Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ралица Петкова: Каквото си посял, това ще пожънеш

В тази стара народна мъдрост вярва Ралица Петкова, потомствен пчелар от Благоевград, която се е посветила на пчеларството повече от десетилетие. С нея сме ви срещали и друг път в ефира на Радио Благоевград. Разказвали сме, че Ралица се е посветила на този поминък най-напред като хоби, което впоследствие се превръща в поминък на цялото й семейство. Благодарна е на подкрепата на нейния съпруг Георги Петков, без чиято помощ не би се  справила сама. Затова е убедена, че „за да има добри резултати, трябва да има усилен труд, екипна работа и дисциплина – каквито са законите в пчелния кошер. А има ли ред, ще има и мед за всички. Пожелавам на всички да сеят повече и добри неща, за да има и какво да жънат”, споделя пчеларката.

Медоносната година е започнала добре за пчеларите от района на Благоевград, но заради високите температури и сушата, реколтата от мед е под очакваното. Добрите добиви обаче, не зависят само от метеорологичните условия.

„Качествата на добития пчелен мед са съвкупност от много неща – от всеотдайността, от трудолюбието, от знанията и уменията на пчеларя, за да подпомогне пчелното семейство да събере меда. Заради проливните пролетни дъждове, годината тръгна много добре, първите магазини бяха пълни с мед, който ние извадихме. Но, за съжаление, втората част на лятото започна с дълготрайна суша и много високи температури, които буквално изгориха всички цъфтящи посеви. Буквално добивите секнаха“, обясни Ралица Петкова. Според нея, това е причината за по-ранно приключилия медосбор и по-ниската реколта от мед както и в района на Благоевград, така и в областта и в страната.

Ниските добиви от мед, недостатъчното подпомагане на сектора от държавата и вноса на украински мед, който подбива цената на родното производство, са основните причини, поради които много пчелари са започнали да разпродават пчелните кошери.

„В тази връзка, от Обединен пчеларски съюз още юни месец изпратихме писмо до земеделското министерство с настояване за отпускане на средства за спешно подпомагане на пчелните семейства. Защото, заради сушата в момента, пчелните семейства имат нужда от подпомагане с пчелен прашец и пчелен мед. Затова, ние пчеларите, сега трябва да помогнем на пчелите да оцелеят до пролетта. Започнахме вече да връщаме част от продукцията и да ги храним, затова и настояваме за отпускане на средства по мярката de minimis, с които да подпомогнем този процес“, уточнява Ралица Петкова. Тя е категорична, че в момента се наблюдава масово отказване на пчелари от поминъка, а заради по-ниските добиви и повишените разходи, се очаква минимално повишение на цената на меда от новата реколта.

Пчеларката е категорична, че ще продължи своята кауза да информира децата, учениците и младите хора за важната роля на пчелите за екоравновесието в природата, земеделието и живота като цяло на планетата. Информационната й кампания е насочена и към здравословното хранене, и полезността на меда и пчелните продукти.

„И през тази учебна година ще продължа инициативите си в училища и детски градини. От септември започват срещите ми с организации и учебни заведения. Има доста желаещи, вече и от детски градини. Надявам се, тази прекрасна инициатива, която подехме с Община Благоевград, на 20 май да организираме Празник на пчелата, да я направим и догодина. Благодаря на Радио Благоевград за отразяването на тази и другите наши каузи. Надявам се, да надградим през годините всички тези инициативи и каузи“, допълни пчеларката.

Ралица Петкова отговори и на слушателския въпрос: Защо, в кошера, поставен от нея в Градинката на медоносната пчела в парк Бачиново край Благоевград, няма пчели?

