Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Духът на Хималаите“ и посланията, които остават!

Днес на 3 юни, когато се навършват 40 дни от кончината на проф. д-р Александър Илиев, на Камерната сцена в „Славянска беседа“ в София, от 19 часа, ще бъде официално представена последната му книга „Духът на Хималаите“.

 Проф. Илиев е с изключително богата творческа кариера и е познат на широката публика в ролите му на драматичната, музикалната и вариететна сцена, като режисьор-постановчик в документалното кино, автор на редица исторически и научни книги.

Влиза за първи път в книгата за рекордите на Гинес с 24-часово мим-шоу без прекъсване през 1992 г. През 1994 г. увеличава рекорда си с един час. Другите му два рекорда са свързани с Хималаите – единият поставен заедно с известни български изпълнители като Теодосий Спасов, Дони, Коцето Калки, които също ще присъстват на събитието, и подготвения от тях Еверест концерт, другият е за  300-километров маратон от базовия лагер на Еверест.

„Съпругът ми работи много усърдно върху „Духът на Хималаите“, с много голямо желание, с много голяма любов. Даде я за печат и два дни по-късно си отиде внезапно. Хубавото е, че успя да я завърши и да остави на много хора – на своите почитатели и всички, които се интересуват от Изтока, своите знания и лични наблюдения от Изтока, в района на Хималаите“, коментира за Радио Благоевград съпругата на проф. Илиев – Таня Илиева.

Книгата, издадена преди „Духът на Хималаите“, е под заглавието „Буда лечителят“, която също е свързана с Изтока, но по-конкретно с тибетската традиционна медицина. В двете книги професор Илиев споделя със своите читатели научните си търсения.

„Той беше ръководител на много както научни, така и поклоннически експедиции в този регион. Водеше много хора на място, както и свои колеги, учени. Той беше културен антрополог, освен театрален режисьор, беше учен, изследовател и специално в „Духът на Хималаите“ той публикува много голяма част от своите полеви дневници и смятам, че книгата ще е много интересна за хора, които проявяват интерес към региона на Хималаите“, сподели Таня Илиева.

Проф. Илиев остава учител, духовен наставник, вдъхновител, някои от студентите му дори го определят като родител. Той остава човекът, раздал своето сърце към всеки познат или непознат, с когото го е срещнала съдбата. А урокът, който остава след себе си, е да ценим времето си и да го изживяваме пълноценно.

„Той умееше да сбъдва мечтите си. Имаше едно изключително качество – да действа на момента. Може би едно от най-важните неща, с които ще го запомнят хората е, че той не търсеше подходящ момент да реализира своите мечти и намерения. За него всеки момент беше подходящ да работи върху своите идеи. Не губеше време. Много пъти съм чувала да му казват „Когато разказвате за себе си, сякаш сте живели не един, а няколко живота“ като негова спътница в живота, действително потвърждавам, че това беше така“, разказва още Таня Илиева.

Повече за посланията, останали от проф. Илиев и „Духът на Хималаите“, можете да чуете в прикачения звуков файл с интервюто на Ваня Бахчиванова със съпругата му Таня Илиева.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Непознатите планини на Краище

Краище е сравнително непознат район за повечето българи. 70% от тази физикогеографска и историко-географска област е на българска територия,  друга част е в Сърбия и съвсем малка - в Северна Македония.  „ И след като видях колко много красоти,  след като се запознах с толкова много археологически находки от древни и средновековни времена, реших да..

публикувано на 03.07.24 в 10:37

Започва „Раждавица филм фест, 2024“

Село Раждавица е домакин на първия фестивал на документалното и пълнометражно кино „Раждавица филм фест“. Фестивалът ще бъде открит на първи юли в 20.00 часа и ще продължи до седми юли. Началото слага филмът  „ТАМ“ на режисьора Богдан Дарев , който живее в град Сиатъл, САЩ. След 23 години в емиграция, срещите и преживяванията от първото си..

публикувано на 01.07.24 в 09:46

MINNA и Поли Богданова представят „Погледни ме в очите“

„Погледни ме в очите“ е най-новата песен на MINNA и Поли Богданова. Песента се появи в началото на тази седница, та 24 юни и вече се радва на многобройни полоьителни отзиви. Идеята за колаборацията е на Поли. Зедно с MINNA пишат текста на песента, а  музиката и аранжиментът са дело на БРАТЯТА. Песента е сполучлива комбинация между ка съвременно..

публикувано на 30.06.24 в 15:38

Светлана Костова представя „Свѣтъ като цвѣтъ“ в Благоевград

Изложба „Свет като цвет“ ще бъде открита на 2 юли в залите на Регионален исторически музей – Благоевград. Картините са дело на Светлана Костова, която през последните десетилетия популяризира българските народни шевици, като ги пресъздава не по традиционния начин - с игла и конец, а чрез рисуване. "За мен българските народни шевици са като..

публикувано на 30.06.24 в 14:03

Спортът обедини децата на Благоевград в благотворителна кауза

Игрището на 5 СУ „Георги Измирлиев“ в Благоевград днес посрещна деца от футболни школи в града, които се включиха в благотворителни мачове за събиране на средства за лечението на 16-годишната Радост от София и 7-годишния Марти от с. Новачене.  По случай своя 10-и юбилей, благотворителната софийска организация "Футбол с кауза" се довери на местната..

публикувано на 29.06.24 в 12:22

Заповядайте на Празник на Рилския зелник в село Бели Искър

Традиционният Празник на Рилския зелник ще се проведе и тази година.  По време на празника мерят сили най-добрите сред най-добрите, най-сръчните сред най-сръчните в месенето и представянето на традиционния рилски зелник. Конкурсът за най-вкусен и красив зелник ще бъде съпроводен и от богата фолклорна програма.  Тази година празникът съвпада с..

публикувано на 28.06.24 в 09:39

Феим Мусанков: Радостта в очите на децата, които играят на стадиона, ме вдъхновява

Няма нищо по-мотивиращо от това да видиш радостта в очите на децата, които играят на стадиона или на спортната площадка. Това е нещото, което ме вдъхновява и ми дава сили да сбъдвам мечтите на моите възпитаници. Това заяви в ефира на Радио Благоевград Феим Мусанков, преподавател по математика и информатика в Средно училище „Йордан Йовков“ в..

публикувано на 27.06.24 в 11:15