Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Само 14% от българите вярват в независимата журналистика, сочи годишният доклад за състоянието на медиите

| обновено на 04.02.14 в 12:09
Само 14 процента от българите вярват в независимата журналистика, сочи годишният доклад за състоянието на медиите на фондациите "Медийна деморация" и "Конрад Аденауер". Според доклада двете най-големи партии - БСП  и ГЕРБ, са представени предимно негативно. 

Докладът отчита, че правителството и премиерът Орешарски работят в относителен медиен комфорт. Те не получават силно изразена медийна критика. В същото време най-голямата опозиционна партия ГЕРБ е принудена да действа в условията на по-неблагоприятно медийно отразяване от управляващите. В доклада е включено и едно социологическо проучване на "Маркет Линкс". Изследването показва, че едва 7% от столичани смятат медиите за независими. 57 на сто от хората имат най-голямо доверие в телевизията, 22% - в онлайн медиите, 3 на сто в радиото, а едва 1% - в списанията. Най-споменаваният политик е премиерът Пламен Орешарски, следван от Бойко Борисов, Росен Плевнелиев, Сергей Станишев и Цветан Цветанов. В рамките на медийния мониторинг от юли до декември 2013-а година е анализирано отразяването на политиката съответно в четири медии - вестниците "Преса", "Сега", "Телеграф" и "Труд" и телевизиите БНТ, bTV, Нова и TV7.

Масовото навлизане на политиката в социалните мрежи е едно от събитията, които правят впечатление в медиите, каза в предаването на "Хоризонт" "Преди всички" Орлин Спасов от фондация "Медийна демокрация".

Интервюто на Силвия Великова с Орлин Спасов можете да чуете от звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44