Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Иван Стоянов:

При мигрена – потърсете невролог, не се самолекувайте

Мигрената е едно от най-често срещаните заболявания в света, засягащо повече от 10% от общото население. Което означава, че един на всеки седем души страда от мигрена.

Признаци, симптоми, причини, терапевтични подходи при лечение на мигрена – темата коментира в предаването „Здравен компас“ на БНР-Радио Благоевград неврологът д-р Иван Стоянов от Клиниката по неврология и медицина на съня в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ „Токуда“.

„Мигрената е пристъпно главоболие, което е в групата на т.нар. първични главоболия, зад което не стои конкретна причина, както и клъстерното и тензионното главоболие.  Принципно не всяко главоболие се отъждествява с мигрена. Възможно е да има други причини – инфекции, мозъчни кръвоизливи, тумори и т.н.За мигрената е характерно доста умерена към силна болка, която протича на пристъпи и има строги диагностични критерии по отношение характеристиката на главоболието и честотата на възникване“ – каза д-р Стоянов. По думите му разликата между мигрената и нормалното главоболие е, че самата характеристика на главоболието е доста специфична. При мигрената болката е умерена към силна, почти в 2/3 от случаите тя е едностранна. Началото на главоболието обикновено е зад очната ябълка или в слепоочието и е с много висок интензитет, съпътствана е с гадене и повръщане, дразнене от шум и светлина. По време на тези пристъпи пациентите са абсолютно неработоспособни, престояват на тъмно и тихо място, получават дразнене от миризми и силен шум. Това различава съществено пристъпът при  мигрена от стандартното ежедневно главоболие.

   Поставяне на диагноза

  В зависимост от честотата на пристъпите при мигрена и характеристиката и, за опитните невролози поставянето на диагнозата не е проблем.  „Тъй като пациентите в днешно време залагат на информация от интернет и собствени търсения,  е твърде възможно да се допуснат грешки в диагнозата и при лечението.  Съветът ми е при съмнение за тази диагноза да се направи консултация с невролог, който ще прецени дали са необходими допълнителни изследвания. Когато пациент за първи път изпитва такава болка, със сигурност е необходимо да се направи образно изследване, за да се изключат тумори, кръвоизливи и т.н.“.


   Причини, отключващи фактори

   Мигрената по своята същност е мултиетиологично обусловено заболяване. Има генетична предпоставка – в голяма част от случаите има наследственост. „Но не само генетичната предпоставка е достатъчна – трябва да има комбинация от фактори – екзогенни и ендогенни. Екзогенните фактори са свързани с обкръжаващата ни среда. Възможно е да зависи от храна, напитки, метеорологични условия, нивото на стрес, безсъние. Ендогенните фактори са свързани с хормонален дисбаланс. Често при мигрената има повишени нива на естрогени. Това обяснява и повишената честота на това заболяване при жените“.

  Честота на мигренозните пристъпи

Повишена честота на пристъпите се наблюдава при определени сезони – пролет, есен, смяна на метеорологичните условия, повишено атмосферно налягане, студено време. Всичко това има значение за честотата на пристъпите. „Честотата на пристъпите е вариабилна. При някои пациенти е възможно пристъпите да бъдат от 1-2 на няколко месеца, при други – 3-4 пристъпа в 1 месец. В зависимост от тази честота се определя и терапевтичния подход. Един пристъп може да продължи от 4  до 72 часа.“

   Терапевтични подходи

Терапията при това заболяване се разделя на 3 основни групи. Първо – да се контролират рисковите фактори, което зависи от нас. Да се избягват ситуации, които могат да предизвикат криза – алкохол, тютюнопушене, определени храни – различни видове сирене, шоколад, какао. Вторият аспект е третирането на мигренозния пристъп. „Често при мигрената има предвестници. Пациентите имат зрителни усещания, които предшестват силното главоболие. Важно е в този момент да се предприемат мерки, за да не се разгърне пристъпът и  да не нарасне интензитетът на главоболието. Пациентите разпознават тези симптоми и могат да вземат препарат от групата на нестероидните противовъзпалителни средства. Държа да отбележа, че аналгетиците нямат особено добър ефект при този тип главоболие. Често хората злоупотребяват с различни видове аналгетици, което само по себе си е предпоставка за усложняване на главоболието без да се постига оптимален ефект. Могат да се приемат и лекарства против повръщане от групата на антиаметиците.


