Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдия Лозан Панов от ВАС за отпадането на електронния фиш от мобилните камери по пътищата

Снимка: БГНЕС

Решението на Върховния административен съд (ВАС), с което се спира работата на над 130 мобилни камери на КАТ, няма да толерира пътните хулигани и е насочено и към съвестните шофьори, чиито права не трябва да бъдат нарушавани. Това заяви съдия Лозан Панов от ВАС в предаването "Хора, пътища, автомобили" и обясни тълкувателното решение, което влезе в сила от петък.

Когато няма ясни норми, стават злоупотреби. От друга страна, възражения от типа - "не ви видях, друг автомобил ме изпреварваше, нямаше знак", ще бъдат неоснователни. Идеята е нарушителят да получи наказание, но в правни норми
, коментира Панов.

Той уточни, че след влизането в сила на новите правила актове ще се издават само въз основа на стационарните, предварително позиционирани и обозначени камери. Ако водач бъде спрян след показания на мобилна камера, той ще има правото на възражение, каквото липсваше при електронните фишове, въведени през 2011-а година.

Съдия Лозан Панов изтъкна, че в държавите с най-малко нарушения на пътя има най-малко полицаи, а при нас тази зависимост е обратна.

Цялото интервю със съдия Лозан Панов можете да чуете от звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44