Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сабине Бергер: ЕС очаква Украйна да спазва ангажименти си по транзита, а Русия договореностите за газови доставки

Снимка: Капитал

Ние очакваме Украйна да спазва своите ангажименти по транзита, а Русия своите договорености с ЕС по отношение на газовите доставки. Това каза говорителят на еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер – Сабине Бергер в интервю за предаването "Събота 150“.

Освен това в момента има 40 млрд. куб. м. газ в подземните хранилища в различни страни от ЕС. Така че на този фон не виждаме рискове, свързани със сигурността на доставките на газ, добави тя.

Тя обясни, че днес ЕС е далеч по-подготвен за газови кризи от Изток, отколкото беше през 2009-а година: ЕС предприе различни мерки след кризата от 2009-а година с цел да повиши сигурността на газовите доставки.

На въпрос какво трябва да направят за себе си най-уязвимите и зависими от руския газ, идващ през Украйна, страни, Бергер отговори: Трябва се подобри функционирането на пазара и той да стане по конкурентен, което автоматично ще повиши и сигурността на доставките и второ – да се инвестира в енергийна инфраструктура. ЕС отчита като положителен факт напредъка по двупосочните газови връзки между България и Гърция. Когато те са налице и когато националната газопреносна система на България се свърже с международната ще бъде много по-лесно да се доставя газ за българския пазар. Освен това разработването на трансадриатическия газопровод и на двупосочните връзки с Гърция ще добави още един източник на газ. По този начин ще се повиши енергийната сигурност на България. /…/Развитието на инфраструктурата трябва да върви ръка за ръка с либерализацията и отварянето на националните енергийни пазари. Това може да доведе до повече конкуренция, а повечето фирми, които оперират на пазара, ще означават и повече различни източници.

По думите на Бергер, няколко проекта за газова инфраструктура са определени като важни не само за България, но и за Югоизточна Европа: В този кръг попадат двупосочните връзки със съседите, модернизацията на газопреносната система и проектите за газови хранилища. Тези проекти, според одобрения от ЕС списък, са в общ интерес и за осъществяването им има редица улеснения и стимули, както и възможности за финансиране от еврофондовете.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44