Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Светлана Китанова, дерматолог:

Защитавайте кожата си през лятото с подходящи слънцезащитни продукти

Независимо дали сме на море, планина, или в басейна – слънчевите лъчи освен хубавите летни емоции и приятния загар, който ни дават, влияят върху състоянието на кожата ни.  Как слънцето влияе върху човешката кожа и кои са правилните навици и специфичните грижи, за да избегнем негативните ефекти? Коментира ги в предаването „Здравен компас“ на БНР-Радио Благоевград д-р Светлана Китанова, дерматолог от Благоевград.

Като дерматолози се стремим да напомняме по-често на хората да пазят кожата си, да преглеждат тялото си, защото кожата е най-големият орган в нашето тяло и трябва да се полагат грижи. Една от най-важните насоки е свързана със слънцезащита -  да не се излагаме на слънце в най-горещите часове, да се носи защитно облекло, ако са налице по-сериозни кожни проблеми. Бързият тен никога не е полезен за кожата“ – каза  д-р Китанова и посочи  какви грижи трябва да полагаме за кожата си в градски условия и на плажа. Ако сме в затворено помещение или офис през по-голямата част от деня  – трябва да се използват козметични продукти с по-нисък фактор на защита и не е необходимо да се подновява често.  „На морето факторът на слънцезащита трябва да е по-висок, да се подновява, да не сме на пряка слънчева светлина за по-продължителен период от време. Когато се избира слънцезащитен продукт да има и двата знака за защита – SPF фактор и UV A и UV B, т.е. да пази от двата вида лъчи. Важно е да бъде съобразен с типа кожа и къде ще се използва – за лицето, за тялото, възрастта също трябва да се има предвид. Колко да е висок факторът на слънцезащита? Разликата не е в това, че 50-ти фактор предпазва повече кожата от 30-ти фактор, а във времето, за което ни предпазва“.


  По думите на д-р Китанова най-честите грешки, които се допускат при използването на слънцезащитни продукти са недостатъчно количество, неподходящ продукт. Зрели хора не трябва да използват бебешки продукти – една от често срещаните грешки, които допускат майките. Ако факторът на слънцезащита е 30 – нанасянето му върху тялото трябва да бъде на 3 часа, ако е 50 – на 4 часа.

  Използването на козметични продукти през лятото е много индивидуално и е в зависимост от типа кожа и ако тя не е проблемна. Кожата на лицето трябва да се хидратира със слънцезащита. „За  младите хора с акне има продукти, които са специално разработени – слънцезащита с активна съставка, която да подпомага лечението на акнето в патогенезата. Слънцезащитата е напълно достатъчна ако кожата е здрава. През лятото се правят макиажи, но има достатъчно продукти под формата на спрей, или други продукти, които се нанасят и върху фон дьо тен. Козметичните фирми изработват своите продукти със слънцезащита“.

   Дерматологът посочи, че вследствие прекомерното излагане на слънце е възможно да се появят пигментни петна. За да не се стигне до тежки хиперпигментации, кожата трябва да се защитава със съответните слънцезащитни продукти. „През есента трябва да се погрижим за лечението на хиперпигментните петна. Повечето  не се израждат в ракови лезии. Някои от тях във времето могат да станат по-груби и да се превърнат в преканцероза, т.е. да се превърнат в рак на кожата,  но това са малка част от обикновените слънчеви петна“.


  Кожата помни всяко слънчево изгаряне. Изгарянията в ранна детска възраст повишават риска от меланом в по-зряла възраст. Появяват се множество бенки, слънчеви петна, лунички. „Най-опасен е малигненият меланом. Изгарянията в ранна детска възраст повишават 2-3 пъти развитие на меланом в напреднала възраст.“ Специалистът уточни, че най-голям риск за злокачествени образувания на кожата има при хората със светли кожи, най-нисък при тъмнокожите, които също не са 100% защитени. „Мит е, че тъмните хора не изгарят от слънцето – те също изгарят, но до голяма степен не е видимо, както при светлите хора. Симптомите са същите, но те имат по-високи нива на меланин в кожата. Но това не им дава пълен имунитет срещу лъчението. Тъмнокожите също често страдат от меланом, за разлика от по-светлокожите хора – при тях смъртността  е много по-голяма“.

  Дерматологът д-р Светлана Китанова препоръча през лятото  да  се мисли повече за това как да се защити кожата. Да се използват слънцезащитни продукти, препоръчани от дерматолог. Да се правят консултации  с фармацевти при закупуване на определен продукт, който е разработен, за да бъде в полза на хората.   


БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Най-опасни са ужилванията от стършели и пчели

Лятото е сезонът, в който повече време сме сред природата – разходки в парковете, походи в планината, пикници, риболов. Това повишава риска от ухапване или ужилване от насекоми като оси, пчели, комари, стършели, които са най-активни през този сезон. И ако за някои от пострадалите това може да създаде определен дискомфорт, то за други това може да..

публикувано на 21.06.24 в 12:31

Безплатни прегледи за туберкулоза в цялата страна

От днес до 21 юни ще се извършват безплатни прегледи за туберкулоза в цялата страна, съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването. Те ще се провеждат в лечебни заведения за диагностика и лечение на туберкулозата в областните градове. Инициативата е част от кампанията "Седмица на отворените врати", която се организира в изпълнение на..

публикувано на 17.06.24 в 10:57

Доброволното кръводаряване трябва да се популяризира и насърчава

На 14 юни 2023 г. в целия свят отново ще бъде отбелязан Световният ден на кръводарителя. Официално обявен още през 2005 г. от Световната здравна организация за годишно събитие, денят предоставя специална възможност да се отдаде почит и да се благодари на доброволните кръводарители по света и да се привлече вниманието на обществеността към една от..

публикувано на 14.06.24 в 09:00

При мигрена – потърсете невролог, не се самолекувайте

Мигрената е едно от най-често срещаните заболявания в света, засягащо повече от 10% от общото население. Което означава, че един на всеки седем души страда от мигрена. Признаци, симптоми, причини, терапевтични подходи при лечение на мигрена – темата коментира в предаването „Здравен компас“ на БНР-Радио Благоевград неврологът д-р Иван..

публикувано на 07.06.24 в 11:43

Безплатни прегледи за множествена склероза в Благоевград

В Световния ден за борба с множествената склероза – 30 май, от 10:30 до 17:30 ч. – зала 5 в  сградата на Община Благоевград се провеждат безплатни профилактични прегледи от водещи специалисти в различни области. Инициативата е на Сдружение „МС СВЯТ“ със съдействието на общинската администрация. През целия ден експерти от няколко области в..

публикувано на 30.05.24 в 14:03

Безплатни прегледи за множествената склероза в Благоевград

В световния ден за борба с множествената склероза 30.05.2024 г. от 10.30 до 17.30 в Зала 5, в сградата на Община Благоевград, по инициатива на Сдружение „МС СВЯТ“ и съдействието на Община Благоевград, ще бъдат извършвани безплатни профилактични прегледи от водещи специалисти в различни области. Инициативата събира експерти от няколко области в..

публикувано на 29.05.24 в 10:57

50% от местата в Спешните центрове от години стоят незаети

На Световния ден на спешната помощ - 27 май, ситуацията със спешните екипи у нас е все по-трагична. В системата трайно липсват 500 лекари, въпреки че заплатата на лекар в линейка достигна 4000 лева. Повече от половината места остават незаети, пишат от Съюза на парамедиците в България. "В повечето държави от ЕС отдавна е направен анализ, че лекарският..

публикувано на 27.05.24 в 09:16