Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Историята на кученцето Златко със „златна съдба“

„Роди ме мамо с късмет, пък ме хвърли на смет“ е стара народна мъдрост, с която накратко можем да опишем историята на бездомното куче Златко от Благоевград, което попадна на добри хора и вече е щастливо осиновено от българско семейство, живеещо в американския град Атланта. Това се случи преди няколко седмици, когато за щастливото събитие съобщи в социалната мрежа Веселка Лазарова, администратор на Фейсбук групата „Помощ за бездомните животни в Благоевград". Тя е един от доброволците, обгрижващи от дълги години бездомните животни в Благоевград, благодарение на които кученцето Златко се сдоби със „златна съдба“.

„Когато има желание, нещата се случват“ – категорична е Веселка Лазарова, която разказа тази поучителна история за Радио Благоевград на алеята за парк "Бачиново" край града, на мястото, откъдето започва да се променя съдбата на бездомното кученце Златко.

„Това се случи преди около 10 месеца, беше почти в края на есента 2023 година на алеята за парк Бачиново, където живея и най-често обгрижвам бездомните животни. И така, един октомврийски ден, кучето беше изхвърлено тук в много тежко състояние – пълно с бълхи, дезориентирано и изплашено. Не можеше да се адаптира в територията на останалите кучета тук, даже му беше наранен крака. Искам да благодаря на ръководството на Приюта за кучета в Благоевград, които го приеха. Там той премина програмата за ваксинация, кастрация и обезпаразитяване. Златко престоя в приюта през целия месец декември, след което, както е по Закон по „Програмата кастрирай и върни“, той беше върнат на алеята“, обясни доброволката.

Но, усилията да бъде променена съдбата на Златко не спират до тук. След пост във Фейсбук групата „Помощ за бездомните животни в Благоевград“, че се търси осиновител за бездомното кученце, се отзовава една дама, която живее в американския град Атланта. Трогната от съдбата на Златко, тя изразява желание той да бъде част от семейството й в Америка. И така започва дългата процедура по осигуряване на всички необходими документи това да се случи.

„Това е първият случай, в който имаме осиновител от Америка. Има ли сме осиновявания от други европейски държави, като намирането на дом на кучето Рая във Франция, например. Но от Америка нямахме досега кандидат осиновители. Трябваше ни почти половин година за да организираме пристигането на Златко в Америка. И това стана благодарение пак на една доброволка, която не е от Благоевград, но тя се прибра от Америка и каза, че на тръгване ще вземе със себе си кучето, защото то трябва да пътува с придружител. Когато пристигнахме на летището в София, Златко стана друго куче, беше щастлив. Най-напред полетът му беше до Ню Йорк, след това пътува до Атланта със специализиран бус за превоз на кучета. Собственикът на буса го приюти да преспи у дома му, през цялото време поддържахме връзка. И накрая, Златко пристигна благополучно в Атланта при новото си семейство“, разказа още Веселка Лазарова.

По думите й, в новия си американски дом, кученцето се чувства чудесно, адаптира се бързо към новата обстановка и към новите си приятели – котка и куче, които семейството също е осиновило.

„Имаме обратна връзка, Златко живее в хубава къща с двор. Веднага е станал приятел с тяхното куче, а котето много не го отразява. Чувства се добре, даже в купичката вече му остава храна, тоест, той вече не се страхува, че се остане гладен. Това е историята на Златко, бездомничето от Благоевград, което вече официално стана американец. Но, всичко това нямаше да бъде възможно, без помощта на цяла армада доброволци. Когато сме екип, всичко се получава. И специални благодарности на Радио Благоевград, че отразихте тази история, защото вашата медия е една от малкото, които имат отношение към бездомните животни и животните като цяло, за което ви благодаря“, допълни още Веселка Лазарова.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Веселка Лазарова:




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Ваня Маникатева

Ваня Маникатева: Оздравителните процеси в БСП тепърва започват

Това, което се случи на Националния съвет на БСП преди дни и решението за изключване на Корнелия Нинова не е продължение на онова, което всъщност правеше самата тя. Решението в неделя бе доказано със своите уставни норми заради факта, че Нинова постави на карта нормалното функциониране на БСП. Тя просто наруши определени решения на органите на..

публикувано на 04.09.24 в 12:51

Ралица Петкова: Каквото си посял, това ще пожънеш

В тази стара народна мъдрост вярва Ралица Петкова, потомствен пчелар от Благоевград, която се е посветила на пчеларството повече от десетилетие. С нея сме ви срещали и друг път в ефира на Радио Благоевград . Разказвали сме, че Ралица се е посветила на този поминък най-напред като хоби, което впоследствие се превръща в поминък на цялото й..

публикувано на 02.09.24 в 14:03

Кметът Москов: Търсят се нови водоизточници за община Гоце Делчев

Високите температури и засушаването поставят много сериозни задачи пред общините в края на лятото и през есента. Това подчерта в интервюто за Р адио Благоевград Владимир Москов, кмет на община Гоце Делчев. По думите му доста сериозна е работата с ВиК Благоевград, търсят се нови водоизточници.  "Проблеми имаше в селата Буково и Господинци. В..

публикувано на 02.09.24 в 09:21

Светла Бонкова: Младите трябва да бъдат въвличани в магията на фолклора

След като победител в миналогодишното издание на най-големия фестивал за традиционна носия в Жеравна стана разложанката Борислава Кутларска, тази година призът за най-красива автентична носия отново остана в Разлог, а негов носител е 15-годишната Белослава Анастасова. Тя спечели първа награда сред 23 000 участници с невестинска носия, която както и..

публикувано на 31.08.24 в 09:26

Обзор на седмицата: Служебно правителство, вътрешнопартийни конфликти и закъснели ангажименти към ЕС

Седмицата започна с това, че новото служебно правителство на Димитър Главчев положи клетва, след като преди десетина дни имаше фалстарт и кабинетът, предложен от Горица Кожарева, не получи указ заради спорната фигура на вътрешния министър. В крайна сметка, Главчев се лиши от Калин Стоянов и още двама министри и встъпи в длъжност като премиер на..

публикувано на 30.08.24 в 11:26
Георги Динев

25 години Областна администрация-Благоевград е близо до хората

Областната администрация в Благоевград винаги е близо до хората и винаги е ангажирана с проблемите на региона. През целия път от създаването си досега институцията не е нарушавала тези принципи – да следва дневния ред на обществото. Затова се гордея, че имам честта да я представлявам в момент, в който ще отпразнуваме 25 години от създаването й. Това..

публикувано на 30.08.24 в 10:52

Бобораци кани всички на мегдана с една благотворителна кауза

Благотворителен събор ще се състои на 31 август в радомирското село Бобораци. Празникът под надслов "В Бобораци на мегдана" цели да набере средства за подпомагане на дейността и ремонта на сградата на Народно читалище "Самообразование 1925 г." в селото. Организатори на събитието са Община Радомир, Кметство село Бобораци, НЧ „Самообразование – 1925г.“,..

публикувано на 29.08.24 в 17:57