Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мило Джуканович: Отношенията между България и Черна гора са изключително добри

Снимка: www.president.bg

Според черногорския премиер Мило Джуканович отношенията между България и Черна гора са изключително добри. В интервю за предаването „Събота 150“ той коментира: Бих добавил, че се намират  в непрекъснат напредък.  Имах възможността в последно време два пъти да се срещна с българския президент Росен Плевнелиев. Много обстойно разговаряхме на Мюнхенската конференция за сигурност, а после и в Черна гора по време посещението му. И затова искам наистина  да кажа, че е истинско удоволствие, че споделяме всички позиции, които засягат не  само българо-черногорските отношения, но и контактите ни в региона и общото ни евроатлантическо сътрудничество. Много съм благодарен на България, президента ви, както и правителството, че много силно и категорично подкрепят Черна гора по евроатлантическия и път на развитие. Мисля, че България е една от държавите, които най-добре разбират проблемите  в  Западните Балкани, и която заради това е много важен събеседник вътре в ЕС и НАТО.  Затова вярвам, че България ще даде истински съвети на останалите свои партньори от НАТО  за бъдещето интегриране на Черна гора и останалите държави в Алианса.

По думите му Черна гора работи сериозно, за да покрие условията за членство в НАТО:

Много сме заинтересовани, още на следващата среща в Уелс това да стане. Много сериозно работим да изпълним тези условия. Партньорите ни от НАТО предложиха да направим сериозен напредък в четири области. Работим тяхната реализация и изпълнение. Според мен преди края на май Черна гора ще бъде в състояние да каже  на своите партньори в НАТО че е готова и е изпълнила поставените и задачи. Разбира се, че е необходимо НАТО да прецени,  че за него е важно да отвори този въпрос за разширяването на Алианса. Черна гора мисли че това е много важен въпрос. Това е важно разбира се за самата Черна гора, но в Подгорица, смятаме  че е важно за региона на Западните Балкани, както и за НАТО. И затова очакваме приятелите ни като България,  да бъдат добри застъпници за Черна гора пред останалите партньори в НАТО  и да помогнат правилно да се разбере необходимостта от продължаване на процеса на интегриране на страните от Западните Балкани в Алианса и ЕС.


По отношение на обстановката на Балканите, имайки предвид вълната от протести, която залива Босна и Херцеговина и процесите в Косово, Мило Джуканович  каза:

Трябва да кажем, че регионът е по-стабилен отколкото беше преди. Днес Балканите са много по-стабилни и сигурни, отколкото преди 10 или 15 години, но в същото време трябва да бъдем много внимателни. Останаха въпроси, които не успяха да получат в дългосрочен план качествени отговори, става въпрос за функционирането на Босна и Херцеговина и също така на проблема със забавянето на интеграцията на Македония. Така че трябва наистина с обединени усилия, идващи от региона и от важните международни фактори, да се опитаме да дадем допълнителни отговори за засилване на интеграцията на целия регион. Насърчаващо е, че вече е установен диалогът между Белград и Прищина и бих отбелязал, че днес тези отношения полека, но стабилно, се развиват.  По този начин бе намален броят на откритите въпроси в региона, но Босна и Македония изискват и допълнителни отговори.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44