Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Смочево - вълшебното кътче в Югозапада, за което не знаем

Смочево е планинско село в Западна България,н амиращо се в община Рила, област Кюстендил. През землището на селото още през античността е минавал един от главните пътища,свързващ Македония с Тракия, така нареченият "Струмски път". През римско време е съединявал Скаптопара (дн.Благоевград), Германия (дн.Сапарева баня), Самоков и от там Средец (София).
Селото вероятно е основано от смолари (събирачи на дървесна смола), защото в турските данъчни регистри от 1576 г. се споменава като Исмулчива (Смолчево), което е производно на Смолица + "ево"= Смоличево.

През втората половина на XIX в. месният чифликчия принудил жителите на Смочево чрез ангария (безплатен труд) да прокарат напоителен канал от рилския връх Полич. Въпреки тежкото си битие през тези трудни времена, смочевци не са били лишени от духовен живот. Училището в селото е открито през 1860 г.,а черквата "Свети пророк Илия" е построена през 1870 г. Тя е изградена с материали от стария храм, които били пренесени на ръка от местните. Днес на мястото, където е бил разрушеният поради свлачище средновековен храм, е издигната ноеата църква, наименувана на светеца. Интересно е, че и до днес местните смятат, че параклисът "Света Троица" в селото пък ги пази от унищожаваща реколтата градушка.

Най-известен в селото обект остава Смочевският манастир "Свети Николай Летни". Той се намира в център на четириъгълник, който чертаят селата Стоб, Мурсалево, Смочево и град Рила и се вярва, че е силно енергийно място. Главният виновник за съществуването на манастирския комплекс е Ангел Рафаилов. Човекът от Благоевград преживял изключително трагично събитие в семейството си и отишъл при Ванга. Пророчицата му казала, че след три години ще разбере каква е неговата работа на земята и една нощ в съня му дошла Богородица с Иисус. Образите от светлина му посочили като на кино място на няколко километра от склоновете на Рила планина.  Запретнал ръкави Рафаилов и с помощта на миряни вдигнал параклиса.

Точно на същото място преди Освобождението съществувал стар параклис, но той бил унищожен. Иконите на Свети Николай и Света Богородица обаче са оцелели. Иконата на Свети Николай Чудотворец върши чудеса всеки ден,това твърдят не само местните, но и всеки, който с болка и вяра е пристъпил към святото място.

Там покрай манастира е и село Смочево, чийто киносалон разказва за някогъшни любовни трепети, чийто кътчета със странни звучни имена учудват всеки, който мине оттам, но най-вече село със сърцати, обединени и гостоприемни жители. И следвайки очертаващата се тенденция хората от големите градове да търсят спокойствие и бягство от шума на града в малките села, къщите в Смочево също не остават празни за дълго, именно такъв е случаят и с кмета на селото Стефка Зашева.

"И аз съм от този тип, който от града, се заселихме в това малко планинско село. Много се радвам на този процес, че го има, защото тези села трябва да се оживят и да се съживят със свежа енергия", споделя в ефира на Радио Благоевград Зашева, като уточнява, че новите собственици на имоти трябва да участват дейно в обществения живот на селото, а не просто да стоят в къщата или вилата си на село. 

Село Смочево миналата година възстанови и емблематичния киносалон към читалището, който е с особен сантимент за местните. 

"За моето поколоение - голям емоционален заряд носеше това кино, място за срещи, трепети. Имаме ново ръководство на читалището - млади хора. Те се включиха, изчистихме го, възстановихме го, даже миналата година правихме и прожекции", казва Зашева. В момента тече ремонтна дейност на друга зала от читалището, но кметицата сподели, че до месец киносалонът ще бъде отново отворен и дори предстои планирано детско представление в него.

За Смочевския манастир Зашева разказва, че всеки, който е завела до него, казва, че това, за което се е помолил, действително се е случило. 

"Хубаво място, много силно място. Има вече монахиня, за женски манастир се утвръждава. Очакват се и още 2 или 3 сестри. Моторчето за неговото построяване - Ангел Рафаилов, благодарение на неговата помощ се случиха нещата, но изключително и само, това стана факт, благодарение на местната общност - хората от Смочево, които почти 20 години са полагали доброволен труд", разказва кметът на Смочево.

