А урокът, който остава след себе си, е да ценим времето си и да го изживяваме пълноценно.

„Той умееше да сбъдва мечтите си. Имаше едно изключително качество – да действа на момента. Може би едно от най-важните неща, с които ще го запомнят хората е, че той не търсеше подходящ момент да реализира своите мечти и намерения. За него всеки момент беше подходящ да работи върху своите идеи. Не губеше време. Много пъти съм чувала да му казват „Когато разказвате за себе си, сякаш сте живели не един, а няколко живота“ като негова спътница в живота, действително потвърждавам, че това беше така“, разказва още Таня Илиева.

Повече за посланията, останали от проф. Илиев и „Духът на Хималаите“, можете да чуете в прикачения звуков файл с интервюто на Ваня Бахчиванова със съпругата му Таня Илиева.БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Бъдещето е в ръцете на младите хора

Гости на предаването „Неделя у дома“ бяха Елена Цушко, Йорданка Терзиева и Десислава Тасева, и трите възпитаници на природо-математическа гимназия "Акад. С. Корольов" - гр. Благоевград.  Момичетата са зрелостнисци от випуск 2024, целеустремени, позитивни със светъл поглед към бъдещето. Говорихме за средното образование в България, неговите..

публикувано на 16.06.24 в 15:55

Поли Генова посвещава на децата, които не спират да мечтаят

Поли Генова представя най-новата си песен – „We Only Have Today“ . Като национален посланик на УНИЦЕФ за България Поли посвещава тази песен на каузата за най-добър старт в живота на всяко дете на Детския фонд на ООН. Новият й сингъл не само ни вдъхновява, но и ни кара да подкрепяме децата да не спират да мечтаят, да вярват в себе си и да..

обновено на 16.06.24 в 15:48

Д-р Силвия Петрова: Експертността е ключова за пазара на труда във времето на изкуствения интелект

„Добрата експертна подготовка, съчетаваща теория и практика са от особена важност за студентите, излизайки на пазара на труда, където вече трябва да се „състезават“ с изкуствения интелект“. Това коментира в интервю за Радио Благоевград гл.ас. д-р Силвия Петрова от катедрата „Културология“ на Югозападния университет „Неофит Рилски“ в Благоевград...

публикувано на 16.06.24 в 15:40

Васил Софин представя втора детска книга - „Дребосъчета“

Самоковският автор Васил Софин представя втора детска книга със заглавие „Дребосъчета“. На страниците на четивото са поместени стихове с различна тематика. Красивите илюстрации към тях са дело на Ваня Попйорданова, която подсказва и заглавивто на Васил Софин. За втората си детска книга авторът черпи вдъхновение от своята 5-годишна внучка..

публикувано на 16.06.24 в 15:18

Борислав Ханджийски: Който има вяра, нищо не може да го спре

Борислав Ханджийски е кмет на село Габрово, община Благоевград. Познава добре историята на родното място на своите деди,а преди шест години със съмишленици се заема с възстановяването на местния средновековен храм „Свети Георги“. На доброволни начала е изградено и килийно училище, което отвори врати на 24 май 2024 година и което носи името на свети..

публикувано на 14.06.24 в 14:53

Правят модерни СТЕМ и производствен център в бившето Помощно училище в Благоевград

В изцяло променена атмосфера, уютна и спокойна среда учат децата от Център за специална образователна подкрепа „Св. Паисий Хилендарски“ в Благоевград. Оборудвани са кабинети по арт терапия,  кинезитерапия, Монтесори терапия и логопедична стая, както и мека стая с тапицирани стени. Ще бъдат направени модерен СТЕМ център, производствен център, а..

публикувано на 14.06.24 в 09:27

Марияна Кукушева: Технологиите изместват все повече хлебарите от професията

На Спасовден празнуват хлебарите и сладкарите, но за съжаление през последните години се наблюдава все по-малък интерес към тази професия. Това сподели в ефира на Радио Благоевград Марияна Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебопроизводителите и сладкарите в България. „Това е най-древната професия, която ще продължи..

публикувано на 13.06.24 в 11:53