Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пътната агенция спести 8 милиона лева от липсата на сняг, ще довършва АМ "Марица"

Пътен, а не лунен пейзаж край Пловдив
Снимка: БГНЕС

 

Председателят на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) Стефан Чайков се похвали, че до момента от АПИ са спестили близо 8 милиона лева заради меката зима, а спестените пари ще отидат за ремонт на пътища през пролетта. Чайков съобщи още, че спрямо 2012 година, за месец ноември са икономисани милион и половина, а за декември - около два милиона и половина. Председателят на АПИ очерта и бъдещите проекти, по които се работи.

Очаква се до началото на април да започне строежът на Северната скоростна тангента на Околовръстния път на столицата, а това е от изключително значение , защото тя осигурява връзката между няколко магистрали. Дължината й е 16 километра и половина, от които 7 километра са съоръжения, а срокът за строителството е до есента на 2015-та., каза Чайков.

Според него строителството на Лот 2 на АМ "Струма" се изгражда по график, а по Лот 4 строителните работи също продължават, но той няма да бъде завършен в срок поради проблеми с допълнителни инженерни мрежи. Срокът ще бъде удължен с 90 дни и участъкът ще бъде пуснат към края на месец юли. Все още има и незавършени отчуждения.

На АМ "Марица" има забавяне на Лот 1 и се подготвя актуализирана работна програма как да бъде наваксано забавянето, по Лот 2 има внесено искане за удължаване на срока, но причините затова са 2 високоволтови далекопровода и 2 газопровода, при които процедурите не са завършени. Възникнал е и проблем с язовир до село Крепост, който наводнява магистралата. Въпреки това АМ "Марица" ще бъде завършена до лятото на тази година и България ще има трети изцяло завършен аутобан.

По публикацията работи: БНР


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44