Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Иван Стоянов:

При мигрена – потърсете невролог, не се самолекувайте

Мигрената е едно от най-често срещаните заболявания в света, засягащо повече от 10% от общото население. Което означава, че един на всеки седем души страда от мигрена.

Признаци, симптоми, причини, терапевтични подходи при лечение на мигрена – темата коментира в предаването „Здравен компас“ на БНР-Радио Благоевград неврологът д-р Иван Стоянов от Клиниката по неврология и медицина на съня в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ „Токуда“.

„Мигрената е пристъпно главоболие, което е в групата на т.нар. първични главоболия, зад което не стои конкретна причина, както и клъстерното и тензионното главоболие.  Принципно не всяко главоболие се отъждествява с мигрена. Възможно е да има други причини – инфекции, мозъчни кръвоизливи, тумори и т.н.За мигрената е характерно доста умерена към силна болка, която протича на пристъпи и има строги диагностични критерии по отношение характеристиката на главоболието и честотата на възникване“ – каза д-р Стоянов. По думите му разликата между мигрената и нормалното главоболие е, че самата характеристика на главоболието е доста специфична. При мигрената болката е умерена към силна, почти в 2/3 от случаите тя е едностранна. Началото на главоболието обикновено е зад очната ябълка или в слепоочието и е с много висок интензитет, съпътствана е с гадене и повръщане, дразнене от шум и светлина. По време на тези пристъпи пациентите са абсолютно неработоспособни, престояват на тъмно и тихо място, получават дразнене от миризми и силен шум. Това различава съществено пристъпът при  мигрена от стандартното ежедневно главоболие.

   Поставяне на диагноза

  В зависимост от честотата на пристъпите при мигрена и характеристиката и, за опитните невролози поставянето на диагнозата не е проблем.  „Тъй като пациентите в днешно време залагат на информация от интернет и собствени търсения,  е твърде възможно да се допуснат грешки в диагнозата и при лечението.  Съветът ми е при съмнение за тази диагноза да се направи консултация с невролог, който ще прецени дали са необходими допълнителни изследвания. Когато пациент за първи път изпитва такава болка, със сигурност е необходимо да се направи образно изследване, за да се изключат тумори, кръвоизливи и т.н.“.


   Причини, отключващи фактори

   Мигрената по своята същност е мултиетиологично обусловено заболяване. Има генетична предпоставка – в голяма част от случаите има наследственост. „Но не само генетичната предпоставка е достатъчна – трябва да има комбинация от фактори – екзогенни и ендогенни. Екзогенните фактори са свързани с обкръжаващата ни среда. Възможно е да зависи от храна, напитки, метеорологични условия, нивото на стрес, безсъние. Ендогенните фактори са свързани с хормонален дисбаланс. Често при мигрената има повишени нива на естрогени. Това обяснява и повишената честота на това заболяване при жените“.

  Честота на мигренозните пристъпи

Повишена честота на пристъпите се наблюдава при определени сезони – пролет, есен, смяна на метеорологичните условия, повишено атмосферно налягане, студено време. Всичко това има значение за честотата на пристъпите. „Честотата на пристъпите е вариабилна. При някои пациенти е възможно пристъпите да бъдат от 1-2 на няколко месеца, при други – 3-4 пристъпа в 1 месец. В зависимост от тази честота се определя и терапевтичния подход. Един пристъп може да продължи от 4  до 72 часа.“

   Терапевтични подходи

Терапията при това заболяване се разделя на 3 основни групи. Първо – да се контролират рисковите фактори, което зависи от нас. Да се избягват ситуации, които могат да предизвикат криза – алкохол, тютюнопушене, определени храни – различни видове сирене, шоколад, какао. Вторият аспект е третирането на мигренозния пристъп. „Често при мигрената има предвестници. Пациентите имат зрителни усещания, които предшестват силното главоболие. Важно е в този момент да се предприемат мерки, за да не се разгърне пристъпът и  да не нарасне интензитетът на главоболието. Пациентите разпознават тези симптоми и могат да вземат препарат от групата на нестероидните противовъзпалителни средства. Държа да отбележа, че аналгетиците нямат особено добър ефект при този тип главоболие. Често хората злоупотребяват с различни видове аналгетици, което само по себе си е предпоставка за усложняване на главоболието без да се постига оптимален ефект. Могат да се приемат и лекарства против повръщане от групата на антиаметиците.


