Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Патриархът отслужи архиерейска вечерня в храм в Боровец

Радвам се, че след дълго време отново може да се служи в този прекрасен храм и да бъде място, което свидетелства за Бога, за неговата любов към всички човеци, за всички, които идват на това място. Това каза снощи Българският патриарх и Софийски митрополит Даниил в храма "Преображение Господне" в курортен комплекс "Боровец", където отслужи архиерейска вечерня по случай храмовия празник на единствената дървена църква в България и нейната 90-а годишнина от създаването, предаде БТА.

Той посочи, че може би повечето хора идват тук да се порадват на природата, но това място е истинската радост, истинската отмора, истинското пристанище за душата, която иска истински покой и може да получи от Бога. Патриархът благодари на всички, които са се потрудили за възстановяването на храма.

Той бе затворен за около три години заради смъртта на неговия предстоятел. В края на месец април тази година храмът отново отвори врати, а през изминалия месец бе направен и мащабен основен ремонт. Днес в храма бяха показани и новите стенописи.

Храмът се оказа тесен да побере всички желаещи, а десетки дойдоха на архиерейската вечерня, отбелязва БТА.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

ОИСР оцени високо допълнителното пенсионно осигуряване в България

Подготвят се промени в частното пенсионно осигуряване, които имат основната цел да увеличат доходите за старост и да гарантират адекватни пенсионни плащания, информират от пресцентъра на Комисията за финансов надзор.  Организацията за икономическо сътрудничество и развитие оцени високо допълнителното пенсионно осигуряване в България и подкрепя бъдещите..

публикувано на 06.08.24 в 10:44

Гл. комисар Ал. Джартов: Няма значително усложняване на пожара в Славянка, независимо от това пожарът не е ограничен

Работата на екипите от пожарникари, горски служители, военни и доброволци днес ще се съсредоточи върху източния фронт на пожара. В гасенето на огъня  се включват и двата самолета, които вчера пристигнаха от Испания.   „Ще се включи и специализирана техника за гасене на огнищата с вода. Паралелно с това ще съблюдаваме и мерките за безопасност, тъй..

публикувано на 06.08.24 в 10:04

МЗХ: Всички площи с напоителни инсталации ще бъдат допустими за подпомагане с евросредства

Всички площи със съществуващи напоителни инсталации ще бъдат допустими за подпомагане с европейски средства, съобщават от Министерството на земеделието. Общият бюджет на финансовата помощ е близо 100 млн. лева. Ведомството публикува за обществено обсъждане проекта на насоките за кандидатстване. "Целевият прием на проектни предложения за повишаване на..

публикувано на 06.08.24 в 09:32

Православната църква отбелязва Преображение Господне

С тържествени богослужения православната ни църква отбелязва Преображение Господне. Празникът е спомен за едно от важните събития в земния живот на Христос. Преди доброволните си страдания и кръстна смърт, той разкрива своята божествена слава пред трима свои ученици. Врачанският митрополит Григорий: Господ Исус Христос се преобразява в слава пред трима..

публикувано на 06.08.24 в 09:05

Ново огнище на пожара в планината Славянка премина на наша територия

Ново огнище на големия пожар в гръцката част на планината Славянка премина на българска територия и разшири периметъра на огъня от наша страна.  Поредното прехвърляне на пожара в Гърция и на наша територия отвори нов периметър от около 1200 декара, на който тежки булдозери вече започнаха да правят широки просеки, за да ограничат разпространението на..

публикувано на 06.08.24 в 08:06

Облачно време на места с валежи

Днес облачността ще е променлива и на отделни места от запад на изток ще превали. По-значителна ще е облачността в следобедните часове над Източна България и планините и на повече места там ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. По-интензивни ще са явленията в североизточните райони. Вятърът в цялата страна ще се ориентира от северозапад, ще се усили и..

публикувано на 06.08.24 в 07:36

Актуална информация към 19.00 часа за пожарите в област Благоевград

В планина Славянка - продължава активността на пожара от изток. На около 5 км е от село Голешево. Няма опасност за населението. Превантивно се прави допълнителна просека в близост до селото с верижен 50-тонен булдозер. От запад навлизат нови огнища от Гърция, което допълнително усложнява локализиранено на пожара. Утре продължава работата на..

публикувано на 05.08.24 в 19:18