Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Труден, но много успешен сезон с пълни зали за Кукления театър в Благоевград

Започна дългоочакваният ремонт на Куклен театър - Благоевград.

В следващите два месеца изцяло ще бъде преобразен салонът на театъра, така че актьорите и малките зрители да посрещнат новия театрален сезон в по-приветлива и уютна обстановка. Местата ще бъдат увеличени от 90 на 130.

„Изминалият сезон за театъра беше труден, но много успешен, с пълни зали. Труден, защото имаше много движение на актьори поради желанието има да работят на много места, да участват в други проекти, да се снимат във филми и това променя, и усложнява работата ни“, обясни директорът на културната институция Марина Кунгелова. 

За новия сезон са подготвили  нови заглавия, като едното от тях е на режисьора Тодор Вълов по българската наридна приказка „Болен здрав носи“, както и „Светлосиният Петър“. А децата чакат с нетърпение новия сезон, защото да отидеш на театър в Благоевград вече е традиция.

Какво е предвидено в ремонта и какъв е бил изминалият сезон за театъра в интервюто на Ива Сеизова с директора на културната институция Марина Кунгелова:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Десислава Николова: При организацията на поредните избори има много проблеми

При организацията на поредните избори има много проблеми - това сподели в интервю за Радио Благоевград Десислава Николова, която е председател на „Млада България“. Експерти в различни области обединиха усилия в една нова гражданска инициатива - „Демократичен център“. Основната цел на тази нова организация, чиято поява бе обявена съвсем..

публикувано на 24.10.24 в 10:45

ЮЗДП е на гребена на вълната като иновативност във възстановяване на увредени гори

„Проблемите в горите са сходни в цяла Европа през последното десетилетие. Наблюдаваме периоди на засушаване, екстремни климатични събития, големи пожари…И ние трябва все повече да говорим за превенция на тези големи природни нарушения чрез лесовъдска дейност и чрез трансформация на горите в такива, които са по-устойчиви и чрез възстановяването им по..

публикувано на 23.10.24 в 12:47

Преподавателят Кирилка Пешева: Наградата е признание за труда ми през всичките 24 години

Посланикът на Република Франция Жоел Майер преди дни връчи рицарския знак на Националния орден на академичните палми на госпожа Кирилка Пешева, преподавател по френски език в Езикова гимназия „Акад. Людмил Стоянов“ в Благоевград. Посланикът обяви мотивите за награждаването на госпожа Пешева и изтъкна нейните изключителни заслуги за популяризирането..

публикувано на 23.10.24 в 11:49

Вихрен Митев: Островите на биоразнообразието връщат дивата природа в градовете

Огромната разлика в температурата на въздуха между града и околните райони, извика на дневен ред проблема с т.н топлинни острови в градовете, които се отразяват негативно на човешкото здраве. Като отговор и добро решение се роди идеята за островите на биоразнообразиет о, материализирана в проект за създаване в София на остров от 400 кв. метра..

публикувано на 23.10.24 в 11:43

Предстои обсъждане на идеята за такса водомер

Предстои обсъждането на идеята за такса водомер. Идеята е таксата за употреба на вода в бъдеще да бъде двукомпонентна. Така е в 25 страни от Европа. С част от таксата на практика се заплаща фактът, че сме включени във водопроводната система. Става дума най- вече за зони, в които част от жилищата не се ползват целогодишно. На практика водният..

публикувано на 23.10.24 в 10:37

Националният конкурс „Млад Благотворител“ вдъхновява младежи за социална промяна

От началото на октомври стартира новото издание на националния конкурс „Млад Благотворител“, организиран от Фондация „Благотворител“. Този конкурс е насочен към младежите, които желаят да реализират своите благотворителни проекти. Както и в предишни години, фондацията ще финансира най-добрите предложения, като предостави на учениците възможността да..

публикувано на 23.10.24 в 10:08

Как се промени Дупница през последните години?

Как се промени Дупница през последните години - това можем да разберем от интервюто в ефира на Радио Благоевград на доц. Мария Витошанска, която вече е обявена за почетен гражданин на Дупница. Тя е праправнучка на първия кмет на града след Освобождението Величко Хаджиангелов. Преди години тя бе директор на вече закрития Полувисш учителски..

публикувано на 23.10.24 в 10:02