Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Леа, Париж и сбъднатите мечти

В предаването „Неделя у дома“ имахме приятна среща с писателката Яна Василева - Цури и дъщеря ѝ Леана Цури.

Повод за срещата в ефира на Радио Благоевград са поредица от награди в различни литературни конкурси, които спечели 10-годишната Леана.  

Тя беше отличена с първо място в раздел „Проза“, първа възрастова група в Международния литературен конкурс „Вълшебното перо“ - 2024 г, организиран от българското училище „Иван Вазов“ в Париж. Наградата на Леа връчи лично писателката Здравка Евтимова.

Този вълшебен момент малката Леа сподели със своите родители и малката си сестричка - 2-годишната Матеа. Зедно заминаха за Франция, където присъстваха на церемонията по награждаване в международния конкрс.

„Бях изключително развълнувана и много щастлива. Беше прекрасно! В конкурса се състезаваха над 630 творби от 15 държави. Аз написах приказка, която се казва „Тайна“ и в която се разказва, че никоя магия не е по-добра от тази на човека", разказва с усмивка Леа. 

Приказката на Леа е вдъхновена от нейната учителка Соня Кацарска.

В ефира на Радио Благоевград бъдещата петокласничка прочете и стихотворение, което посвещава на своята любима учителка г-жа Мила Чолакова от Трето основно училище "Димитър Талев" - Благоевград.


За сбъднатите мечти и пътуването до Франция разказват Леа и нейната майка Яна Василева-Цури. Може да ги чуете в звуковия файл.БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Бъдещето е в ръцете на младите хора

Гости на предаването „Неделя у дома“ бяха Елена Цушко, Йорданка Терзиева и Десислава Тасева, и трите възпитаници на природо-математическа гимназия "Акад. С. Корольов" - гр. Благоевград.  Момичетата са зрелостнисци от випуск 2024, целеустремени, позитивни със светъл поглед към бъдещето. Говорихме за средното образование в България, неговите..

публикувано на 16.06.24 в 15:55

Поли Генова посвещава на децата, които не спират да мечтаят

Поли Генова представя най-новата си песен – „We Only Have Today“ . Като национален посланик на УНИЦЕФ за България Поли посвещава тази песен на каузата за най-добър старт в живота на всяко дете на Детския фонд на ООН. Новият й сингъл не само ни вдъхновява, но и ни кара да подкрепяме децата да не спират да мечтаят, да вярват в себе си и да..

обновено на 16.06.24 в 15:48

Д-р Силвия Петрова: Експертността е ключова за пазара на труда във времето на изкуствения интелект

„Добрата експертна подготовка, съчетаваща теория и практика са от особена важност за студентите, излизайки на пазара на труда, където вече трябва да се „състезават“ с изкуствения интелект“. Това коментира в интервю за Радио Благоевград гл.ас. д-р Силвия Петрова от катедрата „Културология“ на Югозападния университет „Неофит Рилски“ в Благоевград...

публикувано на 16.06.24 в 15:40

Васил Софин представя втора детска книга - „Дребосъчета“

Самоковският автор Васил Софин представя втора детска книга със заглавие „Дребосъчета“. На страниците на четивото са поместени стихове с различна тематика. Красивите илюстрации към тях са дело на Ваня Попйорданова, която подсказва и заглавивто на Васил Софин. За втората си детска книга авторът черпи вдъхновение от своята 5-годишна внучка..

публикувано на 16.06.24 в 15:18

Борислав Ханджийски: Който има вяра, нищо не може да го спре

Борислав Ханджийски е кмет на село Габрово, община Благоевград. Познава добре историята на родното място на своите деди,а преди шест години със съмишленици се заема с възстановяването на местния средновековен храм „Свети Георги“. На доброволни начала е изградено и килийно училище, което отвори врати на 24 май 2024 година и което носи името на свети..

публикувано на 14.06.24 в 14:53

Правят модерни СТЕМ и производствен център в бившето Помощно училище в Благоевград

В изцяло променена атмосфера, уютна и спокойна среда учат децата от Център за специална образователна подкрепа „Св. Паисий Хилендарски“ в Благоевград. Оборудвани са кабинети по арт терапия,  кинезитерапия, Монтесори терапия и логопедична стая, както и мека стая с тапицирани стени. Ще бъдат направени модерен СТЕМ център, производствен център, а..

публикувано на 14.06.24 в 09:27

Марияна Кукушева: Технологиите изместват все повече хлебарите от професията

На Спасовден празнуват хлебарите и сладкарите, но за съжаление през последните години се наблюдава все по-малък интерес към тази професия. Това сподели в ефира на Радио Благоевград Марияна Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебопроизводителите и сладкарите в България. „Това е най-древната професия, която ще продължи..

публикувано на 13.06.24 в 11:53