Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Албена Танева: Окупацията на Ректората не е естественото продължение на събитията от есента

Доц. Албена Танева
Снимка: БГНЕС
Повторната окупация на Ректората на Софийския университет не е естественото продължение на онова, което беше през есента, заяви в предаването "Преди всички" преподавателят в Софийския университет доц. Албена Танева:

Това, което ме смущава сега, в сравнение с предишния случай, е, че ние не коментираме темите, по които сме несъгласни с онова, което направи това правителство, а коментираме един от инструментите на несъгласието и това ми се вижда, че е някаква подмяна.Толкова остри теми имаше само през изминалата седмица и по някаква странна причина те изобщо не генерират заслужаващото мащабно недоволство. /.../ Смисълът за нас като общество е на нивото на своя разум и отговорност да потърсим общия ни път въз основа на правилата. Нямаме полезен ход, ако ние се разпаднем на отделни огорчени и неможещи да намерят посока групички индивиди. /…/ През есента "Ранобудните студенти" казаха "това е нашето студентско, младежко искане, ние сме за морал в политиката". Това е един повод и призив обществото да се опомни какво прави със себе си. Призивът в момента да влязат в университета, включително футболни агитки, е нещо, което е доста различно, коментира доц. Танева.

Според нея призивът да се внесе вътре в университета политическото напрежение е много, много странно

Има две възможни хипотези. Едната прилича на употреба от страна на властимащите днес, на пушилка, която разсейва вниманието от различни безобразия в страната. От друга страна е възможно да се търси енергизиране, по подобие на случващото се в Украйна, с по-радикални действия да може да бъде свалено правителството и това да е просто един инструмент. Скептична съм, че каквото и да се случи, може да изиграе такава роля в нашата страна в момента.

Абсолютно неприемливо е да влезе полиция в университета, заяви доц. Танева във връзка с решението на ректора Иван Илчев да търси съдействие от прокуратурата. Тя изрази надежда чрез разумен диалог да се стигне до разрешаване на ситуацията.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44