Третият аспект е хроничната терапия – т.е. профилактиката на мигрената, чиято цел е да се разредят пристъпите,  и когато възникне пристъп той да бъде с по-лек интензитет.

Тази профилактика се назначава, когато са налице 2 или 3 пристъпа в рамките на 1 месец като честота. В тези случаи медикаментите, които се предписват са по-различни по преценка на специалист-невролог. Заболяването е хронично и в по-голяма част от случаите се изисква постоянен прием на медикаменти, назначени от невролог“.

  Препоръки

Хората, които имат този проблем най-напред трябва да посетят невролог. Да се  направят необходимите изследвания и да се избягва прекомерната употреба на аналгетици, смесване на лекарства, преди да са посетили предварително специалист за консултация.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Най-опасни са ужилванията от стършели и пчели

Лятото е сезонът, в който повече време сме сред природата – разходки в парковете, походи в планината, пикници, риболов. Това повишава риска от ухапване или ужилване от насекоми като оси, пчели, комари, стършели, които са най-активни през този сезон. И ако за някои от пострадалите това може да създаде определен дискомфорт, то за други това може да..

публикувано на 21.06.24 в 12:31

Защитавайте кожата си през лятото с подходящи слънцезащитни продукти

Независимо дали сме на море, планина, или в басейна – слънчевите лъчи освен хубавите летни емоции и приятния загар, който ни дават, влияят върху състоянието на кожата ни.  Как слънцето влияе върху човешката кожа и кои са правилните навици и специфичните грижи, за да избегнем негативните ефекти? Коментира ги в предаването „Здравен компас“ на..

публикувано на 19.06.24 в 13:31

Безплатни прегледи за туберкулоза в цялата страна

От днес до 21 юни ще се извършват безплатни прегледи за туберкулоза в цялата страна, съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването. Те ще се провеждат в лечебни заведения за диагностика и лечение на туберкулозата в областните градове. Инициативата е част от кампанията "Седмица на отворените врати", която се организира в изпълнение на..

публикувано на 17.06.24 в 10:57

Доброволното кръводаряване трябва да се популяризира и насърчава

На 14 юни 2023 г. в целия свят отново ще бъде отбелязан Световният ден на кръводарителя. Официално обявен още през 2005 г. от Световната здравна организация за годишно събитие, денят предоставя специална възможност да се отдаде почит и да се благодари на доброволните кръводарители по света и да се привлече вниманието на обществеността към една от..

публикувано на 14.06.24 в 09:00

Безплатни прегледи за множествена склероза в Благоевград

В Световния ден за борба с множествената склероза – 30 май, от 10:30 до 17:30 ч. – зала 5 в  сградата на Община Благоевград се провеждат безплатни профилактични прегледи от водещи специалисти в различни области. Инициативата е на Сдружение „МС СВЯТ“ със съдействието на общинската администрация. През целия ден експерти от няколко области в..

публикувано на 30.05.24 в 14:03

Безплатни прегледи за множествената склероза в Благоевград

В световния ден за борба с множествената склероза 30.05.2024 г. от 10.30 до 17.30 в Зала 5, в сградата на Община Благоевград, по инициатива на Сдружение „МС СВЯТ“ и съдействието на Община Благоевград, ще бъдат извършвани безплатни профилактични прегледи от водещи специалисти в различни области. Инициативата събира експерти от няколко области в..

публикувано на 29.05.24 в 10:57

50% от местата в Спешните центрове от години стоят незаети

На Световния ден на спешната помощ - 27 май, ситуацията със спешните екипи у нас е все по-трагична. В системата трайно липсват 500 лекари, въпреки че заплатата на лекар в линейка достигна 4000 лева. Повече от половината места остават незаети, пишат от Съюза на парамедиците в България. "В повечето държави от ЕС отдавна е направен анализ, че лекарският..

публикувано на 27.05.24 в 09:16