Спектакълът „Снежанка и седемте джуджета“ с петдесето юбилейно представление

В събота  Държавната опера в Бургас ще създаде повод за празнично настроение на децата със спектакъла „Снежанка и седемте джуджета” по музика на Атанас Косев, който съвсем наскоро напусна нашия свят, оставяйки в наследство..

публикувано на 18.02.21 в 17:18

Павел Веснаков и Юлиан Вергов представят “Уроци по немски” в Бургас

Копродукцията между България и Германия “Уроци по немски” е част от програмата на 19-ия “София филм фест на брега” в Бургас.  100-минутната лента е в конкурсната програма на фестивала и ще се бори за Наградите на журито и на публиката, които са..

публикувано на 18.02.21 в 15:55

За Боян Мага, масонските символи и как една скулптура просто изникна

Една любопитна скулптура се появи преди дни в Зоната за обществен достъп в Бургас и буквално взриви общественото мнение. Леко стряскащата визия на човек с вериги и с две лица – човешко и вълче и масонски символи в основата, доведоха до..

публикувано на 17.02.21 в 14:30

Отлагат операта " Риголето" за пети март

Спектакълът "Риголето",който трябваше да се играе тази вечер на сцената на бургаската опера, се отлага. Причината е заразяване с коронавирус  на артист от хоровия състав. Новата дата се е  5-и март, т. год., от 19 часа.  Закупените билети ще важат без..

публикувано на 17.02.21 в 13:52

БХГ „Петко Задгорски“ гостува в Поморие с избрани творби от фонда

От 18 февруари,  Бургаската художествена галерия „Петко Задгорски“ ще гостува в ГХГ„Дечко Стоев“ в Поморие с изложбата „Шедьоври в българската живопис от 70-те и 80-те години на XX век“. Изложбата представя избрани творби от фонда на галерията на..

публикувано на 17.02.21 в 07:30

Басейнова дирекция обявява конкурс за рисунка

Басейнова дирекция обявява конкурс за рисунка Басейнова Дирекция „Черноморски район” обяви конкурс за детска рисунка на тема „Всяка капка вода е ценна и има значение за нас “. Той е по повод Световния ден на водата - 22 март. Всеки участник може да..

публикувано на 16.02.21 в 13:32
Даниел Дамянов

„Риголето“ на сцената на Бургаската опера

Една от най-известните и обичани опери от Джузепе Верди – „Риголето“ ще оживее на сцената на Бургаската опера на 17-и февруари, сряда, от 19 часа. Това съобщиха от пресцентъра на Операта. Диригент е младият Цанислав Петков като това е негов дебют в..

публикувано на 16.02.21 в 11:20

„Опашката“ е критика на интелектуалеца от новото време

Любов, политика, пандемия-история за промяна физическа и в обеществените нагласи, утопия и реалност в едно. Това е рамката на „Опашката“ – новият роман на Захари Карабашлиев, гореща премиера на българския книжен пазар и очертаващо се явление в..

публикувано на 16.02.21 в 10:43

Калин Вельов: Ансамблите трябва да бъдат признати за движимо културно наследство

Фолклорните ансамбли трябва да бъдат признати за движимо културно наследство. Това каза по време на среща с представители на фолклорния ансамбъл „Странджа“ депутатът от ГЕРБ Калин Вельов. Той се запозна на място с проблемите на културните дейци. Сред тях..

публикувано на 15.02.21 в 14:15
Жасмина Бушева - Кацарска

"Как се раждат самодивите" - магично приключение в света на българския фолклор

„Как се раждат самодивите“ е дебютната книга на Жасмина Бушева - Кацарска. Това е сборник с разкази на фолклорна тематика и богато разнообразие от информация на тема български народни вярвания, обреди и легенди. Жасмина Бушева..

обновено на 15.02.21 в 10:38