Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иларионов: ЦИК става все по-политизирана

Стефанов: Независимостта на ЦИК ще дойде, когато тя стане самостоятелна институция

Снимка: БГНЕС
Математикът Иларион Иларионов коментира в "Преди всички" оспорваната борба за квотите в ЦИК.

ЦИК решава изборите - това ли е причината за тази борба за надмощие. Този път е по-изострена битката, защото управляващите са решили да имат достатъчно хора в ЦИК, за да могат да заседават и без представители на ГЕРБ или останалите представители. Имаше една скандална история от 96-а година, когато съдът анулира регистрацията на Георги Пирински, защото имаше американско гражданство. Тогава се събраха тайно и анулираха регистрацията на Петър Стоянов.


На въпрос дали при квотното разпределение ръководството трябва да се изключи от квотите, Иларионов каза: Категорично - не. То е част от комисията. Квотите да се определят на общо основание и след това да се разпределят справедливо. Вече са написали в закона, че трябва да се извади от броя. Справедливото е незаконно, а законното е несправедливо.

Преброителите са решаващи за изборите, те прилагат методиката. ЦИК чака наготово резултатите от преброителите.

В това Народно събрание консенсус не виждам. Все едно да се разберат Русия и Украйна. Вместо да се изчисти от политика, този орган става все по политизиран.


Политологът Даниел Стефанов коментира: Има доза професионализъм, която влезе в ЦИК. Но комисията не е толкова независима. Дори и хората от гражданския сектор са партийно обвързани. Имат доста ясни партийни обвързаности. Балансът ще се намира трудно в този модел на ЦИК, който имаме в момента. Независимостта на ЦИК ще дойде, когато тя стане самостоятелна институция и има собствена администрация. Това не стана в този закон. Не съм сигурен дори, че има разбиране за това. Процесът й на работа няма да се различава много от този досега. В следващите няколко дни ЦИК ще взима много на брой и много важни решения.

Разговора на Таня Милушева с Иларион Иларионов и с Даниел Стефанов можете да чуете от звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44