Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ивайло Гоцев: Община Симитли е пример за качествени социални услуги

Община Симитли провежда дългосрочна политика за социалните услуги и дейности. Тя е начертана още в началото на 2010 година, когато залагахме тези услуги в общинските стратегии.

Сега има национална карта за социални услуги, в която за наша радост, защото ние се радваме на всяко нещо, което е добро за хората, ще разкрием още три нови социални услуги, а именно нови центрове от резидентен тип за възрастни хора, за лица с психични разстройства и за лица с деменция. Това заяви в ефира на Радио Благоевград Ивайло Гоцев, ръководител на звено „Заведения за социални услуги“ в община Симитли.

Той подчерта, че Община Симитли е пример за успешни и качествени социални услуги и е единствената в областта, която предлага толкова широкоспектърен набор от подобни дейности.

„В нашата община предлага 15 социални услуги, които обхващат най-рисковите целеви групи. Това е политика, която винаги сме следвали“, допълни Гоцев.

„През далечната 2006 година, когато започнах работа в Симитли, за мен беше най-важно да усетя, че има смисъл от всичко това. Тогава имаше само една разкрита услуга, а сега вече са 15. В системата на социалните дейности в Симитли работят 200 човека. Важно е да подчертая, че при нас няма текучество, напротив, хората намират реализация и път в живота“, допълни Ивайло Гоцев.

99 процента от хората, които започват работа в социалните центрове в Симитли, са завършили ЮЗУ „Неофит Рилски“ и университетът е на изключително високо ниво в подготовката на младите кадри.

„За нас е важно не само дипломата. Когато правим подбор на служители за нас е важно те да са сензитивни към уязвимите групи, защото социалната работа е преди всичко сърце“, заяви Ивайло Гоцев.

Целият разговор може да чуете в прикачения линк:


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Бъдещето е в ръцете на младите хора

Гости на предаването „Неделя у дома“ бяха Елена Цушко, Йорданка Терзиева и Десислава Тасева, и трите възпитаници на природо-математическа гимназия "Акад. С. Корольов" - гр. Благоевград.  Момичетата са зрелостнисци от випуск 2024, целеустремени, позитивни със светъл поглед към бъдещето. Говорихме за средното образование в България, неговите..

публикувано на 16.06.24 в 15:55

Поли Генова посвещава на децата, които не спират да мечтаят

Поли Генова представя най-новата си песен – „We Only Have Today“ . Като национален посланик на УНИЦЕФ за България Поли посвещава тази песен на каузата за най-добър старт в живота на всяко дете на Детския фонд на ООН. Новият й сингъл не само ни вдъхновява, но и ни кара да подкрепяме децата да не спират да мечтаят, да вярват в себе си и да..

обновено на 16.06.24 в 15:48

Д-р Силвия Петрова: Експертността е ключова за пазара на труда във времето на изкуствения интелект

„Добрата експертна подготовка, съчетаваща теория и практика са от особена важност за студентите, излизайки на пазара на труда, където вече трябва да се „състезават“ с изкуствения интелект“. Това коментира в интервю за Радио Благоевград гл.ас. д-р Силвия Петрова от катедрата „Културология“ на Югозападния университет „Неофит Рилски“ в Благоевград...

публикувано на 16.06.24 в 15:40

Васил Софин представя втора детска книга - „Дребосъчета“

Самоковският автор Васил Софин представя втора детска книга със заглавие „Дребосъчета“. На страниците на четивото са поместени стихове с различна тематика. Красивите илюстрации към тях са дело на Ваня Попйорданова, която подсказва и заглавивто на Васил Софин. За втората си детска книга авторът черпи вдъхновение от своята 5-годишна внучка..

публикувано на 16.06.24 в 15:18

Борислав Ханджийски: Който има вяра, нищо не може да го спре

Борислав Ханджийски е кмет на село Габрово, община Благоевград. Познава добре историята на родното място на своите деди,а преди шест години със съмишленици се заема с възстановяването на местния средновековен храм „Свети Георги“. На доброволни начала е изградено и килийно училище, което отвори врати на 24 май 2024 година и което носи името на свети..

публикувано на 14.06.24 в 14:53

Правят модерни СТЕМ и производствен център в бившето Помощно училище в Благоевград

В изцяло променена атмосфера, уютна и спокойна среда учат децата от Център за специална образователна подкрепа „Св. Паисий Хилендарски“ в Благоевград. Оборудвани са кабинети по арт терапия,  кинезитерапия, Монтесори терапия и логопедична стая, както и мека стая с тапицирани стени. Ще бъдат направени модерен СТЕМ център, производствен център, а..

публикувано на 14.06.24 в 09:27

Марияна Кукушева: Технологиите изместват все повече хлебарите от професията

На Спасовден празнуват хлебарите и сладкарите, но за съжаление през последните години се наблюдава все по-малък интерес към тази професия. Това сподели в ефира на Радио Благоевград Марияна Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебопроизводителите и сладкарите в България. „Това е най-древната професия, която ще продължи..

публикувано на 13.06.24 в 11:53