Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българин атакува рекордите "Гинес" с околосветско пътешествие с яхта

Снимка: БГНЕС

Българинът Иван Димов ще започне едно от най-рискованите приключения в историята на ветроходното плаване. Тази есен той ще отплава на пътешествие от над 28 000 мили и за около 233 дни (близо 8 месеца) най-близкото разстояние, на което ще се приближи до суша, е 200 мили.

Иван Димов е българин, който емигрира в Италия в началото на прехода. Въпреки че е кореняк софиянец, той от малък е запален по ветроходството и получава морски паспорт още в България и специализира в Южна Африка през 90-те години.

Иван заминава за Италия в началото на 90-те и в първите си години в чужбина, подобно на много наши сънародници, работи като общ работник и строител. По-късно невероятната му биография продължава с изненадващи обрати, работа за министър-председателя на Великобритания и множество приключения с ветроходни яхти и катамарани - Атлантическия океан от Бахамите до Великобритания, Индийския океан от Мадагаскар до Бали и Средиземно море във всички посоки.

Днес той е притежател на туристическа яхта в най-слънчевата част на Италия - Тоскана и в последните години насочва всичките си усилия и средства в осъществяването на околосветското плаване, което ще направи тази година.

С него разговаря Констанца Илиева – чуйте интервюто.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.