Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Ганев: Връщането на предишното статукво в Украйна е невъзможно


Връщането на предишното статукво в Украйна е невъзможно, обяви икономистът Георги Ганев по отношение на европейските икономически перспективи пред страната. Според лидера на Движение "България на гражданите" Меглена Кунева правителството и бизнесът трябва да са готови с анализ и план за действие как ще се отрази у нас икономическата криза в Украйна.

"Украйна и ЕС – икономически перспективи" беше темата на днешната пресконференция на Реформаторския блок. Нашата страна е част от Черноморското икономическо сътрудничество и няма как да не се отрази политическата и икономическата криза в Украйна у нас. Страната ни е свързана с доставките на природен газ, Украйна е и сериозен производител на въглища, а и на зърно. Връщането към предишното статукво обаче е вече невъзможно, каза икономистът Георги Ганев:

Никаква възможност няма да се върне предишното статукво. Следователно, всякакви играчи с икономическо влияние в тази страна ще се пренаредят. Може да възникнат различни сценарии, но България трябва да е наясно с икономическите рискове. Едно от основните неща е, че тук ще има турболенция в различни пазари в Източна Европа, каквото и да се случи. Ще има турболенция както в енергийните пазари, защото основните тръби, които захранват България с газ, идват през Украйна и ако започне властовата игра да се играе с тръби, тогава няма как България да не е потърпевша.


Тук веднага възниква въпросът дали ще има последствия за България и зърнена и газова криза у нас:

За зърното – не ми се струва възможно да има криза в България, но е възможно такова развитие и на ситуацията и то даже изглежда много логично, ако по някаква причина излазът на украинската реколта към нашия регионален пазар бъде затруднен заради случващото се в Украйна, цената да се вдигне. Но със сигурност няма да е приятно и е хубаво и държавата, и хората да са готови на едно подобно събитие, за да не изглежда като неочаквана криза. Може и да не се случи. За газовата криза съм абсолютно сигурен, че ще има кризисни моменти.

Лидерът на Движение "България на гражданите" Меглена Кунева заяви, че България трябва да има готовност за посрещане на последствията у нас от икономическата криза в Украйна:

Дали това ще бъде усилие на българското правителство, или ще бъде усилие на нестопански организации – това трябва да го решим, но такъв анализ за страната ни е абсолютно необходим.

Икономическият експерт Бисер Манолов беше по-голям оптимист като заяви, че Украйна няма да фалира и никой по принцип не може да си позволи да се случи това.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44