Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Б. Гяурова-Вегертседер: Нека ВСС покаже, че защитава независимостта на съдебната власт

Снимка: БГНЕС

Пет неправителствени организации изпратиха писмо до ВСС във връзка с отменената процедура за избор на главен съдебен инспектор. Те искат разследване на съдия Веселина Тенева.

Биляна Гяурова – Вегертседер, председател на Управителния съвет на Българския институт за правни инициативи, коментира в "Преди всички":

Нашата цел е да накараме ВСС да покаже, че защитава независимостта на съдебната власт, а не отделни представители. Тенева продължава да бъде съдия. Как се чувстват другите съдии, като виждат, че ВСС не се опитва да изясни дали сигналите срещу нея са верни?Проблемът е в цялостното поведение на ВСС, не само в Етичната комисия. Когато искаш да защитиш името, трябва да излезеш и да кажеш какви са фактите и какво ще предприемеш. Иначе всяка публична личност може да хвърля обвинения в пространството и да остава ненаказана.

Така компрометираш усилията на гилдията да номинира обективен кандидат. ГЕРБ трябва да имат по-интелигентен подход - така Вегертседер коментира думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов Съюзът на съдиите да номинира кандидат.

Поне половин година е необходима, за да се обсъдят различни имена, да бъдат обсъдени и проверени, да се види дали са достойни. Необходимо е събиране на пълна информация, за да няма "скелети в гардероба". Изисква се и добре структурирана процедура на избор, публични изслушвания. Трябва да има участие не само на заинтересованите страни, но и на обществеността, за да се избере не "нашият човек", а достойният човек. Има и въпрос дали такъв минимум стандарти би трябвало да се включи в Конституцията, каза още Гяурова – Вегертседер.

Цялото интервю с Биляна Гяурова - Вегертседер можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Свързани новини

Пет неправителствени организации искат ВСС да изясни всички въпроси около Веселина Тенева

Пет неправителствени организации поискаха от Висшия съдебен съвет да изясни докрай всички въпроси по отношение на професионалната етика и нравствени качества на съдията от Върховния административен съд Веселина Тенева . Те настояват за това, независимо..

публикувано на 05.02.14 в 16:11
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени..

публикувано на 09.05.19 в 09:44