Третият аспект е хроничната терапия – т.е. профилактиката на мигрената, чиято цел е да се разредят пристъпите,  и когато възникне пристъп той да бъде с по-лек интензитет.

Тази профилактика се назначава, когато са налице 2 или 3 пристъпа в рамките на 1 месец като честота. В тези случаи медикаментите, които се предписват са по-различни по преценка на специалист-невролог. Заболяването е хронично и в по-голяма част от случаите се изисква постоянен прием на медикаменти, назначени от невролог“.

  Препоръки

Хората, които имат този проблем най-напред трябва да посетят невролог. Да се  направят необходимите изследвания и да се избягва прекомерната употреба на аналгетици, смесване на лекарства, преди да са посетили предварително специалист за консултация.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Лекарства от вендинг апарати – решение за отдалечените райони или риск за здравето?

Дебатът за въвеждането на вендинг машини за продажба на лекарства в България предизвика разнопосочни реакции сред обществеността и представители на фармацевтичния бранш. Партия "Възраждане" предложи законопроект, който бе приет на първо четене в пленарната зала, и който предвижда вендинг апарати за лекарства да бъдат разположени не само в аптеките,..

публикувано на 20.09.24 в 11:22

В Дупница ще представят приложението еЗдраве

В Дупница ще бъде представено приложението еЗдраве, а инициативата е на Регионална здравна инспекция - Кюстендил и Общината. Такова представяне стана през изминалата седмица в областния град, като екипите приемаха желаещите да научат повече за приложението в туристическия информационен център до пл. "Велбъжд". Кампанията за представяне на гражданите на..

публикувано на 10.09.24 в 10:52

Проф. Тодор Кантарджиев: България вече е свободна от морбили страна

"България вече е свободна от морбили страна. България е страна, в която няма вътрешно разпространяване на инфекцията морбили. Повече от 21 дни от последния случай нямаме регистрирани нови случаи на морбили и сме една от много малкото държави в Европа, където няма вътрешно разпространение на морбили". Хубавата новина съобщи пред БНР проф. Тодор..

публикувано на 10.09.24 в 09:27

Пийте топла, а не студена вода

Топлата вода е едно от най-важните средства за хидратиране и прочистване на организма. Дори през лятото топлата вода върши чудеса. Здравните специалисти препоръчват сутрин на гладно да се изпие чаша топла вода. А през деня лекарите препоръчват да се приемат от 11 до 16 чаши вода в зависимост от начина на живот и нуждите на тялото. Древната индийска..

публикувано на 14.08.24 в 09:34

Най-опасни са ужилванията от стършели и пчели

Лятото е сезонът, в който повече време сме сред природата – разходки в парковете, походи в планината, пикници, риболов. Това повишава риска от ухапване или ужилване от насекоми като оси, пчели, комари, стършели, които са най-активни през този сезон. И ако за някои от пострадалите това може да създаде определен дискомфорт, то за други това може да..

публикувано на 21.06.24 в 12:31

Защитавайте кожата си през лятото с подходящи слънцезащитни продукти

Независимо дали сме на море, планина, или в басейна – слънчевите лъчи освен хубавите летни емоции и приятния загар, който ни дават, влияят върху състоянието на кожата ни.  Как слънцето влияе върху човешката кожа и кои са правилните навици и специфичните грижи, за да избегнем негативните ефекти? Коментира ги в предаването „Здравен компас“ на..

публикувано на 19.06.24 в 13:31

Безплатни прегледи за туберкулоза в цялата страна

От днес до 21 юни ще се извършват безплатни прегледи за туберкулоза в цялата страна, съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването. Те ще се провеждат в лечебни заведения за диагностика и лечение на туберкулозата в областните градове. Инициативата е част от кампанията "Седмица на отворените врати", която се организира в изпълнение на..

публикувано на 17.06.24 в 10:57