Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Земеделци настояват да се създаде държавен Застрахователен фонд при бедствия и аварии

На 100% е унищожена земеделската продукция в част от гоцеделчевските села - съобщи в ефира на Радио Благоевград Иван Сабахлъков, земеделски производител от Хаджидимово. Причината е падналият обилен дъжд с опустошителна градушка в съботния ден. Това е второто природно бедствие в района, което унищожава почти на 100%  тазгодишната земеделска реколта.

Според земеделския производител, който се занимава с този поминък вече 24 години, изменението на климата е неоспорим факт.

„И българинът, ако си мисли, че ще избяга от това нещо, жестоко се заблуждава. В събота бях участник в едно явление, което това лято се повтаря многократно. Всеки облак, който се задава, става градоносен. И затова трябва сериозно да се замислим, какви стъпки ще предприемем оттук нататък, самите ние, земеделците, или тъй наречените „пчелички на държавата“. Защото, ако ни няма нас да произвеждаме тези розови домати, които се търсят на пазара и тези хубави чушки капии, които всеки иска да си изпече сега, ако „тези пчелички“ ги няма, няма кой да произвежда“, сподели още Иван Сабахлъков.

По думите му, градушката в събота е унищожила на 100% неговата реколта, както и тази на колегите му в селата Хвостяне, Блатска, Дъбница и други от този район. Бедствието се повтаря за втори път тази година. Припомняме, че в края на юни бяха унищожени около 4 хиляди декара земеделски площи след паднала опустошителна градушка в района. Земеделците все още не са получили обезщетение за нанесените щети тогава.

„Затова настоявам и апелирам, държавата да се намеси. Не само да ни препращат към застрахователни компании, защото ние на тези компании не вярваме. Ние искаме държавата да създаде Фонд за бедствия и аварии, в който да се застраховаме към държавата. Искаме държавата да ни е гаранта, че като се получат такива бедствия от природно естество, ще бъдем защитени. Ако не, да кажат „спасявайте се“ и да приключи отрасъла „Плодове и зеленчуци“ в тази държава“, категоричен е земеделският производител.

Според него, земеделците не застраховат продукцията си, защото не вярват на застрахователите. Все още не са получени обещаните обезщетения за щетите от градушката в края на месец юни. Затова земеделците сами трябва да си решат проблемите.

„Тогава се направиха едни протоколи и никой не знае докъде стигнаха нещата. Затова повтарям, ако няма Гаранционен фонд, зад който да стои държавата, просто всички сме обречени. Затова, ако ме слушат в момента българските земеделци, нека се обединим, нека сами да си извоюваме тази, не привилегия, а застраховка, за да сме сигурни за утрешния ден, защото, когато на 100% е унищожена продукцията ни, това означава, че догодина ние сериозно ще се замислим, дали въобще да се занимаваме със земеделие и в частност със зеленчукопроизводство“, допълни Иван Сабахлъков. И призова, в 10 ч. утре, вторник, негови съмишленици и пострадали от градушката земеделци, да се съберат в центъра на Хаджидимово, да направят едно шествие до гръцката граница, за да бъдат чути исканията им от политиците и институциите.

„С един протест няма да решим проблема, но се надяваме, поне да ни чуят, защото държавата е на нас, хората, ние сме държавата“, каза още земеделският производител.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Иван Сабахлъков:






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

„Неразказаните истории на българите“ в Абу Даби

От миналата година Българското неделно училище „Камбана“ в Абу Даби работи по програмата „Неразказните истории на българите“ на МОН. Темата, по която работят, е  „Българските следи в модерното архитектурно наследство на Абу Даби“. Проучването показва, че през 60-те и 80-те години на миналия век талантливи български архитекти печелят международни..

публикувано на 09.09.24 в 15:49

Колко струва да подготвиш първолак

Първият учебен ден винаги носи вълнение и радост. Той е вълнуващ и за учениците, и за родителите. Но най-вече се вълнуват първокласниците. Дни преди 16 септeмври най-оживено е в книжарниците в Благоевград. "И тази година, както винаги, в последния момент стана подготовката за първия учебен ден", сподели книжарят Милена Юрукова. Според..

публикувано на 09.09.24 в 15:01

Емил Костадинов: Няма уставен проблем БСП да се яви на изборите

Събитията, които наблюдаваме в БСП, не само в рамките на последните два месеца, а от дълго време, са заредени с висока доза драматизъм и това ме кара с болка да коментирам процесите от последните години. Имам претенцията, че съм предупредил за началото на такива бедствени процеси още преди 13-14 години по време на национален форум, но не е важно..

публикувано на 09.09.24 в 11:58

Смочево - вълшебното кътче в Югозапада, за което не знаем

Смочево е планинско село в Западна България,н амиращо се в община Рила, област Кюстендил. През землището на селото още през античността е минавал един от главните пътища,свързващ Македония с Тракия, така нареченият "Струмски път". През римско време е съединявал Скаптопара (дн.Благоевград), Германия (дн.Сапарева баня), Самоков и от там Средец (София)...

публикувано на 05.09.24 в 18:50

В Деня на Съединението сме с „Изгрев от Айдара“

Десетки фолклорни състави и изпълнители от цялата страна и от съседни балкански държави, ще се включат във Второто издание на фестивала „Изгрев от Айдара“. Домакини на събитието са благоевградското село Изгрев и местното читалище „Арсени Костенцев – 1980“, с подкрепата на Община Благоевград. Началото на фолклорната надпревара е в 11:00..

публикувано на 05.09.24 в 13:57

Историята на кученцето Златко със „златна съдба“

„Роди ме мамо с късмет, пък ме хвърли на смет“ е стара народна мъдрост, с която накратко можем да опишем историята на бездомното куче Златко от Благоевград, което попадна на добри хора и вече е щастливо осиновено от българско семейство, живеещо в американския град Атланта. Това се случи преди няколко седмици, когато за щастливото събитие съобщи в..

публикувано на 04.09.24 в 16:10
Ваня Маникатева

Ваня Маникатева: Оздравителните процеси в БСП тепърва започват

Това, което се случи на Националния съвет на БСП преди дни и решението за изключване на Корнелия Нинова не е продължение на онова, което всъщност правеше самата тя. Решението в неделя бе доказано със своите уставни норми заради факта, че Нинова постави на карта нормалното функциониране на БСП. Тя просто наруши определени решения на органите на..

публикувано на 04.09.24 в 12:51