„За съжаление, нашата първоначалната идея беше да поставим и пчелно семейство в кошера в тази градинка, но от Община Благоевград, от отдел „Екология“ ни обясниха, че е доста рисковано да предприемем такова нещо, тъй като все пак, това е диво насекомо и има опасност да бъдат ужилени от пчелите алергични хора  - и по-възрастни и деца, когато минават покрай кошера. Затова беше взето решение да няма в него пчели. Но, това, което мога да направя е, в Градинката на медоносната пчела, да бъдат организирани инициативи с деца и ученици. Там ще бъдат показани и пчелите в преносим стъклен и обезопасен кошер, така че да се наблюдава на живо животът в него. Идеята е там да можем да говорим изцяло за опазването на природата, за екологията и екосистемата. Има какво да развиваме в тази насока“, допълни пчеларят Ралица Петкова.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Ралица Петкова:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Кметът Москов: Търсят се нови водоизточници за община Гоце Делчев

Високите температури и засушаването поставят много сериозни задачи пред общините в края на лятото и през есента. Това подчерта в интервюто за Р адио Благоевград Владимир Москов, кмет на община Гоце Делчев. По думите му доста сериозна е работата с ВиК Благоевград, търсят се нови водоизточници.  "Проблеми имаше в селата Буково и Господинци. В..

публикувано на 02.09.24 в 09:21

Светла Бонкова: Младите трябва да бъдат въвличани в магията на фолклора

След като победител в миналогодишното издание на най-големия фестивал за традиционна носия в Жеравна стана разложанката Борислава Кутларска, тази година призът за най-красива автентична носия отново остана в Разлог, а негов носител е 15-годишната Белослава Анастасова. Тя спечели първа награда сред 23 000 участници с невестинска носия, която както и..

публикувано на 31.08.24 в 09:26

Обзор на седмицата: Служебно правителство, вътрешнопартийни конфликти и закъснели ангажименти към ЕС

Седмицата започна с това, че новото служебно правителство на Димитър Главчев положи клетва, след като преди десетина дни имаше фалстарт и кабинетът, предложен от Горица Кожарева, не получи указ заради спорната фигура на вътрешния министър. В крайна сметка, Главчев се лиши от Калин Стоянов и още двама министри и встъпи в длъжност като премиер на..

публикувано на 30.08.24 в 11:26
Георги Динев

25 години Областна администрация-Благоевград е близо до хората

Областната администрация в Благоевград винаги е близо до хората и винаги е ангажирана с проблемите на региона. През целия път от създаването си досега институцията не е нарушавала тези принципи – да следва дневния ред на обществото. Затова се гордея, че имам честта да я представлявам в момент, в който ще отпразнуваме 25 години от създаването й. Това..

публикувано на 30.08.24 в 10:52

Бобораци кани всички на мегдана с една благотворителна кауза

Благотворителен събор ще се състои на 31 август в радомирското село Бобораци. Празникът под надслов "В Бобораци на мегдана" цели да набере средства за подпомагане на дейността и ремонта на сградата на Народно читалище "Самообразование 1925 г." в селото. Организатори на събитието са Община Радомир, Кметство село Бобораци, НЧ „Самообразование – 1925г.“,..

публикувано на 29.08.24 в 17:57

Винари от Югозапада: Стафиди вместо грозде, ако не завали дъжд

Добра гроздова реколта очакват винопроизводителите от Югозапада, въпреки сушата. Лозарите с радост споделят, че от години не се е случвало да няма болести по лозята и добивът да е толкова висок. Но ако не завали дъжд и то по-продължителен, гроздето ще стане на стафиди, оплакват се винопроизводителите от региона. Кметът на село Илинденци..

публикувано на 29.08.24 в 10:02

Да „подадеш уше“ към историята на Югозапада

Възпитаници на Американския университет в Благоевград са създатели на аудио гид, който разказва историята на Югозапада, криеща се зад витрините на Регионалния исторически музей в града. Проектът „Подай уше“ е плод на над 5-годишната работа на Вера Арзуманян, София Дренкова, Моника Бояджиева и Цветана Хайдушка, а чрез него всеки чуждестранен..

публикувано на 28.08.24 в 13:51