Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светла Бонкова: Младите трябва да бъдат въвличани в магията на фолклора

След като победител в миналогодишното издание на най-големия фестивал за традиционна носия в Жеравна стана разложанката Борислава Кутларска, тази година призът за най-красива автентична носия отново остана в Разлог, а негов носител е 15-годишната Белослава Анастасова. Тя спечели първа награда сред 23 000 участници с невестинска носия, която както и миналогодишната, е собственост на Светла Бонкова. Освен това Белослава спечели и първо място за най-красив женски накит за глава – тепелък. 

Първото участие във фестивала в Жеравна за Белослава е на 11-годишна възраст, когато родителите й я водят да се запознае с магията на народния фолклор. Тя остава очарована от емоцията и красотата на това място и тази година за първи път се явява и като участник в конкурса за автентична женска носия, който спечели. Любовта към фолклора Белослава наследява от своята баба, чийто истории за Бабинден и красивите български носии си спомня и днес.

"Много се вълнувах да участвам на този фестивал и като видях и с коя носия ще бъда - просто усетих, че с тази носия ще спечеля някаква награда. Конкуренцията беше много голяма, имаше много хубави носии, но просто като спечелих, не може да се опише с думи тази емоция. Чувствам се горда, че съм българка и че има въобще такъв фестивал, защото трябва да се запази фолклорът", коментира в ефира на Радио Благоевград Белослава.

100-годишната носия аба е част от колекцията на Светла Бонкова, която преди 14 години придобива първата си носия, и с времето това се превръща не просто в хоби, а в страст и смисъл за нея. 

"Аз много се радвам, че тази година отново спечелихме първа награда. Журито в Жеравна е много взискателно и не само да бъде външно носията направена, а да бъде така стъкмена и облечена, както е било във времето - всеки детайл да си бъде на мястото, да няма никакви излишни накити по нея. Да бъде така, както са излизали невестите на хорото или на площада", обясни Бонкова.

Разложкият край винаги се е явявал един пазител на традицията, фолклора и народните ценности, а жителите на общината силно вярват, че любовта към родния фолклор трябва да се възпитава у децата.

"Първо искам да кажа, че съм горда, че съм българка, после, че съм родена и живея в град Разлог, който град е пазител на тази традиция и аз се радвам, че младите са любознателни и все повече и повече искат да нхаучат как е било във времето - питат, разпитват. Ние се опитваме да им дадем това, което ние вече сме съхранили. Опитваме се и тях да ги въвлечем в тази магия, този фолклор, в това велико нещо", каза в предаването "С усмивка в събота" Бонкова.

Интервюто с Белослава Анастасова и Светла Бонкова можете да чуете в прикачения файл.







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Обзор на седмицата: Служебно правителство, вътрешнопартийни конфликти и закъснели ангажименти към ЕС

Седмицата започна с това, че новото служебно правителство на Димитър Главчев положи клетва, след като преди десетина дни имаше фалстарт и кабинетът, предложен от Горица Кожарева, не получи указ заради спорната фигура на вътрешния министър. В крайна сметка, Главчев се лиши от Калин Стоянов и още двама министри и встъпи в длъжност като премиер на..

публикувано на 30.08.24 в 11:26
Георги Динев

25 години Областна администрация-Благоевград е близо до хората

Областната администрация в Благоевград винаги е близо до хората и винаги е ангажирана с проблемите на региона. През целия път от създаването си досега институцията не е нарушавала тези принципи – да следва дневния ред на обществото. Затова се гордея, че имам честта да я представлявам в момент, в който ще отпразнуваме 25 години от създаването й. Това..

публикувано на 30.08.24 в 10:52

Бобораци кани всички на мегдана с една благотворителна кауза

Благотворителен събор ще се състои на 31 август в радомирското село Бобораци. Празникът под надслов "В Бобораци на мегдана" цели да набере средства за подпомагане на дейността и ремонта на сградата на Народно читалище "Самообразование 1925 г." в селото. Организатори на събитието са Община Радомир, Кметство село Бобораци, НЧ „Самообразование – 1925г.“,..

публикувано на 29.08.24 в 17:57

Винари от Югозапада: Стафиди вместо грозде, ако не завали дъжд

Добра гроздова реколта очакват винопроизводителите от Югозапада, въпреки сушата. Лозарите с радост споделят, че от години не се е случвало да няма болести по лозята и добивът да е толкова висок. Но ако не завали дъжд и то по-продължителен, гроздето ще стане на стафиди, оплакват се винопроизводителите от региона. Кметът на село Илинденци..

публикувано на 29.08.24 в 10:02

Да „подадеш уше“ към историята на Югозапада

Възпитаници на Американския университет в Благоевград са създатели на аудио гид, който разказва историята на Югозапада, криеща се зад витрините на Регионалния исторически музей в града. Проектът „Подай уше“ е плод на над 5-годишната работа на Вера Арзуманян, София Дренкова, Моника Бояджиева и Цветана Хайдушка, а чрез него всеки чуждестранен..

публикувано на 28.08.24 в 13:51

Община Сатовча ще предотвратява пожари

Топлото време и многото пожари в цялата страна са основната причина за закупуването на два дрона от община Сатовча. Предложението е било на екипа на кмета на общината Арбен Мименов. Това заяви той в интервю за Радио Благоевград. Двата дрона са последна дума на техниката и те ще наблюдават северната и южната част на общината. Предимно планинските..

публикувано на 28.08.24 в 11:27

Водата трябва да се пести

Водата трябва да се пести -  това е израз, който употреби няколко пъти в интервюто за Радио Благоевград Емил Димитров- Ревизоро. Той е бивш народен представител, както и бивш министър на околната среда и водите. „Преди три години оставихме всички язовири пълни не за да приозвеждат ток и да дават на частните ВЕЦ- ове,а за национален ресурс“ –..

публикувано на 28.08.24 в 11:16