Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Д. Динков: Случващото се в Украйна има сериозни стратегически и геополитически измерения

Снимка: БГНЕС

Събитията от последните часове потвърждават, че всичко, което се случва в Украйна и по повод на Украйна има много сериозни стратегически и геополитически измерения и в този смисъл са преплетени много интереси. Затова мисля, че не е изненадващо и по- нататъшно подобно развитие. Това каза проф. Динко Динков от катедрата по международни отношения в УНСС  в интервю за предаването "Събота 150".

Проблемите започнаха някак с европейския съвет от Вилнюс, на който ЕС демонстрира някаква готовност да изпълнява мисия по отношение на Украйна в смисъл да съдейства за отдалечаването на Киев от Москва, което провокира реакции и на други заинтересовани. Неизбежна беше и реакцията на Русия. Не бива да пренебрегваме реакциите и на САЩ. Потвърждава се това, че Украйна ще играе много важна роля в бъдещия свят. /…/ Всичко, което става тези дни там е страшно важно за бъдещето развитие на процесите в съвременната международна система, добави той.

Според проф. Динков, ако Украйна тръгне по пътя за изграждане на зона за свободна търговия с ЕС, каквото предвижда проектът за споразумение за асоцииране между Украйна и ЕС, неизбежно ще се внесат много радикални промени в двустранните отношения между Русия и Украйна: Първо автоматично се променя митническата политика на Русия спрямо Украйна. Това във всички случай означава затрудняване на достъпна на украински стоки до руския пазар, а в същото време едва ли е възможно единният пазар на ЕС да се отвори за украинските стоки и от там идват големите проблеми за Украйна. Ако Украйна тръгне по път на отдалечаване от Русия, неизбежно това предполага радикално преструктуриране на нейната икономика, което не може да стане за 1-2 години.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44