Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Атанас Тасев: В енергетиката цъка ценова бомба, системата може да блокира

Снимка: БГНЕС

Когато в цената на тока е била включена добавката "зелена енергия", не е бил въведен квотният принцип и се оказва, че най-скъпата енергия, тази от фотоволтаиците, е с най-голям дял. Това поясни в предаването "Нещо повече" енергийният експерт проф. Атанас Тасев.

По думите му, през 2012-а година енергийният регулатор не е успял да включи в следващото повишение на цената на тока 500 млн. лева от изненадващо бързото въвеждане на допълнително 600-700 мегавата фотоволтаици и тези пари висят като невъзможност да бъдат събрани. Впоследствие имаше опит тези пари да бъдат събрани с такса "достъп", която обаче отпадна в съда и това внесе още по-голямо объркване.

В сектор "зелена енергия" няма никаква икономика, има само политика. Мощностите за производство на "зелена енергия" не са равномерно разпределени, най-голямата концентрация на фотоволтаици са в Югоизточна България, тоест EVN. Парите, които се събират от потребителите, за да компенсират "зелената енергия", не са достатъчни, а разликата остава в НЕК, поради което се появява сегашният проблем - НЕК дължи определени суми на електроразпределителните компании, процесът се задълбочи с отмяната на административния акт на Върховния административен съд за тази добавка и се стигна до този спор с размяна на остри реплики в публичното пространство. Отнемането на лиценза няма да реши проблема, нужни са много сериозни мерки в енергийния сектор по коригиране на изкривената ценова политика. 

Професор Тасев предупреди, че в енергетиката цъка ценова бомба и системата може да блокира

Цялото интервю с Атанас Тасев може да чуете от звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44