Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КНСБ предупреди за възможен фалит на въгледобивните дружества

Снимка: БГНЕС

От КНСБ заявиха, че ако държавата не предприеме законодателни мерки, свързани с цената на т.нар. "зелен ток", енергийната система ще изпадне в пълен срив, а всички въгледобивни дружества ще фалират. За тази опасност предупреди председателят на миньорската федерация към КНСБ Валентин Вълчев.

Заплахата за отнемане на лиценза на ЕРП-тата е лош сигнал към чуждите инвеститори, освен това видяхме колко успешна беше акцията за прекратяване на лиценза на ЧЕЗ, коментира Валентин Вълчев.

По повод твърдението на министър Драгомир Стойнев, че цената на въглищата, добивани в "Мини Марица-изток" може да се компенсира с увеличения добив, лидерът на миньорската федерация заяви, че това не е възможно особено през пролетно-летния сезон.

По изчисления на синдиката, оптималната цена на въглищата е 90 лева на тон условно гориво при сегашната от 75 лева на тон.

Изпълнителният директор на дружеството инженер Георги Златев смята, че могат да се справят и с цена от 80 лева на тон, ако четирите топлоцентрали в комплекса изплатят на мините дължимите им над 100 милиона лева за въглища.

На този етап проблеми със заплатите и другите социални плащания в дружеството няма, другата седмица предстои и подписването на нов колективен трудов договор със синдикатите.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Свързани новини

ДКЕВР: Ако не постъпят плащания към НЕК, започваме отнемане на лицензи

Ако трите електроразпределителни дружества не се издължат на НЕК до края на днешния ден, утре започваме процедура по отнемане на лицензите им, заяви председателят на ДКЕВР Боян Боев . До края на седмицата ще бъде издадено наказателно постановление и за..

обновено на 18.03.14 в 12:17
Боян Боев

ДКЕВР: Ако ЕРП-тата не се издължат до края на деня, утре започваме процедура по отнемане на лицензиите

Днес изтича срокът, който правителството даде на електроразпределителните дружества да се издължат към НЕК. Задълженията им към държавната компания са 320 милиона лева. Ако трите ЕРП-та не изплатят дълговете си към НЕК и се стигне до отнемане на..

публикувано на 18.03.14 в 11:46
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени..

публикувано на 09.05.19 в 09:44