Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Горнооряховският суджук" - единствен в Европейския регистър на защитените наименования

Снимка: www.gorna.bg
В Европейския регистър на защитените наименования и географски указания до този момент фигурират повече от 1200 продукта, сред които само един е български. Това е "Горнооряховският суджук". В "Преди всички" Иванка Статкова, експерт в Дирекция "Директни плащания и пазарна подкрепа" в Министерството на земеделието и храните съобщи, че през последните години българските производители проявяват активен интерес към европейска защита на продуктите си и вече има няколко заявки. Сред тях - за българското розово масло, филе "Елена", пастърма и други. Стремежът на ЕК е процедурата по признаването на защитените наименования и географски указания да се облекчи и да стане по-кратка.

Процедурата за защита на продуктите е сложна и дава право на други производители да възразят срещу вписването на даден продукт в регистъра. Иванка Статкова разказа как е протекла процедурата за единствения до момента защитен български продукт.

Интервюто на Веселина Миланова с Иванка Статкова можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44