Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Колко струва да подготвиш първолак

Първият учебен ден винаги носи вълнение и радост. Той е вълнуващ и за учениците, и за родителите. Но най-вече се вълнуват първокласниците.

Дни преди 16 септeмври най-оживено е в книжарниците в Благоевград. "И тази година, както винаги, в последния момент стана подготовката за първия учебен ден", сподели книжарят Милена Юрукова.

Според търговците всяка учебна година като средства излиза все по-скъпа, тъй като цените започнали да растат главоломно. 

Една от най-скъпите покупки е раницата, между 120 и над 200 лева, като най-предпочитаните са тип кутии.

Тетрадките и различните пособия са около 100 лева. А съветите, които дават продавачите към родителите са, да се сещат по-рано, за да бъде празник пазаруването, а не тегоба.

Родителите вече са готови за първия учебен ден. Майката на първокласничката Адриана, Радина Руменова, каза, че се подготвяли от месец.

Смята, че не са срещнали  никакви трудности при подготовката, тъй като това е момент, който се очаква. След бюрото и столчето раницата се оказала  най-сериозната покупка.

С наближаването на първия учебен ден семействата ще теглят чертата за средствата от семейния бюджет. Според  Радина минимумът при тях е около 800 лева.

Децата минават към друг етап от живота си, дори и дрешките вече трябва да са различни, подходящи за училище. Ади няма търпение да тръгне на училище и очаква с голямо вълнение този ден. Казва, че не се страхува, защото вече е посещавала училището. Влизала е и в класната си стая. Познава и двама от съучениците си.

А когато покупките се правят с удоволствие и като празник, се променя  и отношението на детето към училището. И самото очакване към непознатото е вълнуващо за първокласника.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

„Неразказаните истории на българите“ в Абу Даби

От миналата година Българското неделно училище „Камбана“ в Абу Даби работи по програмата „Неразказните истории на българите“ на МОН. Темата, по която работят, е  „Българските следи в модерното архитектурно наследство на Абу Даби“. Проучването показва, че през 60-те и 80-те години на миналия век талантливи български архитекти печелят международни..

публикувано на 09.09.24 в 15:49

Земеделци настояват да се създаде държавен Застрахователен фонд при бедствия и аварии

На 100% е унищожена земеделската продукция в част от гоцеделчевските села - съобщи в ефира на Радио Благоевград Иван Сабахлъков, земеделски производител от Хаджидимово. Причината е падналият обилен дъжд с опустошителна градушка в съботния ден. Това е второто природно бедствие в района, което унищожава почти на 100%  тазгодишната земеделска..

публикувано на 09.09.24 в 14:11

Емил Костадинов: Няма уставен проблем БСП да се яви на изборите

Събитията, които наблюдаваме в БСП, не само в рамките на последните два месеца, а от дълго време, са заредени с висока доза драматизъм и това ме кара с болка да коментирам процесите от последните години. Имам претенцията, че съм предупредил за началото на такива бедствени процеси още преди 13-14 години по време на национален форум, но не е важно..

публикувано на 09.09.24 в 11:58

Смочево - вълшебното кътче в Югозапада, за което не знаем

Смочево е планинско село в Западна България,н амиращо се в община Рила, област Кюстендил. През землището на селото още през античността е минавал един от главните пътища,свързващ Македония с Тракия, така нареченият "Струмски път". През римско време е съединявал Скаптопара (дн.Благоевград), Германия (дн.Сапарева баня), Самоков и от там Средец (София)...

публикувано на 05.09.24 в 18:50

В Деня на Съединението сме с „Изгрев от Айдара“

Десетки фолклорни състави и изпълнители от цялата страна и от съседни балкански държави, ще се включат във Второто издание на фестивала „Изгрев от Айдара“. Домакини на събитието са благоевградското село Изгрев и местното читалище „Арсени Костенцев – 1980“, с подкрепата на Община Благоевград. Началото на фолклорната надпревара е в 11:00..

публикувано на 05.09.24 в 13:57

Историята на кученцето Златко със „златна съдба“

„Роди ме мамо с късмет, пък ме хвърли на смет“ е стара народна мъдрост, с която накратко можем да опишем историята на бездомното куче Златко от Благоевград, което попадна на добри хора и вече е щастливо осиновено от българско семейство, живеещо в американския град Атланта. Това се случи преди няколко седмици, когато за щастливото събитие съобщи в..

публикувано на 04.09.24 в 16:10
Ваня Маникатева

Ваня Маникатева: Оздравителните процеси в БСП тепърва започват

Това, което се случи на Националния съвет на БСП преди дни и решението за изключване на Корнелия Нинова не е продължение на онова, което всъщност правеше самата тя. Решението в неделя бе доказано със своите уставни норми заради факта, че Нинова постави на карта нормалното функциониране на БСП. Тя просто наруши определени решения на органите на..

публикувано на 04.09.24 в 12:51