Църквата в селото "Свети пророк Илия", която отбеляза 150 години от построяването си е не по-малко известна със своята чудодейна сила. 

"Има уникални истории с бебета, зачеване, раждане. Имаме една група, която идва от Сапарева баня, води ги една смочевка, омъжена в Сапарева баня, която идва да празанува в църквата нейното раждане, благодарение на една икона на Св. Харалампий в църквата, и раждането на нейните внучки", споделя Зашева, като разказва и за параклиса "Света Троица", който е строен против градушки.

За смочевци кметицата казва, че са изключително гостоприемни, весели и сърцати хора, които ще нагостят всеки подобаващо. Мечтае селото да се оживи с младежи, деца, да има повече хора, защото те са същността на селото, кметството, читалището и която и да е институция.

Чуйте повече в разговора на Ваня Бахчиванова със Стефка Зашева. 







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В Деня на Съединението сме с „Изгрев от Айдара“

Десетки фолклорни състави и изпълнители от цялата страна и от съседни балкански държави, ще се включат във Второто издание на фестивала „Изгрев от Айдара“. Домакини на събитието са благоевградското село Изгрев и местното читалище „Арсени Костенцев – 1980“, с подкрепата на Община Благоевград. Началото на фолклорната надпревара е в 11:00..

публикувано на 05.09.24 в 13:57

Историята на кученцето Златко със „златна съдба“

„Роди ме мамо с късмет, пък ме хвърли на смет“ е стара народна мъдрост, с която накратко можем да опишем историята на бездомното куче Златко от Благоевград, което попадна на добри хора и вече е щастливо осиновено от българско семейство, живеещо в американския град Атланта. Това се случи преди няколко седмици, когато за щастливото събитие съобщи в..

публикувано на 04.09.24 в 16:10
Ваня Маникатева

Ваня Маникатева: Оздравителните процеси в БСП тепърва започват

Това, което се случи на Националния съвет на БСП преди дни и решението за изключване на Корнелия Нинова не е продължение на онова, което всъщност правеше самата тя. Решението в неделя бе доказано със своите уставни норми заради факта, че Нинова постави на карта нормалното функциониране на БСП. Тя просто наруши определени решения на органите на..

публикувано на 04.09.24 в 12:51

Ралица Петкова: Каквото си посял, това ще пожънеш

В тази стара народна мъдрост вярва Ралица Петкова, потомствен пчелар от Благоевград, която се е посветила на пчеларството повече от десетилетие. С нея сме ви срещали и друг път в ефира на Радио Благоевград . Разказвали сме, че Ралица се е посветила на този поминък най-напред като хоби, което впоследствие се превръща в поминък на цялото й..

публикувано на 02.09.24 в 14:03

Кметът Москов: Търсят се нови водоизточници за община Гоце Делчев

Високите температури и засушаването поставят много сериозни задачи пред общините в края на лятото и през есента. Това подчерта в интервюто за Р адио Благоевград Владимир Москов, кмет на община Гоце Делчев. По думите му доста сериозна е работата с ВиК Благоевград, търсят се нови водоизточници.  "Проблеми имаше в селата Буково и Господинци. В..

публикувано на 02.09.24 в 09:21

Светла Бонкова: Младите трябва да бъдат въвличани в магията на фолклора

След като победител в миналогодишното издание на най-големия фестивал за традиционна носия в Жеравна стана разложанката Борислава Кутларска, тази година призът за най-красива автентична носия отново остана в Разлог, а негов носител е 15-годишната Белослава Анастасова. Тя спечели първа награда сред 23 000 участници с невестинска носия, която както и..

публикувано на 31.08.24 в 09:26

Обзор на седмицата: Служебно правителство, вътрешнопартийни конфликти и закъснели ангажименти към ЕС

Седмицата започна с това, че новото служебно правителство на Димитър Главчев положи клетва, след като преди десетина дни имаше фалстарт и кабинетът, предложен от Горица Кожарева, не получи указ заради спорната фигура на вътрешния министър. В крайна сметка, Главчев се лиши от Калин Стоянов и още двама министри и встъпи в длъжност като премиер на..

публикувано на 30.08.24 в 11:26