Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рушен Риза: Има човешка грешка при трагедията в Лясковец

Снимка: ДПС

Трябва да разберем действително какво се е случило в Лясковец, защото по медиите имаше много предположения. Има човешка грешка в цялата тази трагедия. Това каза заместник-председателят на вътрешната комисия към НС Рушен Риза преди днешното изслушване на главен секретар на МВР Светлозар Лазаров в интервю за предаването "Преди всички".

Определено има виновен, за да има пострадали, но това ще го установим днес. Каквото и да кажа предварително, на изслушването може да излязат и нови факти, така че нека да го чуем, добави той.

По думите му след изслушването членовете на комисията ще преценят дали да има анкетна комисия по случая:

Ако се установят някакви системни нарушения, може да се стигне и до анкетна комисия. /…/ Не е нормално така добре подготвени и обучени експерти в тази област да направят такъв пропуск. Има някаква човешка грешка. Не съм далече от идеята за анкетна комисия, но това се прави за още повече политизиране и нагнетяване на напрежение в предизборна обстановка, така че нека да изслушаме и тогава всички членове на комисията да дадем обективно мнението си.

Според Риза не може да се търси отговорност на министър Цветлин Йовчев: Законовата база и структурата, която все още съществува, все пак е наследена, така че не може да се търси отговорност на министъра за каквато и да е човешка грешка. Не трябва да се стига чак до най-високо политическо ниво, но все пак да изслушаме и да видим какво е реалното положение.

По отношение на предстоящото обсъждане в парламента на декларацията за Украйна Риза коментира: Мислим, че трябва да има широко съгласие по тази тема. Не може да има четири политически партии и да има четири декларации и тяхното съдържание да бъде с различна насоченост. Добре е да дебатираме тази декларация и да излезем с обща.

Цялото интервю на Силвия Великова с Рушен Риза можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44