Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да „подадеш уше“ към историята на Югозапада

Възпитаници на Американския университет в Благоевград са създатели на аудио гид, който разказва историята на Югозапада, криеща се зад витрините на Регионалния исторически музей в града. Проектът „Подай уше“ е плод на над 5-годишната работа на Вера Арзуманян, София Дренкова, Моника Бояджиева и Цветана Хайдушка, а чрез него всеки чуждестранен посетител на музея може да научи някои от най-любопитните истории на експонатите му.

Младежите разказват, че всичко започва с една среща с директора на културната институция Кирил Алексиев и Здравка Димитрова, в която осъзнават, че историите са недостъпни за повечето чужденци, които посещават музея и така те не могат да научат колко богата е историята на региона ни. „Повечето информация, която е достъпна в самия музей за един човек, когато се разхожда като посетител, е на български език. Тогава аз казах „Вижте сега с табели не мога да помогна, защото това не е моята сфера, моята сфера е аудио, и за това трябва да помислим нещо в тази насока“, разказва за началото на идеята в предаването "Ефир за приятели" Цветана Хайдушка.

С времето тя успява да избистри концепцията на проекта и да привлече в него и останалите момичета. По това време всички учат „Журналистика и масови комуникации“ в АУБ.

„Крайният продукт „Подай уше“ и тези интерактивни аудио елементи, които ние създадохме предоставят възможност посредством QR код, който могат посетителите да сканират, и вече да чуят Моника Бояджиева – всъщност тя е гласа, зад създадените истории и това е само една малка част от инициативите, които поехме съвместно с музея през тези години“, разказва в ефира на Радио Благоевград София Дренкова.

Целта на момичетата е да привлекат както чуждестранните туристи, така и студентската общност в Благоевград, просто преминаващи из града и не на последно място и самите жители на Югозапада, които понякога пропускат скритото съкровище, което представлява музеят в града.

„Искам изключително много да благодаря на тези момичета за всичко, което направиха и да направя две малки уточнения – едното е това, че тези момичета работят изключително и само доброволно, те ни помагат само защото имат огромни сърца и огромно желание да помогнат, така че това прави тяхната работа още по-ценна за нас и мога да кажа, че тези момичета през годините се превърнаха не само в наши съратници, но се превърнаха и в наши приятели“, коментира Здравка Димитрова от Регионалния исторически музей в Благоевград, като допълни, че аудио туровете освен на английски език, за да помогнат на чужденците да се докоснат до част от историята ни, съществуват и на български, така че да може всеки един посетител да има достъп до информацията.

Повече за историята и работата по проекта „Подай уше“ можете да чуете в прикачения звуков файл с гостуването на Вера Арзуманян, София Дренкова, Моника Бояджиева, Цветана Хайдушка и Здравка Димитрова в предаването „Ефир за приятели“.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Община Сатовча ще предотвратява пожари

Топлото време и многото пожари в цялата страна са основната причина за закупуването на два дрона от община Сатовча. Предложението е било на екипа на кмета на общината Арбен Мименов. Това заяви той в интервю за Радио Благоевград. Двата дрона са последна дума на техниката и те ще наблюдават северната и южната част на общината. Предимно планинските..

публикувано на 28.08.24 в 11:27

Водата трябва да се пести

Водата трябва да се пести -  това е израз, който употреби няколко пъти в интервюто за Радио Благоевград Емил Димитров- Ревизоро. Той е бивш народен представител, както и бивш министър на околната среда и водите. „Преди три години оставихме всички язовири пълни не за да приозвеждат ток и да дават на частните ВЕЦ- ове,а за национален ресурс“ –..

публикувано на 28.08.24 в 11:16
Михаил Кръстев

Михаил Кръстев: Политическото напрежение е ограничено до отделни партии и групи, не до цялото общество

"Не виждам напрежение в обществото във връзка с политическите процеси у нас. Напрежение наблюдавам само в някои политически групи, които са вече доста малки – както по влияние в обществото, така и като електорат. За съжаление, тяхното влияние върху общественото мнение не кореспондира с реалното им въздействие върху обществения живот. Напрежение сред..

публикувано на 27.08.24 в 11:20

Сериозни изводи след пожарите в Благоевградска област

Основният извод е, че пожарите в повечето случаи са причинени от действията на хората. Понякога те са дължат на небрежност, на пренебрегване на елементарните правила при високи температури и безводието, обхванало страната. Сериозни пожари имаше в планината Славянка на границата с Гърция, над село Цапарево в Малешевската планина близо до границата..

публикувано на 26.08.24 в 10:28

БГ туризъм: През огромни дупки до красива екопътека

За всички, търсещи прохладата и свежестта на планината през лятото или красотата на природата през всеки сезон, екопътека "Бели Искър" доста приятно ще ви изненада, разхлади и освежи и то за цял ден. Ако сте се насочили към района на Самоков, Говедарци и село Бели Искър, това е добра опция за лека и приятна разходка с възможности за пикник...

публикувано на 25.08.24 в 10:27

Доброто и гражданската инициативност трябва да се възпитават

Колко сме активни като гражданско общество днес? Възпитават ли се децата в доброволчество и инициативност и как учителите участват в тяхното формиране? Това са въпросите, които преподавателите Даниела Миланова и Василка Тасева, част от Сдружение "Заедно за успех" и инициатори на редица активности, инициативи и кампании в община Кочериново, включващи и..

публикувано на 24.08.24 в 10:37
Снимка: Диана Димитрова

Благоевград през погледа на туриста

Диана Димитрова е родом от Шумен, но живее със семейството си в Добрич. Преди да станат родители, тя и съпругът й не спират да пътуват и да опознават различни кътчета от страната ни. След появата на децата, си обещават, че тази жажда към нови знания, приключения и емоции няма да спре и както в българската класика "С деца на море", семейството е в пълен..

публикувано на 24.08.24 в 09:41