Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обзор на седмицата: Служебно правителство, вътрешнопартийни конфликти и закъснели ангажименти към ЕС

Снимка: Ани Петрова

Седмицата започна с това, че новото служебно правителство на Димитър Главчев положи клетва, след като преди десетина дни имаше фалстарт и кабинетът, предложен от Горица Кожарева, не получи указ заради спорната фигура на вътрешния министър. В крайна сметка, Главчев се лиши от Калин Стоянов и още двама министри и встъпи в длъжност като премиер на 104-тото правителство на България.

На фона на това, голяма част от депутатите се възползваха от почивните си дни и си спестиха масови публични изяви и коментари. Това обаче предстои, първо защото те се връщат в парламента през следващата седмица, и второ, защото скоро започва официалната кампания и политическото говорене ще доминира публичния разговор.

Видяхме и кулминация на един сюжет, чиито процеси следим през последните седмици – разпадът на ДПС. Припомняме, че започна с изключване на депутати от ПГ на партията, последваха още. Председателите на движението начертаха червена линия помежду си – състезаваха се кой да има правата над профилите в мрежата и официалната уеб страница, кой ще привлече повече симпатизанти към своето ДПС. Това доведе до ситуацията, в която почетният лидер на партията изключи Пеевски и други видни партийци от ДПС, в следствие на което ескалацията взе връх чрез действията по извеждането на Доган от сараите и резиденциите. Разделение и напрежение наблюдаваме и в друга парламентарнопредставена партия - БСП. 

Днес очакваме правителството на Главчев да посочи имена за кандидатури за еврокомисари. Поредният случай, в който страната ни в последния момент се активизира по теми, свързани с членството ни в ЕС и всички ангажименти, които имаме към общността. Темата кой да ни представлява в ЕК бе обсъдена повърхностно и останахме с усещане за станалата вече традиционна практика, да търсим не човек за поста, а пост за човека.

И на фона на това, темите, от които реално се вълнува обществото – развитие, сигурност, справедливост, достойни възнаграждения и тази седмица не влязоха в дневния ред на изнервените ни политици. Надеждите за промяна след поредните избори наесен изглеждат разпилени, като енергиен прах върху гърба на скъп телефон.

По водещите теми на седмицата разговаряхме с политолога Георги Киряков, бившите депутати Владислав Панев и Емил Костадинов, както и с евродепутата Илхан Кючюк и бившият младежки лидер на ДПС Корман Исмаилов. 














Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Георги Динев

25 години Областна администрация-Благоевград е близо до хората

Областната администрация в Благоевград винаги е близо до хората и винаги е ангажирана с проблемите на региона. През целия път от създаването си досега институцията не е нарушавала тези принципи – да следва дневния ред на обществото. Затова се гордея, че имам честта да я представлявам в момент, в който ще отпразнуваме 25 години от създаването й. Това..

публикувано на 30.08.24 в 10:52

Бобораци кани всички на мегдана с една благотворителна кауза

Благотворителен събор ще се състои на 31 август в радомирското село Бобораци. Празникът под надслов "В Бобораци на мегдана" цели да набере средства за подпомагане на дейността и ремонта на сградата на Народно читалище "Самообразование 1925 г." в селото. Организатори на събитието са Община Радомир, Кметство село Бобораци, НЧ „Самообразование – 1925г.“,..

публикувано на 29.08.24 в 17:57

Винари от Югозапада: Стафиди вместо грозде, ако не завали дъжд

Добра гроздова реколта очакват винопроизводителите от Югозапада, въпреки сушата. Лозарите с радост споделят, че от години не се е случвало да няма болести по лозята и добивът да е толкова висок. Но ако не завали дъжд и то по-продължителен, гроздето ще стане на стафиди, оплакват се винопроизводителите от региона. Кметът на село Илинденци..

публикувано на 29.08.24 в 10:02

Да „подадеш уше“ към историята на Югозапада

Възпитаници на Американския университет в Благоевград са създатели на аудио гид, който разказва историята на Югозапада, криеща се зад витрините на Регионалния исторически музей в града. Проектът „Подай уше“ е плод на над 5-годишната работа на Вера Арзуманян, София Дренкова, Моника Бояджиева и Цветана Хайдушка, а чрез него всеки чуждестранен..

публикувано на 28.08.24 в 13:51

Община Сатовча ще предотвратява пожари

Топлото време и многото пожари в цялата страна са основната причина за закупуването на два дрона от община Сатовча. Предложението е било на екипа на кмета на общината Арбен Мименов. Това заяви той в интервю за Радио Благоевград. Двата дрона са последна дума на техниката и те ще наблюдават северната и южната част на общината. Предимно планинските..

публикувано на 28.08.24 в 11:27

Водата трябва да се пести

Водата трябва да се пести -  това е израз, който употреби няколко пъти в интервюто за Радио Благоевград Емил Димитров- Ревизоро. Той е бивш народен представител, както и бивш министър на околната среда и водите. „Преди три години оставихме всички язовири пълни не за да приозвеждат ток и да дават на частните ВЕЦ- ове,а за национален ресурс“ –..

публикувано на 28.08.24 в 11:16
Михаил Кръстев

Михаил Кръстев: Политическото напрежение е ограничено до отделни партии и групи, не до цялото общество

"Не виждам напрежение в обществото във връзка с политическите процеси у нас. Напрежение наблюдавам само в някои политически групи, които са вече доста малки – както по влияние в обществото, така и като електорат. За съжаление, тяхното влияние върху общественото мнение не кореспондира с реалното им въздействие върху обществения живот. Напрежение сред..

публикувано на 27.08.24 в 11:20